Lekmän måste få mer att säga till om när biskopar väljs, och kvinnor få fler ledande roll. Det föreslog delegaterna i den stora biskopssynod om Katolska kyrkans framtid som avslutades i helgen.
”Biskopssynoden om synodalitet” avslutades med en stor gudstjänst i Peterskyrkan i Rom i söndags. Därmed satte Katolska kyrkan punkt för en fyra år lång process som började med att katoliker världen över uppmanades att diskutera och skicka in sina åsikter om kyrkan.
Drygt 360 delegater hade samlats under en månad hösten 2023, och lika länge denna höst, för att gå igenom de förslag och synpunkter som inkommit. Första gången deltog också lekmän, inklusive kvinnor, i överläggningarna i Rom, med full yttrande- och rösträtt.
Som väntat fanns frågan om kvinnornas roll i kyrkan med på den lista över förslag som delegaterna antog i lördags, och som redan offentliggjorts av påve Franciskus. Bland annat önskade de att Vatikanen fortsätter att utreda om kvinnor ska kunna bli diakoner – något som man talat om under flera årtionden.
Inga kvinnliga präster
Studier om saken pågår, och påven verkar heller inte lika avvisande till tanken på kvinnliga diakoner som han är till att kvinnor skulle släppas in i prästämbetet. Den dörren, har han sagt, är stängd för all framtid.
Men synoden behandlade mycket annat också, och bland annat föreslår man att låta lekmän få mer att säga till om när en ny biskop ska väljas för ett stift.
Synodens medlemmar uppmanade också Vatikanen att respektera de beslut som fattas av enskilda länder och kontinenter, så att inte biskoparna alltid måste vänta in ett godkännande från Rom. Förslag som rör dogmer, sakramenten eller moralteologi skulle dock vara undantagna, skriver Signum, som citerar nyhetstjänsten Kathpress.
[ Unik rapport i Katolska kyrkan: Sexualbrottsoffer har rätt till kompensation ]