Nyheter

Kanal 10 får ny ägare – här är de som ska rädda fortsatta sändningar

Nybildad ideell förening ska öka transparensen kring insamlingarna

Kristna Kanal 10 Sverige får en ny ägare med ambitionen att säkerställa tv-produktionen. En ny ideell förening har bildats för att öka öppenheten och bredda insamlingsverksamheten. Bakom står två kristna företagare ihop med en samfundsledare och en ledare för en missionsorganisation.
Kanal 10:s grundare och starke man Börje Claesson säljer därmed sina aktier och träder tillbaka.

Kanal 10 i Älmhult i Småland, i folkmun ”Ikealand”, har senaste tiden varit på randen till konkurs och ekonomiskt levt med kniven mot strupen för att få fram likvida medel att kunna betala sina skatteskulder och andra betalningskrav.

Verksamheten i själva tv-bolaget, Kristen tv i Sverige AB, har gått med flera miljoner kronor i förlust. De två sista månaderna har personalen bara fått ut 60 procent av sina löner, erfar Dagen.

Kanal 10:s revisor har i de senaste årsredovisningarna varnat för risken att verksamheten inte ska kunna drivas vidare.

Nytt kapital tillförs

Med en ny ägare i Kanal 10-koncernens moderbolag, Kanal 10 Media AB, och nytt kapital säkerställs nu det akuta så att aktuella skulder på 7–8 miljoner kronor kan betalas, och en avbetalningsplan för uppskjuten covidskuld/skatt kan hållas. Allt med ambitionen att kristna tv-program via satellit och webb ska kunna fortsätta att sändas ut över Sverige.

Enligt ett pressmeddelande på fredagseftermiddagen är den nya ägaren en nybildad ideell förening med namnet ”Kristen media Sverige”. Föreningen tar över samtliga aktier från Börje Claesson och skjuter till de betydligt större miljonbeloppen till skulderna för att koncernen ska undvika en konkurs.

Börje Claesson, grundare av Kanal 10.

Vill öka transparens

Syftet med föreningen ”Kristen media Sverige” är framför allt att få till stånd en ökad öppenhet och transparens jämfört med när Kanal 10 har drivits som ett privat företag.

Anders Wisth blir ny tillförordnad verksamhetschef för Kanal 10. Wisth har fram tills nyligen varit ledare för kristna tv-plattformen TBN Nordic, och är numera frilansande inom den kristna tv-produktionen. Han ska leda Kanal 10 tillsammans med Joakim Claesson och Tommy Claesson, som redan finns i koncernen.

Som general manager har Anders Wisth varit ansiktet utåt för TBN Nordic sedan starten 2018

– Avsikten framåt är att kunna bredda basen i föreningen och insamlingsverksamheten och på sikt försöka få till ett 90-konto med öppenhet kring de medel som samlas in, säger Anders Wisth.

– Hur utsatt den ekonomiska situationen för Kanal 10 har varit senaste tiden är ju väl känt, det är därför den ideella föreningen har bildats, fortsätter han.

Joakim Claesson, vd Kanal 10.

Fyra personer i styrelse

Den nya föreningens styrelse består av fyra personer, som också är de enda medlemmarna i nuläget. Ordförande blir Växjö-entreprenören Andreas Svensson, medlem i Ulriksbergskyrkan i Växjö (EFK och Pingst) samt Eskil Burenfjäll, företagare från Västerås och som finns i Vallbykyrkan i staden inom Trosrörelsen. Pelle Hörnmark, till vardags föreståndare för Pingst FFS och Ulriksbergskyrkan i Växjö, ingår som privatperson. Fjärde styrelsemedlemmen är Göran Duveskog, ledare för Trosgnistans Mission med säte i Bollnäs.

Dagens sommarsamtal. Pelle Hörnmark är ledare för Pingst FFS.

Ordförande Andreas Svensson kommenterar:

– Det finns i dag kanske 10 000 som skänker pengar och 2,3 miljoner pensionärer i Sverige. Många har detta som sin kyrka. Har man som jag möjlighet att hjälpa till så ser jag det som en skyldighet. Det skulle bli ett stort tapp annars, och det vore tragiskt, säger Andreas Svensson.

– Vi vill göra ett omtag och driva det här som en ideell förening.

Enkelhet och Jesusfokus

Anders Wisth lyfter fram att tittarna framöver kommer att få möta både gamla och nya profiler på tv-skärmen från Kanal 10.

– Arbetet med kristen tv i Sverige fick starkt genomslag vid starten för 18 år sedan. Kombinationen av enkelhet, Jesusfokus och det folkliga är en tonalitet och ett engagemang som vi vill bibehålla i programutbudet, säger han.

Företagare med resurser

Det är de två kapitalstarka företagarna i den ideella gruppen som i starten kan tillföra kapital till föreningen och Kanal 10 för att täcka miljonskulderna, enligt Anders Wisth. För själva aktierna i koncernen betalas det nominella värdet på 100 000 kronor.

Han påpekar att familjen Claesson redan för en månad sedan presenterade tankar på en insamlingsstiftelse, och lade fram en besparingsplan.

– Nu behöver vi rationalisera och omstrukturera, säger Anders Wisth. Lyckas vi med besparingsplanen som finns kan vi lyckas skapa en stabil grund. Vi vill jobba stenhårt för att komma ifrån akuta lägen där vi måste lösa likvida situationer framöver.

Svenskt tv-arbete prioriteras

Enligt Anders Wisth är det målgruppen för den svenska tv-delen av Kanal 10 som kommer att prioriteras framåt. Vad det innebär för övriga verksamheter i koncernen, menar han är för tidigt att säga i dagsläget. Bland övriga dotterbolag finns tidningen Inblick, Kanal 10 förlag, Webbradio 10, Kristen tv i Asien samt Kristen tv ung.

– Vi går nu in i ett omfattande arbete kring detta.

Enligt senaste årsredovisningen från 2023 fanns ett 40-tal anställda i koncernen då. I besparingsplanerna framåt ingår minskad personalgrupp, uppger Anders Wisth.

Dagens reporter Joakim Lundgren på besök hos Kanal 10 som sänder från Älmhult. På åtta år har den kristna tv-kanalen vuxit till att omsätta 22 miljoner per år. Ett 30-tal anställda och 100 volontärer ser till att kanalen sänder dygnet runt och kan ses av miljoner svenska tv-tittare. Pastorn och tv-chefen Börje Claesson, visar stolt runt i lokalerna.

Insamlingar fortsatt viktiga

Kanal 10-koncernen har haft sina största inkomster via insamlade medel från tv-tittare, med omkring 25 miljoner kronor som kommit in årligen senaste tiden. Det är dock en minskning senaste decenniet, då det under några år i början kom in cirka 40 miljoner kronor.

Hur tänker ni er finansieringsmodellen framåt?

– Vi tänker oss att insamlingarna är den viktigaste inkomstkällan också framöver. Vi har inga prenumerationstjänster, utan bygger på spontana gåvor. Så har evangelisation och mission bedrivits många gånger tidigare, säger Anders Wisth.

Avtal undertecknat

Hur många tittare Kanal 10 har vet ingen riktigt i dagsläget. Anders Wisth förklarar att det är omöjligt att mäta tittarantalet exakt när det handlar om linjär-tv, där man tar del av innehållet i direktsändning.

– Men vi vet att Kanal 10 har byggt en oerhört lojal och trogen tittarskara, där de får ett viktigt innehåll i vardagen via tv-programmen. Här är det både kyrkligt folk och andra som inte går i kyrkan som har Kanal 10 som ett andligt fönster.

– Ska jag gissa så är min bedömning att det rör sig om över 10 000 tittare en kampanjkväll.

Avtalet om att överlåta aktierna är undertecknat. Formellt och juridiskt överförs verksamheten senast 2 januari 2025, men i praktiken är det den nya ledningen och den nya ägaren som driver tv-arbetet från och med nu.

---

Fakta: Företagarna i föreningen ”Kristen media Sverige”

  • Andreas Svensson är i 60-årsåldern, och Växjö-företagare och medlem i Ulriksbergskyrkan i staden (EFK och Pingst). Han har tidigare varit vd och ägare till ett bolag som sysslar med brandsläckningssystem till motorer. Numera ägnar han sig bland annat åt batterimarknaden kring att kyla batterier.
  • Eskil Burenfjäll, 81 år, Vallbykyrkan i Västerås (Trosrörelsen), ägare till Mälarlift, som hyr ut hyrliftar i flera delar av landet. Styrelseledamot och en av finansiärerna bakom Världen i dag.

---

Fler artiklar för dig