Generalstrejk, demonstrationer och massiv militär närvaro på gatorna. Spänningen stiger i Moçambique, där valet den 9 oktober följdes av två politiska mord och uppgifter om valfusk. Oppositionen anser att segern skulle ha gått till deras kandidat, Venancio Mondlane, som besökte Sverige - och svenska kyrkor - i somras.
Valet den 9 oktober var det sjunde i Moçambique sedan självständigheten 1973, och rösträkningen ska enligt EU:s valobservatörer ha präglats av oegentligheter och “omotiverade ändringar”, uppger Deutsche Welle. De kräver att valmyndigheterna publicerar register från alla vallokaler, vilket hittills inte skett.
Redan dagen efter valet förklarade sig valets uppstickare, oppositionskandidaten Venancio Mondlane, som vinnare i den del av omröstningen som gällde presidentposten. Detta trots att valmyndigheten pekade ut regeringspartiet Frelimo och dess kandidat Daniel Chapo som segrare, med Venancio Mondlane på andra plats.
Sedan dess har oroligheterna ökat, och i helgen som gick skedde två uppmärksammade mord. Då sköts Venancio Mondlanes närmaste rådgivare, advokaten Elvino Dias, och en av oppositionspartiet Podemos kandidater i parlamentsvalet, Paulo Guambe, ihjäl i Maputo. Efter det utlyste Venancio Mondlane en generalstrejk.
– I dag måndag är allt stängt här i Maputo och eftersom regeringen hade laddat för demonstrationer är det militärfordon överallt och militärer som skjutit med tårgas, säger en svensk missionär som av hänsyn till det känsliga läget vill vara anonym.
Pastor och säldste
Venancio Mondlane är inte bara utbildad ingenjör och bankman, utan pastor och motsvarande äldste i en evangelisk karismatisk församling i Maputo. I juli besökte han Sverige som del av en rundresa i Europa.
– Dels ville han stärka sin ställning bland moçambikiska väljare i olika länder, och dels ville han skapa kontakter om han skulle vinna valet, säger den svenske missionären, som hjälpte till med att lägga upp programmet i Sverige.
Venancio Mondlane passade också på att besöka gudstjänster i Filadelfia Stockholm och hos Livets ord i Uppsala.
– I Uppsala fick han ett profetiskt budskap som stämde in exakt på hans situation. Och i Filadelfia hölls en predikan som talade direkt till honom, säger missionären.
Läkarmissionen
Venancio Mondlane träffade dessutom företrädare för Läkarmissionen, som arbetar med alfabetisering och social inkludering i flera regioner i Mocambique.
– Eftersom han var en möjlig framtida president var det intressant att höra hans tankar kring utvecklingen i Mocambique, och om de ideologiska frågor som är viktiga i vårt arbete, så som religions- och trosfrihet, säger Tapiwa Yemeke, som är strategisk rådgivare för Läkarmissionens internationella arbete.
– Det är överlag svårt att få tala med parlamentsledamöter, så också därför var det här ett bra tillfälle att lyfta vårt arbete.
Bland annat lyfte Venancio Mondlane behovet av att samordna det omfattande internationella biståndsarbete som finns i Mocambique – något som stämmer med den bild som Tapiwa Yemeke fick vid ett besök i landet i mars i år.
– Dessutom var det fint att höra en politiker betona vikten av gräsrotsarbete och av att låta förändring komma nedifrån. Det rimmar med Läkarmissionens uppdrag, som är att verka för människors rätt till ett värdigt liv i en hållbar värld.
De uppmärksammade morden som skett efter valet har fått moçambikier i Sverige att kräva ett stopp för svenskt bistånd till Mocambique, skriver Global Bar.
Men det vore fel väg att gå, menar Tapiwa Yemeke.
– Det har skett brott mot de mänskliga rättigheterna. Men att stoppa biståndet till alla skulle slå orättvist och drabba allt det livsviktiga arbete som sker, så som vaccinationsprojekt och hjälp till barn i konfliktområdet, säger hon.
---
Fakta: Moçambique
- Moçambique på södra Afrikas östkust genomled frihetskrig från Portugal och ett blodigt inbördeskrig innan fred slöts 1992. Runt en miljon människor hade då mist livet.
- Landet har sedan haft relativt god ekonomisk utveckling och politisk stabilitet. En stor del av invånarna lever ändå fortfarande i stor fattigdom.
- Islamister inledde ett uppror i norra Moçambique 2017, och i år bröt en ny våg av dödligt våld ut i norr. Över 100 000 människor flyr sina hem under årets två första månader.
- Det socialistiska Frelimo som tog makten vid självständigheten styrde först i en enpartistat och har senare vunnit i fria val. År 2019 ingick regeringen ett nytt fredsavtal med oppositionspartiet och ärkerivalen Renamo.
- Landet har närmare 34 miljoner invånare och tar emot bistånd från Sverige genom Sida.
- Enligt uppgifter från 2020 är 62 procent av invånarna kristna, medan 19 procent är muslimer. En dryg tredjedel av de kristna är evangelikala och pentekostala.
---