Nyheter

Pingst startar socialt center i Ronneby: ”Vi ser nöden här”

Pastor i Karlskrona om planerna : Det känns inte bra att då titta på från sidlinjen, vi har kunskapen och resurserna.

Pingstkyrkorna i Karlskrona och Karlshamn planerar för ett socialt center i grannstaden Ronneby – i syfte att få kontakt med nya människor. På sikt skulle det kunna utvecklas till en församlingsplantering.
Pingst nationellt har antagit en vision om 300 nya församlingsinitiativ på tio år - även om det inte längre kommer några mer pengar från USA till ändamålet.

Om alla planer går i lås blir församlingarna i Karlskrona och Karlshamn så kallade moderförsamlingar till det nya sociala centret i Ronneby, mitt emellan dem, och med tre mil från varje stad.

Modellen är hämtad från Karlskrona där pingstkyrkan för fyra år sedan samlade second hand-butik, kafé och LP-verksamhet i en gemensam byggnad på en separat plats, och där man också kan hålla Alphakurser med mera.

Matutdelning, liksom möjlighet att ge arbetsträning åt personer som hamnat utanför arbetsmarknaden, är andra inslag i verksamheten.

Niclas Madestam, pastor och föreståndare i Pingstkyrkan Karlskrona, klipper bandet när församlingens second hand inviger sina nya lokaler i det sociala centret Stämjärnet.

Ännu ett socialt center

För Ronneby är det en ”lightversion” av ett sådant socialt center som det nu samtalas om.

– Vi ser det här som ett verktyg för att nå nya människor, och för att ge en möjlighet att få se vem Jesus är, säger Niclas Madestam, pastor och föreståndare i Pingstkyrkan i Karlskrona.

– Vi hoppas att det här på sikt ska mynna ut i en församlingsplantering eller något liknande. Formen är inte det viktigaste, fortsätter han.

Varför vill ni göra den här satsningen?

– Vi ser nöden och att människor behöver Jesus. Här finns en kommun nära oss med missbruksproblematik och hög arbetslöshet. Det känns inte bra att då titta på från sidlinjen. Vi har kunskapen och resurserna, säger Niclas Madestam.

Några formella beslut är ännu inte fattade, men visionen är väl presenterad i de båda församlingarna och saken finns med som ett utvecklingsprojekt och som ett böneämne.

Man har också pratat med den mindre pingstförsamling som finns i Ronneby sedan gammalt för att ha goda relationer även där.

Vill inspirera till fler satsningar

Per-Johan Stenstrand, pastor i Lifecenter Church i Västerås, har uppgiften att nationellt driva på församlingsplantering och andra initiativ för expansion inom Pingst. Han är glad för det som nu är på gång i Blekinge. Han har de senaste veckorna träffat pingstpastorer vid regionala samlingar i Värnamo och Västerås för att kartlägga och inspirera till nya satsningar. Inom kort ska han även bege sig norröver.

Per-Johan Stenstrand uppfattar att liknande och andra initiativ ligger och gror i flera större och mellanstora pingstförsamlingar på olika håll i landet. Men han vill öka takten rejält.

– Vi behöver en bredare kraft ned i backen och att få med de etablerade församlingarna när det gäller församlingsplantering, säger han.

framför kyrkan

”Gäller att få ändan ur vagnen”

Han drömmer om minst 40 kyrkor i landet som skulle komma loss med campusar, mikrokyrkor, evangelisation och nya församlingsinitiativ, eller vad man nu vill kalla det.

Vid det nationella rådslaget för Pingst 2023, då Stenstrand klev in i sin uppgift nationellt, presenterades visionen att församlingarna tillsammans ska ta 300 nya initiativ under den kommande tioårsperioden.

– Frågan i dag är inte formen, utan att få ändan ur vagnen och göra någonting, säger han.

Pingströrelsen i USA lovade pengar

Några nya USA-pengar kommer samtidigt inte längre som stöd för att starta församlingar i Sverige. Saken skapade rubriker för sju år sedan, när pingströrelsen i USA utlovade ekonomiska bidrag med målet om 30 nya kyrkor under en treårsperiod.

Det hela var en engångsinsats, och i dag finns pengarna i en fond hos Pingst FFS, som nya projekt kan ansöka ur, uppger Per-Johan Stenstrand.

– Vårt största problem har samtidigt inte varit pengarna, utan har mer legat på att aktualisera och medvetandegöra de här sakerna i församlingarna.

---

Fakta: Pingst USA gav pengar för att starta 30 nya kyrkor

  • 2017 lovade församlingsgrundare i pingströrelsen i USA att under en treårsperiod stötta svenska pingstinitiativ för att starta nya kyrkor. Lika mycket pengar som de lokala församlingarna själva satsade skulle skjutas till.
  • Efter två år, i januari 2020, kunde Dagen berätta att man var upp i 23 nystartade församlingar med hjälp av stödet från USA.
  • I dag finns i storleksordningen två miljoner kronor i den fond hos Pingst FFS som bildades, och där församlingar än i dag kan söka pengar. Men den fylls inte längre på med några nya USA-medel.
  • Pingst har dessutom en egen påse pengar för att stötta nya initiativ bland församlingarna.

---

Missionsfält i Blekinge

Niclas Madestam i Karlskrona berättar om ”brinnande hjärtan” hos ledarskapet i församlingen inför det sociala projektet i Ronneby. Det var så det började, och han är övertygad om att den ekonomiska delen ska ordna sig framöver.

– Visst är det en ekonomisk satsning också, men finns visionen och hjärtat brukar resurserna trilla in längs vägen. Nu har vi det här som böneämne och hoppas och tror att det finns en grund att komma i gång med frivilligt engagemang.

Pastorn konstaterar att väldigt få procent av befolkningen i Blekinge är bekännande kristna eller deltar i gudstjänstliv.

– Här är verkligen ett missionsfält – precis som hela Sverige.

Fler artiklar för dig