Det kan behövas förtydligande lagstiftning för att Migrationsverkets prövning av bland annat konvertiters asylärenden ska bli mer enhetlig och rättssäker. Det sa flera kristdemokrater vid ett seminarium i riksdagen på onsdagen.
Varken Migrationsverket eller Statskontoret, som nyligen kritiserade Migrationsverket i en rapport, hade fått inbjudan i tid för att kunna medverka vid seminariet. Ändå var det lilla konferensrummet överfullt. I sista stund hade nämligen tiotals asylsökande iranier anmält sig, genom EFS-prästen Annahita Parsan och hennes grupp för persisktalande kristna.
– De som är här har varit i Sverige mellan sex och tretton år. Migrationsverket tror inte att de är genuint kristna, trots att jag skrivit intyg på ibland flera sidor, sa hon, och tillade att hon i princip stödjer regeringens ambition att minska invandringen till Sverige.
– Men vi måste göra något för dem som är här i Sverige just nu. Vi måste hitta en lösning.
Lovade följa upp
Men politikens kvarnar malar långsamt, och just nu lägger Tidö-partierna snarare fokus på att öka både den frivilliga återvandringen och tvångsutvisningarna.
Företrädare för andra regeringspartier än Kristdemokraterna, som var värdar för arrangemanget, lyste med sin frånvaro på seminariet. De kristdemokratiska riksdagsledamöter som var på plats vid seminariet lovade dock att följa upp kritiken mot Migrationsverkets asylhantering.
– Diskussioner pågår inom regeringskonstellationen om hur det ska hanteras. Diskussion pågår om en ytterligare styrning för att få till en större enhetlighet, sa Ingmar Kihlström (KD).
– Ni får ligga på oss politiker om det.
Hans partikollega Magnus Jacobsson redovisade en översikt som KD bett Riksdagens utredningstjänst att göra, i syfte att se hur Sverige, Finland, Norge och Danmark hanterar asylsökande konvertiter. Här framgick bland annat att skriftlig bevisning, såsom dopintyg och annat från de asylsökandes församlingar, verkar ha större betydelse i den danska och norska asylprocessen än i den svenska.
Både Magnus Jacobsson och andra riksdagsledamöter lyfte behovet av att höja handläggares och beslutsfattarens kunskap om religion på Migrationsverket.
– Jag tror också att det här förr eller senare landar in i att kanske också lagstiftningen behöver bli ännu tydligare på att de internationella konventioner som vi har skrivit under faktiskt gäller, sa han.
”Vi kan hjälpa er”
Seminariet leddes av Ruth Nordström och Rebecca Ahlstrand från Människorättsadvokaterna. De uppmanade konvertiterna som tagit sig till riksdagen att ta juridisk hjälp, för sin egen skull och för att få till prejudicerande domar som kan bli till stöd för fler.
– Vi kan hjälpa er, en och en. Och om vi kan ta ett ärende till Europadomstolen så kan det bli prejudicerande, sa Ruth Nordström.
För en del är det dock för sent.
Initiativtagaren till seminariet, Kenneth Nilsson från Pingstkyrkan i Vänersborg, berättade för Dagen att en kristen barnfamilj i Vänersborg just fattat samma beslut som alltfler asylsökande kristna som har fått flera avslag på sina asylansökningar.
– De reser i natt, sa han om familjen, som vill försöka att ta en båt från Frankrike till England, i hopp om att kunna söka asyl på nytt i ett land som står utanför EU och gränssamarbetet inom Schengen.
Resan är långt ifrån riskfri. Så sent som i onsdags drunknade tre personer när en båt med migranter sjönk utanför Calais, skriver The Guardian.
[ Migrationsverket bemötte kritiken mot sin asylhantering i riksdagen ]