Nyheter

”Jag har någon slags barnatro med mig som jag har behållit hela mitt liv”

Socialtjänstministern Camilla Waltersson Grönvall (M) har brottsförebyggande insatser på sitt bord: ”Förebilder som Sebastian Stakset gör en oerhörd skillnad”.

Hon är politikern som har de brottsförebyggande insatserna på sitt bord. Dagen har träffat socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M), som beskriver att det hon just gör är att bygga en katedral för ökad trygghet för barn och unga.

Hon släpper direkt alla formaliteter då den första frågan hon får handlar om vilken dialekt hon har. Är det inte lite göteborgska man hör? Genast börjar hon bubbla loss på den bredaste västgötskan hon kan uppbåda och snart är vi där, i Eggvena socken, Camilla Waltersson Grönvalls (M) barndomshem.

Hon är uppvuxen i Equmeniakyrkan-land, ute på landet mellan Vårgårda och Herrljunga, ett område där detta frikyrkosamfund är starkt. Det är också något som präglat socialtjänstministern.

– Jag har gått i söndagsskolan sedan jag var pytteliten och du vet, allt var ekumeniskt där, säger hon.

Men söndagsskolan och scouterna, då var det Missionskyrkan (numera Equmeniakyrkan) som gällde.

– Sedan gick man mycket i den vanliga kyrkan också. Alltså Svenska kyrkan.

Socialtjänstministern Camilla Waltersson Grönvall.

Fick en barnatro

Dagen möter Camilla Waltersson Grönvall (M) inne på socialdepartementet och när vi slår oss ned börjar hon med passion berätta om sin uppväxt och kyrkans centrala betydelse ute på landet. I skämtsam ton skryter hon om att hon antagligen spelat alla roller i julspelet, Josef, Maria, herde och ängel. Alla roller förutom Jesusbarnet, lägger hon snart till.

– Jag betraktar mig som troende, även om jag inte är en regelbunden kyrkobesökare, säger Camilla Waltersson Grönvall när hon summerar sina tankar.

– Men jag har någon slags barnatro med mig som jag har behållit hela mitt liv.

Kanske är det så, spekulerar hon, att den hoppfullhet som finns i en barnatro också präglar henne som politiker och det arbete hon nu står inför. För en av de viktiga frågorna som hon har hand om i regeringen handlar om det förebyggande arbetet mot gängkriminalitet.

– Här finns det inte på kartan att vi ska misslyckas, säger hon.

Socialtjänstministern Camilla Waltersson Grönvall.

Ovanlig ministerroll

Camilla Waltersson Grönvall är alltså socialtjänstminister. Det är inget självklart, i många tidigare regeringar har en sådan titel inte funnits. Camilla Waltersson Grönvall säger själv att hon är den första som fått den här ministerposten på ett så renodlat sätt. I sin portfölj har hon också frågor som rör funktionshinder och barns rättigheter, frågor som hon menar går in i varandra.

Moderaterna är ett parti som många främst förknippar med tuffare tag mot kriminella, det ska bli fler poliser och längre fängelsestraff. Men parallellt finns det också ett arbete med förebyggande insatser, och Camilla Waltersson Grönvall menar att hon och regeringen just nu håller på att ta ett helt nytt grepp kring dessa frågor.

– Det vi gör nu är det största socialpolitiska skiftet på 40 år, säger hon.

Hon syftar på den nya socialtjänstlag som ska ersätta den gamla från 1980-talet. Propositionen läggs inom kort fram till riksdagen och lagen väntas vara på plats till sommaren.

Det här ska ge socialtjänsten nya förutsättningar i det förebyggande arbetet mot kriminalitet, bland annat med möjlighet att ha tidigare stödinsatser och att kunna arbeta mer proaktivt när man märker att ett barn är utsatt.

– Jag skulle vilja säga att det här är ett av de största paradigmskiftena vi gör, säger Camilla Waltersson Grönvall.

Liknas vid en katedral

Förutom flera reformer backas förslagen även upp av ekonomiska satsningar för att stärka socialtjänsten. Ministern landar till slut i en symbolisk bild.

– Vi håller på att bygga en katedral av ökad trygghet för barn och unga, säger Camilla Waltersson Grönvall.

Liknelsen med en katedral bygger alltså på att flera reformer ska komma på plats. Hon menar att man kan se på dem en för en, sten för sten, eller så ser man helheten, att ett mer robust bygge är på väg att tas fram när det gäller det förebyggande arbetet.

Så hur långt har vi kommit på bygget av denna katedral?

– Lagstiftning tar tyvärr tid, men det är viktigt för den måste vara rättssäker och stabil. Men så är det med katedraler, stenarna måste ligga fast och vara hopkilade med dem runt omkring.

Målet är att det på sikt kommer finnas ett robust system på plats, ett som bättre skyddar utsatta barn och som också ska minska rekryteringsbasen för gängen. Ministerns förhoppning är att det här är ett politiskt grovjobb som också ska stå sig över tid, likt en mäktig katedral.

Civilsamhället viktigt

När det gäller det förebyggande arbetet mot kriminalitet spelar också civilsamhället en viktig roll. Man kan ta Sebastian Stakset som exempel, där hans liv förvandlades efter ett möte med Jesus och nu hjälper han andra att ta sig ur en kriminell livsstil.

– Jag har träffat många som honom, och de personerna gör så oerhört stor skillnad, säger Camilla Waltersson Grönvall.

– De har en speciell legitimitet när de har den bakgrunden, med den trovärdighet som finns. Det här ger också hopp för människor i utsatthet om att man kan vända sitt liv.

Så civilsamhällets roll i det förebyggande arbetet är något som hon som minister ser positivt på.

Men du som politiker kan väl inte lagstifta fram livsförvandling, så vad kan du göra?

– Jag kan befästa hur viktigt civilsamhället är och ge det stöd.

Här gör också regeringen flera satsningar, inte minst säger Camilla Waltersson Grönvall att civilsamhället kan vara en viktig brygga till det som faktiskt är samhällets ansvar. För efter lovorden till civilsamhället är ministern slutligen tydlig, kyrkor och organisationer är viktiga, men;

– Man kan inte lägga över det yttersta ansvaret på civilsamhället.

Socialtjänstministern Camilla Waltersson Grönvall.
Fler artiklar för dig