Brudöverlämning har debatterats friskt under hösten. I Amiralitetskyrkan i Karlskrona erbjuds ett alternativ. Här kan brud och brudgum överlämnas till varandra av sina respektive familjer.
Inför årets kyrkomöte lade socialdemokratiska kyrkopolitiker fram en motion där de föreslog att brudöverlämning inte längre skulle vara möjligt vid vigslar i Svenska kyrkan. Men motionen gick inte igenom. Det är fortsatt upp till varje präst att besluta om hur en vigsel ska genomföras.
Men i Amiralitetskyrkan i Karlskrona finns sedan flera år ett alternativ till den traditionella överlämningen. Kyrkan är en korskyrka, vilket innebär en fördel när det handlar om att utforma denna alternativa inledning av vigselceremonin. Amiralitetspastor Daniel Breimert förklarar för Svt Nyheter hur det hela kan gå till: från ena hållet kommer bruden med en familjemedlem, oftast fadern. Från andra hållet kommer brudgummen med sin utvalda släkting, oftast modern.
Går fram tillsammans
Från det tredje hållet kommer tärnor, marskalkar och brudnäbbar. Sist kommer prästen, och sedan går man fram till altaret tillsammans.
– Släkter möts och överlämnar det finaste man har, säger han.
– Det som är fint är att det ofta blir lite mer genomreflekterat. Många som kommer hit och vill ha en brudöverlämning har sett en film – oftast amerikansk.
”Lite traditionell”
Efter ett samtal kan man kanske i stället enas om ”en ny vacker symbol”. Än så länge är det dock få brudpar som har valt det nya sättet att inleda vigseln.
– Amiralitetsförsamlingen är nog lite åt det traditionella hållet. Och då är det klassisk inmarsch av brud och brudgum bredvid varandra.
Men, säger han, i stället för att befästa en ganska unken tradition och symbol från den anglosaxiska medeltiden, så vill kyrkan gärna hjälpa till att skapa nya fina symboler.
[ Brudöverlämningar är en frihetsfråga – men inte främst för bruden ]
---
Fakta: Enigt utskott på kyrkomötet
- Ett enigt utskott på kyrkomötet beslutade att det inte ska vara förbjudet med brudöverlämning. I stället ska det tas fram ett fördjupande material om kyrka och vigsel för att öka kunskapen bland präster och brudpar.
---