Nyheter

PMU förlorar 40 miljoner i Sida-bidrag – osäker framtid för biståndet

Niclas Lindgren, PMU: Jag är besviken och ledsen – oundvikligt att verksamhet måste avslutas

På fredagen kom dråpslaget: missions- och biståndsorganisationen PMU får nära 40 miljoner mindre till bistånd runt om i världen.
Charlotta Norrby, generalsekreterare för Svenska missionsrådet säger att det är glädjande att både PMU och SMR och flera av dess medlemsorganisationer har gått vidare i processen att få direktavtal med Sida.
– Men vi förutser att det blir stora sänkningar framöver, säger hon.

PMU skriver på sin hemsida att det är ”extremt anmärkningsvärt” att Sida väljer att endast kanalisera 5 miljoner genom PMU.

”Och vi frågar oss varför. Med våra enorma nätverk och vår 60-åriga erfarenhet är vi en viktig internationell aktör och behövs i den globala kampen mot fattigdom och utsatthet”, skriver där PMU:s direktor Niclas Lindgren.

Han betonar att det är positivt att PMU återfår ett direktavtal med Sida, men säger samtidigt att beslutet om sänkningen från 44 miljoner till 5 miljoner blir ”ett hårt slag” mot PMU:s samarbetspartners runt om i världen.

Niclas Lindgren kommenterar också beslutet direkt till Dagen.

Har ni fått någon slags förklaring till beslutet?

– Regeringens omstrukturering av biståndet innebär att Sida måste hantera fler avtal och att konkurrensen ökar. Hade anslagen samtidigt utökats skulle det underlättat, men nu ska fler dela på samma budget. I hård konkurrens har Sida godkänt PMU som avtalspartner, vilket visar att vi bedöms som relevanta och i linje med strategin som för civilsamhället, men samtidigt begränsar stödet till oss kraftigt. Vi förlorar nästan 90 procent av våra medel från detta anslag, vilket kommer innebära stora förändringar för PMU om vi inte kan mobilisera resurser på annat sätt.

Vilka delar av biståndet kan komma att drabbas?

– Självklart kommer beslutet att påverka våra samarbetspartners världen över, och de människor i fattigdom som de arbetar med och för. Vilka partners och verksamheter som kommer drabbas är ännu inte färdigt. Vi har nyss fått beslutet från Sida och nu behöver vi se över hur vår verksamhet ute i världen ska se ut framöver.

– Men på kort sikt är det oundvikligt att verksamhet måste avslutas till följd av Sidas beslut, även om vi jobbar med en bredd av finansieringskällor. Det här gör oss både ledsna och frustrerade, det är många människor i utsatthet som berörs.

Niclas Lindgren skriver att PMU:s arbete innebär förändringsarbete som går på djupet och som behöver ”stabilt och långsiktigt stöd”. Han nämner som exempel arbetet med att förhindra att flickor könsstympas, insatser i konflikter, barns skolgång och utvecklingen av nya odlingsmetoder så att människor kan sätta mat på bordet.

”Blir stora sänkningar”

Svenska missionsrådet (SMR) är en paraplyorganisation för missions- och biståndsaktörer i Sverige. SMR ordnar seminarier och skapar mötesplatser, men man förmedlar även biståndspengar från Sida till medlemsorganisationers samarbeten med lokala partner i över 50 länder. Det rör sig om 160 miljoner kronor årligen.

– Vi har också fått besked om att vi gått vidare i ansökningsprocessen till Sida. Det är glädjande. Men vi förutser att det blir stora sänkningar gällande belopp, säger generalsekreteraren Charlotta Norrby till Dagen.

Hon tror att detta även gäller SMR:s 30-tal medlemsorganisationer som får egna avtal direkt med Sida.

– Det nya avtalet gäller från 1 oktober, men redan i januari kommer SMR att få en sänkning på ungefär 25 procent. Alla organisationer som är inne i systemet kommer troligen att få sänkningar, men olika mycket.

Charlotta Norrby, generalsekretare för Svenska missionsrådet (SMR) kritisk mot Sidas agerande.

Får inte vidareförmedla

Regeringens omläggning av biståndspolitiken innebär en övergång till ett nytt system. Här kan fler organisationer söka om direktavtal med Sida, och nu har alltså både PMU och SMR och flera andra medlemsorganisationer fått besked att de gått vidare i processen. Samtidigt kommer det nya systemet alltså troligen att ge kraftiga minskningar vad gäller storleken på bidrag.

– Det är en stor omläggning. Det är en ny strategi som regeringen fattat beslut om. Dels ska fler organisationer släppas in. Vidare ska SMR och ForumCiv – som tidigare vidareförmedlat bidrag – inte få göra det, utom kanske i väl motiverade undantagsfall. Det är dock fortfarande oklart vad dessa undantag exakt gäller.

Regeringen vill med omläggningen släppa in väldigt små organisationer som ska kunna söka bidrag direkt från Sida.

– De ska kunna söka bidrag under en miljon. I ett annat ansökningsfönster kan man söka 1–5 miljoner.

Det låter som om det blir mer administration för Sida?

– Ja. Det kommer att bli enormt många avtal för Sida att hantera, uppemot 100 avtal. Det är sådant som Sida inte har någon vana av i dag, men vi är bra på det liksom ForumCiv.

Det nya avtalet börjar gälla 1 oktober, fram tills dess är det en omställningsperiod på nio månader.

Vädjar till församlingar

”SMR har till den 15 november på sig att meddela Sida var nedskärningarna under nästa år ska ske och hur det drabbar partners”, säger Eva Åberg, enhetschef för vidareförmedlingen hos SMR.

PMU konstaterar att man nu kommer att arbeta intensivt med att mobilisera andra resurser. Niclas Lindgren menar att det bland annat handlar om att öka insamlingar, få fler månadsgivare och utmana fler till att ge till eller handla i second hand-butiker.

– Självklart blir det förändringar, men eftersom det nya avtalet genom SMR gäller till sista september 2025 har vi tid på oss att ställa om. Vi behöver också stärka resursmobiliseringen i våra samarbetsländer och utveckla nya arbetssätt och samarbeten.

Hur går ni vidare med beskedet från Sida?

– Vårt uppdrag är oförändrat – vi vet att den skillnad våra partners skapar fortfarande behövs, särskilt med tanke på de utmaningar världen står inför. Vi på PMU, tillsammans med församlingarna i Sverige och våra partners globalt, kommer fortsätta kampen mot fattigdom och utsatthet. Vi vill stärka dialogen med församlingarna här hemma, så att vi tillsammans kan navigera i denna nya verklighet och fatta beslut om hur vi kan göra verklighet av den gyllene regeln.

– Vi vill också fortsätta samtalen med Sida för att hitta en väg framåt, och hoppas förstås att deras beslut kan komma att omprövas.

Niclas Lindgren, direktor på PMU.

---

Fakta: Omdebatterat nytt avtal

  • 33 organisationer har valts ut för att få samarbeta med Sida, förutom de 17 som redan har samarbete med Sida.
  • Det nya avtalet gäller från 1 oktober. Från årsskiftet gäller en omställningsperiod fram tills oktober.

---

Fler artiklar för dig