Nyheter

Religionsfrihet i Sverige ifrågasatt inför FN-granskning

Svenska evangeliska alliansen: Indragna bidrag för kyrkor och krav på hädelselagar är exempel

Religionsfriheten i Sverige utmanas, även om den är långtgående, skriver Svenska evangeliska alliansen, SEA, i en rapport till FN. Krav på hädelselagar och stopp för konfessionella skolor samt krav på lagstiftning mot omvändelseterapi nämns som exempel.

2025 är det dags för FN:s råd för mänskliga rättigheter att återigen granska Sverige. Civilsamhället välkomnas att lämna in rapporter kring aktuella områden med anledning av detta, och SEA tar chansen att ge sina synpunkter ihop med Evangeliska alliansens gemensamma sammanslutningar på Europanivå och global nivå.

Svenska evangeliska alliansen pekar på att exempelvis koranbränningarna har rest krav på blasfemilagstiftning. Vidare lyfter man fram att kyrkor som inte delar ”progressiva övertygelser” nekas bidrag och stämplas som sekter av kommuner och andra offentliga aktörer.

Sektanklagelser i Västerås

Här lyfts indragna bidrag efter en hbtq-predikan i Furuhöjdskyrkan i Östhammars kommun fram, liksom hur en föreläsare hos kommunen i Västerås pekat ut pingstkyrkan som en sekt.

Föreläsning i Västerås om heder och hedersrelaterat våld.

Konvertiter som misstros av Migrationsverket eller utsätts för våld och trakasserier av radikala muslimer är ett annat område. SEA kritiserar vidare att Sverige inte tillåter religiös slakt – kosher och halal – samt saknar en klausul för samvetsfrihet för barnmorskor och annan sjukvårdspersonal i samband med aborter.

Underrapporterat i medierna

– Även om Sverige är en demokrati med en fungerade rättsstat utmanas religionsfriheten på olika sätt, säger Jacob Rudenstrand, biträdande generalsekreterare för SEA, i ett pressmeddelande.

Jacob Rudenstrand

Han förklarar att det här inte är en uttömmande religionsfrihetsrapport om Sverige och att den alltmer synliga antisemitismen exempelvis inte blir belyst.

– De frågor vi lyfter har generellt varit underrapporterade i sekulära medier. Vi vet också att många kyrkor och samfund utmanas på de områden som vi lyfter.

Förra gången Sverige granskades av FN:s råd för mänskliga rättigheter var 2020. Då fick Sverige tillbaka 28 olika rekommendationer från FN-organet. Även i det sammanhanget lämnade Svenska evangeliska alliansen synpunkter kring religionsfrihetsområdet.

Fler artiklar för dig