Ett kors på en stupad kristen soldats grav i Israel vållar stor kontrovers. Myndigheterna kräver att familjen ska ta bort korset och har täckt över gravstenen med ett svart skynke – och nu ingriper till och med landets president.
TEL AVIV. Den israeliske soldaten David Bogdanovskyj, 19, stupade i kriget i Gaza i december förra året. Han begravdes under sedvanliga hedersbetygelser på den militära begravningsplatsen i Haifa.
David var kristen och tillhörde den ukrainsk-ortodoxa kyrkan. Så familjen lät gravera in ett kors på gravstenen.När hans mamma Julia nyligen besökte graven, som hon gör varje dag, upptäckte hon till sin stora förvåning att gravstenen var täckt med ett svart skynke.
Det visade sig att försvarsdepartementet som förvaltar begravningsplatsen hade täckt över stenen på begäran av andra familjer vilka hävdar att korset ”sårar deras religiösa känslor” samt efter beslut av arméns överrabbin.
Mamman blev chockad och reagerade med ursinne.
”Det här är ett inlägg med sorg, ilska, ursinne och besvikelse. I dag åkte jag till David, som varje dag, för att tända ett ljus och vara tillsammans med honom. Jag blev chockad. De hade lagt ett svart skynke över min David, min personliga hjälte, Israels hjälte, för att täcka gravstenen och korset”, skriver Julia Bogdanovska på Facebook.
”Jag har inte ord för att beskriva förödmjukelsen jag kände. Jag trodde att min David, som gav sitt liv för landet, inte är annorlunda än sina kamrater, inte är en andra klassens människa. Jag stod där och grät av ilska och frustration”, skriver hon.
Svor trohetsed på Nya testamentet
Familjen invandrade 2014 till Israel från Ukraina. Alla i familjen eller delar av den är kristna liksom många av de nära en miljon invandrare från före detta Sovjet som kommit till Israel efter det sovjetiska sammanbrottet i början av 1990-talet. Detta enligt den israeliska ”lagen om återvändande” som gör det möjligt för en jude att ta med sig också nära anhöriga med annan religion till Israel.
I armén fick David svära trohetseden på Nya testamentet, inte på Hebreiska bibeln som hans judiska kamrater. I den israeliska armén tjänstgör också många muslimer och druser.
Julia Bogdanovska skriver att hon inte tog bort skynket för att hon inte ville ställa till bråk och förvandla begravningsplatsen till ”ett slagfält”.
Också israeliska politiker och medier protesterar mot försvarsdepartementets åtgärd.
”Det här svarta skynket är en svart flagga över det israeliska samhället. Israeliska soldater från alla religioner kämpar tillsammans och stupar tyvärr också tillsammans. Jag kräver nu en omedelbar officiell ursäkt till den drabbade familjen”, skriver oppositionspolitikern Meir Cohen, tidigare socialminister, till försvarsminister Yoav Gallant.
Yael Shinar, representant för De gröna i Davids hemstad Haifa, skriver i tidningen Haaretz:
”Den kristne David Bogdanovskyj kämpade för Israels folk och för staten Israel. Han har rätt till att ett kors, som uttrycker hans religiösa tro och valdes av hans familj, pryder hans grav.”
Försöker övertala familjen
Försvarsdepartementet försöker nu övertala familjen att ta bort korset från stenen och verkar tillsammans med kommittén för militära minnesmärken för att nå en överenskommelse.
”Enligt lagen är det inte tillåtet att placera kors eller andra religiösa symboler på militära gravstenar. Det är särskilt viktigt på den militära begravningsplatsen i Haifa där också judiska soldater är begravna”, säger försvarsdepartementet i ett uttalande.
”Vi söker nå en överenskommelse med familjen efter önskemål från familjer vars kära är begravna i närheten och som hävder att korset sårar deras känslor och förhindrar dem att säga kaddisch (den judiska sorgebönen). Samt mot bakgrund av ett utlåtande av arméns överrabbin”, heter det vidare.
Familjen säger till israeliska medier att andra stenar på begravningsplatsen har religiösa symboler.
Också Isaac Herzog, Israels president, griper in i kontroversen. Han har träffat familjen som nu uppges gå med på att ta bort korset, enligt den israeliska nyhetssajten I24news. Detta har inte bekräftats officiellt eller av andra medier.