Antalet Trosrörelseförsamlingar ökar igen och uppgår i dag till omkring 25 stycken. Nyligen välkomnades ytterligare två kyrkor samtidigt som samfundet även fick en ny ledning.
– Fler församlingar kommer också välkomnas i vår och andra är i processen, säger samfundets nya ordförande Elia Källner.
För ett drygt år sedan beslutade Trosrörelsen att aktivt jobba för att knyta närmare band till migrantförsamlingar i Sverige. Arbetet har nu gett resultat – när ledare inom Trosrörelsen nyligen möttes i Södertörnkyrkan i Stockholm välkomnades två migrantförsamlingar som nya medlemmar.
– Vi har ofta samma andliga språk och har känt att vi kan lära oss saker av dem samtidigt som det är bra om vi kan koppla ihop dem med kristna sammanhang i Sverige, säger Elia Källner till Dagen.
Elia Källner, till vardags pastor i Whole Heart i Göteborg (tidigare Livets ord), förtydligar att Trosrörelsen inte bara består av församlingar.
– Trosrörelsen fungerar som en gemenskap för både församlingar, predikanter och kristna organisationer. Det är värdefullt att få mötas och inspirera och stötta varandra utifrån våra olika vardagssituationer, oavsett om man reser som missionär, jobbar med kristna medier eller bygger en lokal församling. Vi behöver alla varandra och gör varandra bättre.
– Vi har till exempel resande förkunnare som känner att de framför allt relaterar till oss utan att de är medlemmar i en församling som tillhör Trosrörelsen.
Jobbar nära varandra
Enligt Elia Källner handlar det i dagsläget om ett 25-tal organisationer och predikanter – och även här välkomnades nya medlemmar vid samlingen i Södertörnkyrkan.
Han tillägger att det kan vara ett första steg att predikanten ansluter till Trosrörelsen innan den församling som individen är aktiv i, i nästa skede, ansöker om medlemskap i samfundet.
I samband med samlingen i Södertörnkyrkan hölls också Trosrörelsens årsmöte och resultatet blev att Elia Källner utsågs till ordförande medan David Ekerbring, pastor i församlingen Agape i Norrköping, blev ordinarie föreståndare efter Livets ords Janne Blom.
På vilket sätt skiljer sig dina och David Ekerbrings uppgifter åt?
– Som föreståndare leder David Trosrörelsen och representerar Trosrörelsen utåt, bland annat i relation till andra kristna och medier. Mitt fokus ligger mer på det interna arbetet och processer. Men vi jobbar nära varandra som ett starkt team. David är involverad i vårt löpande arbete och fungerar som ett värdefullt bollplank för mig i ordförandeskapet och det händer att jag hoppar in för honom och representerar Trosrörelsen i olika sammanhang också vid behov, svarar Elia Källner.
Demokrativillkoren problematiska
På ledarsamlingen i mitten av oktober, som Världen idag var först att rapportera om, talade David Ekerbring bland annat om att kristna i Sverige behöver vara förberedda på att förföljelsen kan öka. Till Dagen säger Elia Källner att Trosrörelsen på ett tydligt sätt vill stå för bibelfrågor och kristna värderingar.
Han tillägger att de nya demokrativillkoren för trossamfund – som syftar till att säkerställa att skattepengar inte går till extrema aktörer – är problematiska, men att Trosrörelsen medvetet har valt att inte vara beroende av statliga bidrag och att samfundet därmed står väl rustat för de hårdare kraven som börjar gälla den 1 januari 2025.
[ Kyrkornas nya villkor klubbade – tacka Jehovas vittnen för det ]
---
Fakta: Trosrörelsen
- Samfundet Trosrörelsen är ett sammanhållande organ för landets trosrörelseförsamlingar. Samfundet bildades 1994, har säte i Uppsala (Livets ord) och handhar bland annat rörelsens vigselrätt.
- Trosrörelsen har observatörsstatus inom Sveriges kristna råd.
---