Nyheter

Snart inleds det katolska jubelåret

Heliga portar, vallfärder, bikt och avlat - detta ska katolikerna hålla koll på inför det jubelår som inleds 1 januari

Av tradition utlyser påven ett jubelår vart 25:e år. Nästa infaller 2025. Då är tanken att världens drygt 1 miljard katoliker ska bli ”hoppets pilgrimer” och särskilt verka och be för fred och rättvisa. På måndagen presenterades den maskot som ska symbolisera året: en storögd anime-figur i gul regnjacka med pilgrimsstav i handen.
”Till och med kyrkan vet att popkulturen är en nyckel till de unga”, lyder en kommentar från seriebranschen.

Ett jubelår är allvarsamma saker i Katolska kyrkan, och förknippas med pilgrimsresor, öppnandet av heliga portar, av bikt och goda gärningar. Så också i år, då påve Franciskus öppnar den första “heliga porten”, i Peterskyrkan, på julafton.

– Att passera genom den heliga porten innebär att gå in i Guds närvaro i mötet med Jesus Kristus, förklarar Kristina Hellner, kommunikationschef i Stockholms katolska stift.

Heliga portar kommer att öppnas i Roms fyra påvliga basilikor. Den katolik som biktat sig och tagit emot kommunion, alltså nattvard, innan han eller hon går genom dessa portar, och där ber en särskild bön för kyrkan, får “avlat”.

– Avlat ersätter inte bikten, där man får syndernas förlåtelse, utan är ett efterskänkande av syndens konsekvenser, säger Kristina Hellner.

Annorlunda uttryckt gottgör avlaten, som Katolska kyrkan ser det, de negativa konsekvenser som synden fått – ungefär som om man skulle slippa laga ett fönster som man bett om förlåtelse för att man krossat.

Goda gärningar

Den som inte kan ta sig till de heliga portarna i den italienska huvudstaden har andra möjligheter att få avlat under jubelåret, vilket Vatikanen skriver om i en särskilt dokument.

– Man kan också besöka någon av jubelårets heliga platser, vilket i Sverige framför allt är domkyrkan i Stockholm, eller göra olika typer av barmhärtighetsgärningar, som att besöka ensamma, ge pengar till goda ändamål eller annat, säger Kristina Hellner.

För de katoliker – eller för den delen icke-katoliker – som vill fira jubelåret i gemenskap anordnar Nordiska biskopskonferensen ett program i Rom den 1–3 februari 2025. Resa och logi får man dock ordna själv.

– Det blir gemensamma mässor, besök vid de heliga portarna och en audiens hos påven. Vi kommer också att fira mässa vid påvealtaret mitt i Peterskyrkan, säger Kristina Hellner.

– Just nu har 450 personer i Sverige anmält sitt intresse. Så någonstans mellan 800 och 1 000 deltagare blir vi nog totalt från de nordiska länderna.

Biskop Anders Arborelius öppnar en "helig port" i katolska domkyrkan i Stockholm inför det extrainsatta jubelåret 2016.

Ska locka ungdomar

Påven Franciskus har förklarat sina intentioner med jubelåret i en bulla, ett påvligt dekret, där han pekar på behovet av att under nästa år särskilt verka för rättvisa och fred i världen.

Men det som fått katoliker runt om i världen att just nu uppmärksamma jubelåret är något helt annat, nämligen en liten figur i animestil med blått hår och stora ögon. Det är den officiella maskot som Vatikanen tagit fram för jubelåret och som presenterades i måndags.

Vatikanens maskot för jubelåret 2025, Luce (ljus, på italienska).

”Luce”, som är det italienska ordet för ljus, gör talande nog sin debut på en mässa för spel och serier i Lucca denna vecka. Det blir första gången som Vatikanen delar i ett liknande evenemang, påpekar Catholic News Agency.

Inom seriebranschen verkar man ha delade känslor inför tilltaget.

”När du börjar erkännas av religiösa grupper vet du att du är mainstream. Vatikanen tog fram Luce i hopp om att nå en yngre generation och till och med kyrkan vet att popkulturen är en nyckel till dem”, skriver Comic Book.

---

Fakta: Jubelår inom Katolska kyrkan

  • Ett jubelår är ett särskilt heligt år som brukar firas inom Katolska kyrkan vart 25:e år. Det ses som en möjlighet att fördjupa sin tro och att leva sitt kristna vittnesbörd med ett förnyat engagemang.
  • Jubelåret 2025 inleds i Rom den 24 december 2024 och avslutas den 6 januari 2026. Det inleds genom att påven öppnar den heliga porten i Peterskyrkan.
  • Det senaste ordinarie jubelåret firades år 2000. En påve har möjlighet att också utlysa extraordinära jubelår och detta gjorde påve Franciskus senast 2016, då han utlyste Barmhärtighetens jubelår.
  • Temat för jubelåret 2025 är hopp och ”hoppets pilgrimer”. Påvens tanke är att det kommande året ska bli ett år av hopp för en värld som lider av krig och konflikter, följderna av corona-pandemin och klimatkrisen.
  • Under året kan de katoliker som besöker särskilda kyrkor och platser, och som innan biktat sig och tagit emot kommunionen, få avlat, vilket är ett efterskänkande av syndens konsekvenser. Det gäller också katoliker som gjort goda gärningar.

---

Fler artiklar för dig