Nyheter

Ny rapport: I skuggan av krigen flyttar bosättare fram sina positioner

Boende på Västbanken: ”Polisen och armén är på deras sida.” Israelisk lobbygrupp: “I mycket liten skala jämfört med det palestinska våldet mot israeler.”

Militanta israeliska bosättare trappar upp våldet mot palestinier på Västbanken, enligt palestinska invånare och israeliska aktivister – som anklagar dem för att lägga under sig mera land genom att driva bort fåraherdar från betesmarker.

HAMMAM Al-MALIH. I skuggan av krigen i Gaza och Libanon flyttar militanta israeliska bosättare fram sina positioner på Västbanken. Medan världens fokus ligger på krigen går bosättare till offensiv i syfte att tränga bort palestinier, skriver den israeliska fredsrörelsen Fred nu i en ny rapport – medan bosättarrörelsen hävdar att våldet kommer från palestiniernas sida.

Det handlar om konflikter som hämtade från biblisk tid i det än i dag ofta bibliska landskapet. Tvister mellan fåraherdar om betesmarker och bråk om olivodlingar. Men den aktuella bakgrunden är att bosättare attackerar palestinska bybor med direkt eller indirekt stöd av israelisk armé och polis.

Palestinska bybor som lever på fårskötsel säger att det blir allt svårare eftersom israeler i närbelägna bosättningar lägger under sig betesmarkerna. Också bosättare i dessa områden föder upp får – och tar över mark med hot, attacker och trakasserier.

Palestiniern Yassir Kaabne, 30, i byn Hammam al-Malih med barnen Salman, 8, och Hala, 3.

– De försöker ta våra betesmarker, de hindrar oss från att komma till våra vattenkällor. För två veckor sedan skar de sönder en vattentank. Bosättare gör räder på natten, de vill skrämma bort oss härifrån, säger Yassir Kaabneh, 30, i den lilla byn Hammam al-Malih i Jordandalen i den nordöstra delen av Västbanken, till Dagen.

Han har med sig barnen Hala, 3, och Salman, när han visar oss sina får i en inhägnad inne i byn. Och han tar med oss till den sönderskurna vattentanken strax utanför byn.

– Det har kommit fler bosättare hit under kriget. Polisen och armén är på deras sida. Vi stannar här, det här är vårt hem och vårt liv, säger han.

Ett tiotal familjer bor i Hammam al-Malih. Husen kan bäst beskrivas som fallfärdiga skjul, där finns också tält som mest är stora skynken.

Den lilla palestinska beduinbyn Hammam al-Malih på Västbanken.

”De stjäl djur från oss”

Byborna är palestinska beduiner som tillsammans har runt 1 000 får. De säger att de har problem med militanta bosättare som grannar – och berättar om trakasserier och nattliga räder. De pekar särskilt ut en så kallad utpost, en informell mindre bosättning, i närheten.

– De låter sina får beta på våra marker. De tar hit sina hjordar, stjäl djur från oss, de säger att våra inte får beta där. Nu har vi inga betesmarker utan måste köpa foder för dyra pengar, säger Yassir Kaabneh.

– De kastar sten, hotar oss med vapen. Vi kallade på polisen och armén men de skyddar dem, inte oss, säger han.

I sin nya rapport “Krig och annektering: Hur Israels regering förändrade Västbanken under det första krigsåret” skriver den israeliska organisationen Fred nu att den israeliska regeringen verkar för att “annektera Västbanken”.

“Denna politik genomförs genom att etablera rekordmånga illegala utposter, en skarp ökning av bosättares våld, både vad gäller kvantitet och intensitet ... och åtgärder utan motstycke för att legalisera och finansiera olagliga utposter”, heter det i rapporten.

Nya utposter skapas av bosättare

Enligt Fred nu har minst 43 nya utposter etablerats under året och mer än 2 400 hektar land har definierat som statligt land, vilket innebär att palestinier inte får tillgång till marken. Dessutom ska 70 illegala utposter få statlig finansiering.

Samtidigt har olivskörden just startat på Västbanken. Liksom varje år angriper militanta bosättare palestinier som vill plocka sina oliver. Också sådana attacker har ökat i år, enligt FN och människorättsaktivister.

Den israeliska aktivisten Shahar Shiloach i gruppen Jordandalens aktivister.

– Vi vill stoppa våldet från bosättare som har blivit värre under kriget. Vi är på plats dygnet runt. När vi är här agerar armé, polis och bosättare annorlunda, mera återhållsamt, för de vet att vi ser dem och för informationen vidare, säger den israeliska aktivisten Shahar Shiloach, 52.

Hon tillhör den israeliska gruppen Jordandalens aktivister som skickar ut folk för att observera och dokumentera i utsatta palestinska byar. De bor i byar och följer med fåraherdar ut till betesmarkerna.

Flera andra israeliska människorättsgrupper har liknande verksamhet.

– Det allmänna kaoset i Israel under kriget gör det möjligt för bosättare att göra vad de vill. Hatet mot palestinier efter Hamas illdåd den 7 oktober förra året möjliggör våld och hämnd mot alla palestinier, det tas emot ursäktande av en stor opinion, säger Shahar Shiloach.

Naomi Linder Kahn, internationell chef på Regavim, en lobby- och researchgrupp som står nära bosättarrörelsen.

Skyller på palestinierna

Naomi Linder Kahn är chef för internationella avdelningen på Regavim, en israelisk lobby- och researchgrupp som står bosättarrörelsen nära. Hon säger att hennes organisation fördömer allt våld, men att det mesta våldet kommer från palestinsk sida.

– Jag kan inte påstå att det inte förekommer våld hos en del av bosättarna. Men det är i mycket liten skala jämfört med det palestinska våldet mot israeler. Det palestinska styret betalar folk för att mörda judar och uppmuntrar våld, säger Naomi Linder Kahn.

– Israels armé och polis vidtar åtgärder mot de personer i marginalen som begår våldshandlingar. Bosättares våld mot palestinier har i alla år framställts som ett stort problem av grupper med en politisk agenda. Men det finns inga fakta som stöder detta, det är helt obevisade anklagelser, säger hon.

Hammam al-Malih ligger i det så kallade Område C som styrs enbart av Israel och innehåller både israeliska bosättningar och palestinska byar.

I Område B är det delat styre medan Område A styrs av den palestinska myndigheten. Detta på pappret enligt Osloavtalet mellan israeler och palestinier från 1990-talet. Men i realiteten agerar den israeliska militären obehindrat över hela Västbanken.

Ali Abu Mohsen, 76, i den palestinska byn Al-Farisiya.

Säger att läget har förvärrats

Strax intill ligger Al-Farisiya en annan liten by som också lever på fårskötsel. Också där har invånarna problem med militanta bosättare och också de säger att läget har förvärrats under kriget.

– Bosättare attackerar oss varje dag. I somras slog de min son Luai så han måste föras till sjukhus, de högg hans kusin Barakat med kniv. De dödar våra får, de förstör våra vattentankar, säger Ali Abu Mohsen, 76, i Al-Farisiya.

– De fångade en av våra herdar, de sköt honom med elpistol. De krossade alla fönster i vår bil när jag satt inne i bilen, säger han.

Byn har ett par hundra invånare. På en höjd strax intill ligger den sedan länge etablerade israeliska bosättningen Rotem samt en ny utpost, Tene Yarok, som grundades för två år sedan.

– Det var illa redan före kriget men nu är det värre än någonsin. Tidigare kunde den israeliska armén eller polisen ingripa mot dem ibland, nu står soldaterna och polisen helt på deras sida, säger Ali Abu Mohsen.

---

Fakta: Bosättningar och utposter

  • På Västbanken bor cirka tre miljoner palestinier och 500 000 israeler. Dessutom bor runt 200 000 israeler i östra Jerusalem.
  • Israel har byggt 140 bosättningar på Västbanken samt nära 200 små utposter, som inte är officiellt erkända. Större delen av det internationella samfundet ser både bosättningar och utposter som illegala, en tolkning av den internationella rätten som Israel avvisar.
  • Israel erövrade i sexdagarskriget 1967 Västbanken och östra Jerusalem från Jordanien, vars styre där inte var internationellt erkänt.
  • Den officiella palestinska synen i dag är att en palestinsk stat ska bildas där. Israel anser att bosättningarnas framtid ska avgöras i fredsförhandlingar. Den israelisk-palestinska fredsprocessen är sedan många år avsomnad.

---

Fler artiklar för dig