Personer som har utsatts för sexuella övergrepp i Katolska kyrkan bör ha bättre tillgång till information om deras fall och dessutom rätt till kompensation. Det är några av slutsatserna i den första globala rapport om sexuella övergrepp inom kyrkan som Vatikanen har tagit fram.
Den amerikanske kardinalen Sean Patrick O’Malley, ordförande för Barnskyddskommissionen, presenterade på tisdagen rapporten. I samband med presskonferensen i Vatikanen konstaterade han att Katolska kyrkan ”har misslyckats med att ta hand om offren”, och att kyrkan ”inte har försvarat er (offren) samt vägrat att förstå er när ni skulle ha behövt oss som mest”.
– Ingenting vi gör kommer någonsin att vara tillräckligt för att helt läka det som har hänt, sa han enligt Signum.
– Men vi hoppas att den här rapporten och de som kommer följa, sammanställda med hjälp av i första hand offer och överlevare, ska hjälpa till att säkerställa den fasta beslutsamheten att de här sakerna aldrig ska hända i kyrkan igen, fortsatte han.
Tidigare tabubelagda ord
Den 50-sidiga rapporten utgör en viktig milstolpe för Barnskyddskommissionen, som inrättades 2014 på initiativ av påve Franciskus. Men under de inledande åren kantades arbetet av flera motgångar. Bland annat hoppade flera deltagare av i protest mot vad de ansåg var motstånd från Katolska kyrkan mot att vilja gå till botten med problemen.
En av de nuvarande medlemmarna i kommissionen, Juan Carlos Cruz, som också är offer för sexuella övergrepp, uttryckte vid tisdagens presskonferens en förhoppning om att den nya rapporten ska leda till fortsatt utveckling.
– Vi använder ord som vi inte använde förut. Sanning, rättvisa, skadestånd och en garanti om att saker inte ska upprepas. Det är tungt vägande ord som tidigare var tabu i många sammanhang, sa han enligt nyhetsbyrån AP.
[ Fler avhopp från kommitté om sexuella övergrepp ]
Vill se särskild ombudsman
För två år sedan beställde påve Franciskus den nu färdiga rapporten och kommissionen har bland annat prioriterat att titta på hur fattiga länder kan få hjälp att skapa och implementera riktlinjer för att skydda barn och hjälpa övergreppsoffer. Ett exempel som nämns i rapporten är Mexiko. Där begränsas Katolska kyrkan av ”omfattande kulturella barriärer kring rapportering av övergrepp”, enligt rapporten, vilket i sin tur förhindrar processen för att skipa rättvisa.
De främsta slutsatserna i rapporten handlar samtidigt om mer generella saker: Det står till exempel att övergreppsoffer har rätt att ta del av den information om deras fall som kyrkan har. Kommissionen konstaterar att övergreppsoffer behöver får tillgång till sanningen. Vidare skriver kommissionen att sekretess och utdragen handläggning ofta leder till så kallad reviktimisering, det vill säga att vissa brottsoffer statistiskt sett löper en förhöjd risk att drabbas av liknande brott igen.
Kommissionen föreslår också inrättandet av en särskild ombudsman i Vatikanen med uppgift att tillvarata offrens behov.
Dessutom menar kommissionen att offer måste ha rätt till kompensation för övergreppen som de har utsatts för, bland annat ekonomiskt skadestånd, men också offentliga ursäkter.
Beklagar kommissionens mandat
Nu har alltså Barnskyddskommissionens första rapport presenterats och tanken är att det framöver ska komma en ny rapport varje år. Men alla är inte nöjda:
Anne Barrett Boyle från BishopAccountability.org, en påverkansgrupp som spårar sexuella förövare inom framför allt Katolska kyrkan, säger enligt AP att kommissionens slutsatser har ”försvårats av dess begränsade syfte”.
– Den enda skyddsåtgärd som har någon betydelse är om biskopar tar bort förövare. Rapporten ger inte några uppgifter om detta eftersom kommissionen i sig inte har någon makt att göra det.
[ Fredrik Wenell: En ofattbar skam för Katolska kyrkan ]
---
Fakta: Barnskyddskommissionen
- Barnskyddskommissionen – formellt den påvliga kommissionen för skydd av minderåriga – har fungerat som en rådgivande grupp till påve Franciskus sedan han inrättade kommissionen 2014. Sedan 2022 ingår kommissionen i Dikasteriet för trosläran (tidigare Troskongregationen) som är en av kyrkans mest betydelsefulla departement.
- Kommissionen har i sitt arbete inför rapporten framför allt undersökt situationen i ett tiotal afrikanska länder, men även några länder i Asien och Sydamerika. Dessutom har två av kyrkans ordnar, samt två organisationer i Vatikanen, granskats.
---