Den internationella lärjungaskolan Apg29, som började med att en grupp svenska ungdomar reste till Montecristi i norra Ecuador, firar 20 år.
Konceptet går ut på att elever, ledare och lärare från minst två olika kulturer samlas på en plats för att under tre månader genomgå utbildningen, som utöver lärjungaskola även beskrivs som missionsskola och ledarskola. Sedan 2004 har 1 500 studenter, 460 pastorer och 430 andra ledare passerat Apg29.
Om rörelsens första tid säger Carl-Johan Sävinger, koordinator för Apg29 i Sverige, i en jubileumsfilm:
– Allt var nytt. Det fanns egentligen inga regler. Det gick lite vilt till ibland. Vi sände dem i grupper i djungeln i Ecuador. Vi sände ut dem på på helger, utan någonting, utan någon plan för dem, bara för att se hur Gud ledde dem.
750 samarbetskyrkor
Apg29 omfattar i dag cirka 750 samarbetskyrkor i 20 länder. Från Sverige är Equmaniakyrkan, Equmenia (samfundets ungdomsorganisation), Svenska alliansmissionen, Svenska alliansmissionens ungdom och Karlskoga folkhögskola anslutna till rörelsen.
– Jag vill bara säga att det har varit en otrolig resa på 20 år, men jag tror inte att vi har det bästa bakom oss. Vi har mycket framför oss. Jag tror att vi bara har börjat, säger Carl-Johan Sävinger i jubileumsvideon.
Lärjungaskolans två årtionden firas på lördagen med fest, panelsamtal, vittnesbörd och historisk återblick i Ecuador, där alltihop alltså började 2004. Jubileet direktsänds på Apg29:s Youtubekanal ”Acts29”.
[ Unga vuxna: Vi vill inte längre leva en söndagskristendom ]
---
Fakta: Apg29
- Det som började med att en grupp svenska ungdomar 2004 mötte ecuadorianska ungdomar i norra Ecuador kom att bli den internationella lärjungaskolan, missionsskolan och ledarskolan Apg29, som nu firar 20 år.
- Elever, ledare och lärare från minst två olika kulturer möts för en tre månader lång utbildning.
- I Sverige arbetar Equmaniakyrkan, Equmenia, Svenska alliansmissionen, Svenska alliansmissionens ungdom samt Karlskoga folkhögskola med Apg29.
---