Nyheter

Avhoppare vittnar om missförhållanden i We are one church

Expressen har granskat kyrkan med församlingar i bland annat Stockholm, Göteborg och Malmö

Press på att skänka pengar, osunt tal om djävulen och hierarkisk ledarstruktur. Det är några av anklagelserna som tidigare medlemmar i We are one church lyfter fram i en granskning gjord av tidningen Expressen.

We are one church, eller Södermalmskyrkan som den tidigare hette, har sin bas på Södermalm i Stockholm, men finns i dag även i flera andra städer. I Expressens granskning berättar fyra tidigare medlemmar om sina negativa erfarenheter av församlingen. Alice, 21, är en av dem. Hon berättar att hon har ångest och att hon upplevde ”allt prat om att man skulle vara på sin vakt mot satan och fienden” som väldigt obehagligt. Även Ika, 25, upplevde att det talades om djävulen på ett osunt sätt. Hon fick höra att hon skulle ”binda satan” och att hon inte behövde mediciner för att må bra. Ledarna ska också ha varit skeptiska mot att hon gick till en psykolog och menat att Gud skulle vara hennes medicin.

Hittade ett sammanhang

En tredje person som träder fram, snart 19-årige Sohaib, berättar att han hittade ett sammanhang i församlingen.

– För mig var det starkt och ovant att man kramades och det talades om att man var älskad, säger han till Expressen.

Men i augusti lämnade han kyrkan eftersom han upplevde predikningarna som spirituella övergrepp.

– Det var inte bra för mitt mående att vi hela tiden uppmanades att vara misstänksamma och att allt kritiskt tänkande påstods komma från djävulen.

Han vänder sig också mot alla aktiviteter som gjorde att han inte hann träffa familj och vänner utanför kyrkan. Även Alice upplevde att hon hade så många aktiviteter att hon blev utmattad och började isolera sig från sin familj.

We are one Church på Södermalm i Stockholm.

”Noll ifrågasättande”

En fjärde person som lyfter fram kritik i granskningen är Ana, 22. Hon tyckte att det fanns en människodyrkan, ett upphöjande av pastorerna och ”noll ifrågasättande”. Hon uppfattade också ett tryck från ledarna att behöva skänka en tiondel av sina inkomster till församlingen. Vid ett tillfälle berättar hon att hon blev inkallad till ett samtal med sin ledare.

– Jag fick höra att de hade bestämt att jag skulle få stiga i graderna. Församlingen såg problem med att jag hade kontakt med kristna i andra församlingar och menade att jag hindrade Gud från att välsigna mig om jag inte offrade så mycket att det kändes rejält i plånboken, säger hon till Expressen.

Arbetar med G12-metoden

We are one church arbetar med G12-metoden. Tolv personer i ledningen är ledare för var sin grupp om tolv personer som i sin tur är ledare för en grupp om tolv personer och så vidare. De tidigare medlemmarna beskriver det som ett pyramidspel och menar att pengarna till verksamheten strömmar nerifrån och upp.

Dagen har sökt de ansvariga i församlingen, men de vill inte kommentera uppgifterna. I ett mejlsvar till Expressen skriver dock pressansvarige Leopold Landström att det är många nya ledare och att de kontinuerligt följer upp eventuella missförhållanden. Han skriver också att att man inte vill ha en kultur där medlemmar känner sig manipulerade eller pressade: ”Vad en medlem vill ge i kollekt till kyrkan är en privatsak och Bibelns budskap är helt emot tanken att ‘köpa’ sig bönesvar eller plats i himlen.”

---

Fakta: We are one church

  • 1929 bildades Södermalms fria församling, en sammanslagning av två mindre pingstförsamlingar.
  • Sedan 2003 arbetar Södermalmskyrkan med G12-visionen.
  • Församlingen ledas av pastorsparet Lennart och Carolina Torebring.
  • Bytte 2019 namn till We are one church med förkortningen Wao church.
  • Finns i Stockholm, Södertälje, Göteborg, Malmö och spanska Gijón. Dessutom församlingsplanteringar i Visby, Uppsala och Västerås.

---

Fler artiklar för dig