Nyheter

”Kristna studieförbund borde stödja muslimska organisationer”

Teologen Joel Halldorf vill att Bilda och Sensus breddar verksamheten när Ibn Rushd läggs ned • Bilda: Vi har ju ingen särskild ­kompetens när det gäller islam.

Det muslimska studieförbundet Ibn Rushd ska avveckla sin verksamhet. I spåren av detta menar Joel Halldorf, professor i kyrkohistoria vid Enskilda högskolan i Stockholm, att Bilda och Sensus borde ta upp stafettpinnen och stötta det muslimska civilsamhället.

Ibn Rushd har länge varit varit föremål för en debatt om islamism i Sverige – det muslimska studieförbundet har bland annat anklagats för att utgöra en del av Muslimska brödraskapet och för att sprida antisemitism, rasism och homofobi. Företrädare för Ibn Rushd har tillbakavisat kritiken, men i början av september i år beslutade Folkbildningsrådet att studieförbundet skulle bli av med sina statliga bidrag.

Skälet som angavs var att Ibn Rushd inte ansågs ha ”förutsättningar att förvalta och utveckla verksamheten i enlighet med statens syften med bidraget”.

Stor erfarenhet av religionsfrågor

En månad senare meddelade studieförbundet att verksamheten skulle läggas ned och det är med bakgrund i detta som Joel Halldorf anser att de kristna studieförbunden Bilda och Sensus borde stödja muslimska organisationer.

– Generellt tror jag att det är bra om kyrkor och kristna organisationer funderar på hur de kan stötta det muslimska civilsamhället. Att man söker kontakt med det för att se om man kan bistå med sin erfarenhet och kunskap, säger han till Sändaren.

– Kanske skulle Bilda och Sensus, med sin stora erfarenhet av religionsfrågor, kunna vara ett stöd för sådant som rör folkbildning när Ibn Rushd behövt lägga ned, fortsätter han.

Samuel Gustafsson, förbundsrektor för Bilda.

”Välkomnar alla människor”

Samuel Gustafsson, förbundsrektor för Bilda, säger i en kommentar till Sändaren att Bilda hittills inte har haft något samarbete med muslimska organisationer.

– Vi har ju ingen särskild ­kompetens när det gäller islam. Vår profil vilar på kristen livs­­­åskådning som grund, men själva vår verksamhet är öppen och bred och välkomnar alla människor, säger han.

Erfarenhet av Ibn Rushd har däremot Sensus. 2003, två år efter att Ibn Rushd hade grundats, tecknade nämligen det kristna studieförbundet ett samarbetsavtal med Ibn Rushd. Några år senare godkändes Ibn Rushd av Folkbildningsrådet som ett eget studieförbund vilket innebar att de också beviljades statliga bidrag. Men nu är det alltså slut med detta.

Fler artiklar för dig