Under temat ”Älska hela världen!” slog Pilgrims höstmöte i Linköping besöksrekord i helgen. Över 600 personer deltog i det ekumeniska mötet i Linköping.
Joel Halldorf, som sitter med i ledningsgruppen för Pilgrims höstmöte, är tacksam över intresset och den stora responsen.
– Vi har inte satsat på några kända talare i år, vi gick heller inte ut med några av artisterna. Men det tycks verkligen finnas ett behov för den här typen av mötesplatser, som bygger på möten, samtal och andlighet, säger han till Dagen.
Efter ett samtal om bön mellan den syrisk-ortodoxe munken Charbel Rizk, den muslimske läkaren Bushra Ishaq och den frikyrklige evangelisten Liselotte J Andersson frågade Dagen fem besökare vad de tar med sig. Så här svarade de.
Charlotte Hedberg, Stockholm:
– Det var varit fantastiskt intressant, speciellt Liselotte J Andersson – när jag hörde henne blev jag sugen på att be! Jag tar med mig det hon sa om att söka skönheten och att bön inte behöver vara komplicerat, det gäller bara att hitta en plats. Det fanns en lättillgänglighet i hennes sätt att prata om bön och det kom från hjärtat.
– Det var också intressant att det var en mångfald av röster, från olika kulturer och religioner. Det var ett fint vittnesbörd som Bushra Ishaq hade om att hon känt sig ensam på skolgården men då vänt sig till Gud.
Åke Bonnier, Skara:
– Det var spännande med den ortodoxa munken Charbel Rizk, det väckte många frågor, till exempel detta med det högsta och det lägre stadiet av bön. Att nivåsätta böner på det sättet var ovant för mig att tänka, det är inte min tradition. Det var fascinerande med den muslimska läkaren som talade engagerat. Jag hade velat höra mer om hur hon lever sitt böneliv, kanske blir det i panelsamtalet snart. Liselotte J Andersson var fullständigt strålande och det grep tag i mig på många plan – det litterära planet, det bibliska planet och även de egna erfarenheterna. Kort sagt, jag är väldigt nöjd.
Erik Stjernlöf, Linköping:
– Jag har fått mina bilder av bön bekräftade på ett positivt sätt, att det inte behöver vara så instängt. Det var intressant att höra från en syrisk-ortodox munk och jag tog fasta på det han sa om att inte längta för mycket efter Gud, för det har jag själv tänkt på. Bushra Ishaq var intressant utifrån det som Luke Bretherton talade om, att prata med “den andre”. Jag känner ju mer gemenskap med henne, utifrån hennes problem och föreställningar, än jag kanske gör med den del av samhället som inte förstår sig på tro alls.
– Och det var häftigt hur det efter Liselotte J Anderssons föredrag lade sig ett lugn över oss. Hon refererade ju till tysta retreater, när man vill stanna kvar i den känslan, och det blev lite samma sak här. Jag tror det var därför hon inte fick några frågor.
Linnéa Norberg, Sätila:
– Man har fått med sig mycket att smälta och reflektera över. Charbel Rizks föredrag stack ut för mig. En sak som jag påmindes om är att bönen hela tiden pågår inuti och att det snarare handlar om att bli närvarande i det, än att jag ska sätta mig ned och be. Jag hade kunnat sitta hela dagen och lyssna till honom! Jag uppskattade även hans bild av kyrkan som ett sjukhus där vi får bli helade av Gud och i gemenskap med varandra, och det han sa om att bevara sitt hjärta.
– Liselotte J Andersson är alltid spännande att lyssna till. Jag kände igen mig i att den tysta bönen blir allt viktigare och att man bara får vara i Guds närhet.
– Det var också spännande med Bushra Ishaq, att få en annans blick på världen och hur det är för henne att leva som muslim i Norge.
Jonathan Ivansson, Stockholm:
– Jag tycker att alla tre tog sig an ämnet bön på ett fräscht sätt, särskilt detta med att bön snarare handlar om tystnad än om prestation. Ju tystare desto finare blir det – jag har aldrig hört det och inte tänkt på det så. Det var ju både Charbel Rizk och Liselotte J Andersson inne på.
– Sedan blev det mer en faktaredogörelse över hur muslimer har det i Norge och det var ju fint det också, även om det inte var så mycket kring just bön.
---
Fakta: Pilgrims höstmöte
- Det ekumeniska höstmötet arrangeras årligen i Östergötland av tidskriften Pilgrim, studieförbundet Bilda och Ekumeniska kommuniteten i Bjärka-Säby, i samarbete med Linköpings domkyrkoförsamling, Equmeniakyrkan i Linköping och Babettes kafferi. Helgen samlar främst unga vuxna, men välkomnar även äldre deltagare.
- Årets höstmöte ägde rum 25–27 oktober under temat ”Älska hela världen!”
---