Ondska, mörker och referenser till djävulen får kyrkans företrädare i franska Toulouse att reagera på stadsoperans gatushow ”mörkrets port” nästa helg. Figuren Lilith, som är hälften kvinna och hälften skorpion, får det att storma inför kulturevenemanget.
Förra gången Toulouse i sydvästra Frankrike bjöd till kulturfestival, 2018, lockades nästan 900 000 människor ut på gatorna under tre dagar. Den påhittade kontroversiella varelsen i stadsoperans föreställning det här året är en stor maskin med spindelben och vädurshorn som ska delta i spelet 25–27 oktober – och som inte fanns med förra gången.
Lilith är namngiven efter en ond ande i Mesopotamiens mytologi som vakar över dödsrikets portar.
Efterlyser urskiljning
En biskop i katolska kyrkan i Toulouse har reagerat med att vid en mässa avskilja och helga staden till ”Jesu heliga hjärta”. Den protestantiska kyrkan har uppmanat stadens myndigheter till bättre urskiljning i den offentligt finansierade kulturen – och vill hellre beskriva Toulouse som porten till ljuset än till mörkret.
– Det vi ifrågasätter är användandet av bibliska eller religiösa symboler som refererar till djävulen och mörkret. Under de här tre dagarna kommer Lucifers sigill och Satans kors att projiceras på gatorna, säger fader Simon d’Artigue, ärkebiskop i katolska katedralen Saint-Étienne, enligt La Croix International.
Tror det goda vinner
Borgmästaren Jean-Luc Moudenc påminner om att minotauren i föreställningen 2018 var en varelse som förkroppsligade det goda, samtidigt som en annan visar på det onda.
– Jag kan inte föreställa mig att den varelse som symboliskt och konstnärligt förkroppsligar skyddet av Toulouse skulle kunna förlora kampen, säger borgmästaren till Le Parisien.