Nyheter

När Roland Nelsson reste till Irak för att omvända Saddam Hussein

Riktade väl valda ord till presidenten i irakisk tv och bjöd honom till Holsbybrunn i Småland för att lära sig kärlekens språk

Året var 1994 när Erikshjälpens dåvarande direktor Roland Nelsson fick för sig att resa till Irak och frälsa Mellanösterns mest namnkunnige ledare, Saddam Hussein. Något personligt möte fick han inte – däremot riktade han väl valda ord till presidenten i irakisk tv, och lämnade över en bibel.

Med facit i hand kanske oktober 1994 inte var den allra bästa tidpunkten för att få till ett möte med Saddam Hussein, som då var både president och premiärminister i Irak. USA hade just inlett ett militäroperation som svar på att Iraks styrkor på nytt rörde sig mot gränsen till Kuwait, och hotet om ett nytt gulfkrig hängde i luften.

Men skam den som ger sig.

– Gulfkriget var över och Saddam Hussein sågs som ondskan personifierad i vår värld, minns Rolands Nelsson, som på den tiden var direktor för Erikshjälpen.

En tanke hade börjat få fäste hos honom: att träffa mannen som verkade hålla arabiska halvöns öde i sin hand, och att så in Bibelns budskap i hans hjärta.

– Något som var lite vägledande var när jag, som har mina rötter i Store mossen utanför Värnamo, fick veta att Saddam också hade sina rötter i en mosse, fast i Irak, och att han var lika gammal som jag, alltså född 1937, berättar han för Dagen.

– Så jag tyckte att vi hade en del att samtala om.

Reste med journalister

Resan gick av stapeln i mitten av oktober. Kamrater på färden var Dagen-journalisten Cecilie Östby, Mats Lundegård från Dagens Nyheter och Runo Samuelson, som rapporterade för SVT i Gävle.

Gruppen flög till Amman i Jordanien och reste sedan vidare med taxi, 90 mil genom öknen till Iraks huvudstad Bagdad.

Något möte med Saddam Hussein blev det dock inte för Roland Nelsson. Däremot fick de tre träffa parlamentets talman, Sadi Mahdi Salih.

– Den första fråga jag ställde honom var varför de hade Saddam Hussein kvar i landet. Han tittade på mig och sa: “Hade vi inte Saddam skulle vi ha inbördeskrig i morgon”. Så blev det ju också med tiden, säger Roland Nelsson.

Roland Nelsson i samtal med Iraks kulturminister Hamed Yousif Hemedi i oktober 1994.

I samtalet, som filmades av irakisk tv, passade han på att rikta några allvarsord till Saddam Hussein.

– Jag sa att Saddam borde lära sig ett nytt språk – det språk som omtalas i Första Korinthierbrevet 13, nämligen kärlekens språk. Och så sa jag: “Kan du inte lära dig det på egen hand så är du välkommen till Holsbybrunn i Småland, så kan jag lära dig det språket. Och ta gärna med dig Bill Clinton”, som var USA:s president på den tiden.

Bibel till Saddam

Roland Nelsson ville också lämna efter sig något konkret till Saddam Hussein.

– Eftersom jag inte fick träffa honom ville jag ändå skicka med en bibel. Så jag köpte en arabisk bibel och fick hans namn skrivet på pärmen, säger han.

Artikel om Ronald Nelssons Irak-resa i DN den 30 oktober 1995.

Just denna bibel dök upp i hans tankar när Saddam Hussein avrättades 2006.

– Då var jag i lite själanöd och tänkte: “Jag hoppas ändå att han fick sin bibel och på något sätt kunde förankra sitt livsöde där”.

Ett överraskande resultat av resan var det bibelmaraton som anordnades 1995.

– Det var under vår träff med kulturministern som Cecilie Östby kastade fram frågan om vi inte kunde få ordna ett bibelmaraton i Bagdad. Något senare organiserade Urban Widholm ett bibelmaraton under en cykelresa som utgick från Abrahams stad Ur i södra Irak, genom Babylons ruiner och upp till Bagdad, där det avslutades i en kyrka.

Under den period gav den irakiska regeringen också tillstånd till en transport av 400 000 biblar från Amman till Bagdad.

Den som är i Småland kommande söndag kan höra Roland Nelsson berätta om Irak-resan vid ett föredrag i Bäckseda Missionshus.


Fler artiklar för dig