Bilden av We are one church i Expressens granskning är inte rättvis, menar Stockholmsförsamlingen, som samtidigt önskar att den tidigare hade fått veta att ”vissa haft en dålig upplevelse av vår kyrka”.
Uttalandet publicerades i ett inlägg i sociala medier på fredagen. ”Med anledning av den senaste veckans mediala uppmärksamhet” framhåller församlingen att dess mål är att ”vara en plats av öppenhet och kärlek där varje individ känner sig trygg, älskad och kan växa i sin kristna tro”.
Flera unga avhoppare från We are one church, som även kallas Wao church, berättar i Expressens granskning om en kultur som präglas av ”noll ifrågasättande”, press att ge mycket pengar i kollekten och osunt fokus på djävulen.
[ Avhoppare vittnar om missförhållanden i We are one church ]
”Värdefullt underlag”
I Expressen menar församlingen att antalet cellgrupper – bönegrupper enligt modellen G12-visionen, som hämtats från Colombia – ökat snabbt och att församlingen lider av viss växtvärk. ”Vi har därför många nya ledare och följer kontinuerligt upp eventuella missförhållanden”, skriver Leopold Landström, församlingens pressansvarige, till tidningen.
I fredagens kommentar till medierapporteringen skriver Wao church nu att ”vi är djupt berörda av att höra att vissa haft en dålig upplevelse av vår kyrka, och vi hade önskat att detta kommit till vår kännedom tidigare”. Vidare heter det att ”det är viktigt att lyssna och ta till sig relevant kritik” för att därigenom ”ständigt [få] värdefullt underlag för att vara den kyrka vi strävar efter att vara”.
[ Wao church ledare välkomnas till samtal på Pingst pastor ]
”Häpnadsväckande och talande”
När Dagens opinionsredaktör Frida Park i en ledartext tidigare i veckan menade att Wao church nu står inför ett vägval – antingen att ”lyssna till berättelserna, syna tillkortakommanden, göra upp med övertoner och se över om strategier kan ha allvarliga baksidor” eller att ”slå ifrån sig kritiken” – undrade Bertil Swärd, bibellärare i Wao church, i en debattartikel om Dagen ogillar Stockholmsförsamlingens tillväxt.
Bertil Swärd frågade sig även varför avhoppare från församlingen mår illa: ”Är det för att man inte vill vara helöverlåten längre? Och då blir en församling som sjuder av liv besvärande.”
Uttalandet om att avhoppare skulle må dåligt på grund av sin bristande överlåtelse är ”häpnadsväckande och talande”, skrev Dagens chefredaktör Felicia Ferreira i ett svar till Swärd. Avhoppade människors berättelser kan bidra till att blottlägga en del av de tillkortakommanden ”som behöver rättas till om tillväxten ska fortsätta och bära god frukt”, menade hon vidare.
[ Bertil Swärd: Är det Wao churchs tillväxt som Dagen har problem med? ]
---
Fakta: We are one church
- Församlingen på Götgatan i Stockholm leds av pastorsparet Lennart och Carolina Torebring.
- Under ledning av dåvarande föreståndaren Bror Spetz lämnade församlingen under 1980-talet pingströrelsen för att i stället ansluta sig till trosrörelsen.
- 2003 började församlingen arbeta enligt G12-visionen, en församlingsmodell som drygt ett årtionde tidigare hade grundats av pastorn César Castellanos i Colombia. Idén är att varje församlingsmedlem dels ska ingå i en cellgrupp som består av tolv personer, dels själv ska leda en sådan cellgrupp. Om modellen tillämpas framgångsrikt ingår redan i det andra ledet 156 personer i cellgrupperna. Ett sjätte led skulle omfatta fler än 3,2 miljoner personer, och ett nionde led majoriteten av jordens befolkning.
- 2019 ändrade församlingen namn, från Södermalmskyrkan till We are one church. Dotterförsamlingar finns i dag i Södertälje, Göteborg, Malmö och spanska Gijón. I Visby, Uppsala och Västerås finns frön till församlingsplanteringar.
---