Teologen Ray Baker riktar skarp kritik mot Evangeliska frikyrkans process kring samkönade relationer. Knappt ett och ett halvt år efter att arbetsgruppen – som han själv var en del i – presenterade rapporten ”Helighet och barmhärtig” ifrågasätter han hur arbetet gick till.
– Var hela processen bara ett spel för galleriet för att blidka de mer konservativa ledarna inom EFK? säger han i ett Youtubeklipp publicerat av Apologia.
Under tre års tid möttes en arbetsgrupp på 20 personer för att bearbeta frågan om samkönade relationer. Ray Baker – som valt att inte leva ut sin homosexualitet – var en av personerna i gruppen med en tydligt konservativ hållning i frågan. I Youtubeklippet berättar han att han redan vid första träffen tyckte att diskussionsfrågorna var ledande och vinklade. Dessutom upplevde han medverkan av en gästtalare som jobbar med hbtq-personer som manipulativ.
– Jag var asförbannad och undrade hela vägen tillbaka till Stockholm om det var ett tecken på att allt redan på förhand var förutbestämt. Att vi skulle landa i en Equmeniakyrkan-lösning där församlingarna är fria att tycka olika. Det var misstankar jag hade många gånger under de två och ett halvt år jag var med i den här processen.
Det är ett kraftfullt uttalande, att säga att hela processen var förutbestämd.
– Jag har lyft fram mina misstankar tidigare i gruppen, så det kommer nog inte som någon överraskning för dem. Linalie (Newman, EFK:s missionsdirektor reds. anm.) försäkrade mig flera gånger under processens gång att så inte var fallet, säger Ray Baker till Dagen.
Han är också kritisk till de råd till församlingarna som ges i slutet på rapporten. Han menar att framtagandet av dessa gick så snabbt att han missade hur de slutligen formulerades.
– Jag var bestört över råden, som var en tydlig avvikelse från vad arbetsgruppen kom fram till i den exegetiska delen, säger han.
Linalie Newman ringde upp Ray Baker
När Linalie Newman, som också ingick i arbetsgruppen, såg videon som publicerades förra lördagen ringde hon upp Ray Baker.
– Jag tycker att det är ett bibliskt sätt att hantera sådana här saker, att tala direkt med varandra, säger hon till Dagen.
Vad tänkte du när du såg klippet?
– Jag beklagar verkligen att vi inte kunde skapa större trygghet i gruppen. Sedan tycker jag inte att det är konstruktivt att dela sin kritik i ett Youtubeklipp på det här sättet, det hade funnits andra sätt, säger Linalie Newman.
Vad säger du om kritiken att slutsatsen i rapporten skulle ha varit bestämd på förhand?
– Det stämmer inte, det var en verklig process i arbetsgruppen. Vi hade dessutom fyra processdagar då hela rörelsen var med och hela rapporten bygger på ett gediget material.
– I vårt uppdrag skulle vi undersöka hur vi kan bli en mer välkomnande gemenskap för hbtq-personer. Så på det sättet fanns det ju en vilja till förändring för att bli mer välkomnande, men det upplevde jag att Ray också ville.
När det gäller processen kring att ta fram de råd som presenteras i slutet av rapporten, delar Linalie Newman inte Ray Bakers bild av att det gick fort utan menar att hela gruppen hade möjlighet att komma med input och även fick se slutversionen.
[ Vitt skilda åsikter inom EFK i debatt om kyrkans äktenskapssyn ]
Menar att vigslar av samkönade par diskuterades
I Youtubeklippet tar Ray Baker också upp att det under arbetets gång var låsta positioner mellan de tydligt konservativa och de tydligt progressiva. Som exempel nämner han att den konservativa gruppen var fast i sitt nej till samkönade vigslar, medan den progressiva gruppen – som redan från början bejakade samkönade relationer – ville se en möjlighet till vigslar för homosexuella.
Linalie Newman reagerar starkt på påståendet.
– Det där är oerhört konstigt för vi hade inte ens uppe frågan om vigsel, det ingick inte i vårt uppdrag att diskutera. Det är möjligt att han förväxlar det med processen kring Immanuelskyrkan, men det var inget som vi samtalade om.
Ray Baker berättar för Dagen att han fått flera reaktioner sedan videon publicerades, både ris och ros.
Varför väljer du att gå ut med den här kritiken nu?
– Det är något jag tänkt på länge, men när processen pågick ville jag inte uttala mig om vad som hände bakom kulisserna. Men eftersom en hel del personer inom EFK har frågat mig om jag verkligen står bakom slutrapporten ansåg jag att det var viktigt att tala ut.
[ Allt om EFK-rapporten och debatten kring synd, bibelsyn och hbtq-frågor ]
---
Fakta: Arbetsgruppen kring samkönade relationer
- I gruppen ingick: Ray Baker, Caroline Cedon, David Davage, Anna Enberg, Ingemar Forss, Lisa Fredlund, Sara Furingsten, Josefin Fållsten, Richard Hultmar, Maria Karlsson, Fredrik Lignell, Frida Marklund, Linalie Newman, Robin Nordahl Saleh, Markus Sand, Kalle Spetz, Roland Spjuth, Daniel Råsberg, Victor Weidersjö och Linnea Åberg.
---