Ska man aktivt försöka hjälpa kvinnor som ångrar en påbörjad medicinsk abort? Nej, menar den svenska läkarkåren, och hänvisar till bristen på vetenskapliga studier. Ja, menar pro-lifeorganisationen Människovärde. Just nu söker man efter läkare som kan tänka sig att behandla hjälpsökande kvinnor med ett hormonläkemedel.
”Kan man avbryta en medicinsk abort?” “Kan man ångra abort efter första pillret?” Det är exempel på frågor som dyker upp i Google när man söker på orden “ångra medicinsk abort”.
Några tydliga svar ges inte, i alla fall inte på svenska hemsidor.
Ändå finns en rörelse, som startade i USA, som hävdar att lösningen finns: att tidigt i processen ta stor doser av hormonet progesteron.
Behandlingen har inte genomgått vetenskapligt godkända studier och erbjuds inte av vården, vare sig i USA eller i något annat land.
Men Människovärde tror på den, och anser att den borde kunna ges till kvinnor i Sverige.
Abort i två steg
En medicinsk abort går till så att kvinnan först tar ett läkemedel (mifepriston) som blockerar tillförseln av progesteron, som är ett hormon som behövs för att graviditeten ska kunna fortsätta. Det andra pillret (misoprostol) tas cirka två dygn senare och framkallar sammandragningar så att fostret stöts ut.
Att det andra pillret ges beror på att det första inte alltid leder till det önskade missfallet, särskilt inte efter tolfte graviditetsveckan.
Men skulle det rent av gå att aktivt motverka effekten av det första läkemedlet, och på så sätt öka chansen för kvinnor som ångrar sig att behålla sitt foster? Det började den amerikanske läkaren George Delgado fråga sig för omkring 15 år sedan. Han prövade att förskriva höga doser progesteron till kvinnor som tagit det första abortläkemedlet, och menade sig kunna se att många av dem förblev gravida.
Progesteron sätts sedan tidigare in för kvinnor som riskerade att få missfall, och vid IVF-graviditeter, och anses därför som säkert – även om behandlingen för annat syfte alltså inte är godkänd.
Tillräckligt säker
Nu söker organisationen Människovärde efter läkare som kan tänka sig att skriva ut progesteron till kvinnor i Sverige som ångrat sig efter att de tagit den första tabletten i en medicinsk abort.
”Om du som läkare är villig att hjälpa svenska kvinnor i denna situation är du välkommen att kontakta oss”, står det på hemsidan sedan slutet av september.
– Vi har fått ett par svar från läkare, skriver Brita Storlund, kommunikatör på Människovärde, till Dagen på en fråga om hur responsen har varit.
– Vi tror att det finns ett behov att veta mer om detta. En kvinna som för ett par år sedan sökte hjälp hos oss berättade att hon redan varit i kontakt med vården men fått beskedet att ingen tvingar henne att ta det andra abortpillret, men att ingen annan hjälp finns att få.
”Helt beroende av graviditetsvecka”
Yrkesföreningen SFOG, Svensk förening för obstetrik och gynekologi, menar att det – tills något annat är vetenskapligt bevis – inte går att se att progesteron skulle öka sannolikheten för att en avbruten medicinsk abort skulle leda till att graviditeten fortsätter.
– Att det första abortpillret leder till en abort är helt beroende av graviditetsvecka, säger Helena Kopp Kallner, som är ordförande i SFOG:s arbets- och referensgrupp för familjeplanering.
– Från graviditetsvecka 12 är det extremt få som aborterar efter det första pillret. Så även om man gödslar med progesteron måste man kunna visa att det är mer verkningsfullt än att helt enkelt inte ta det andra pillret.
100 svenskor sökte hjälp
I USA finns en omfattande diskussion om vad som på engelska kallas Abortion pill reversal. Enligt en artikel av NBC pågår det för närvarande rättsliga tvister i minst nio delstater om möjligheten att informera, respektive förbjuda information om, behandlingen.
Den amerikanska pro-lifeorganisationen Heartbeat International säger sig ta emot 170 samtal varje månad från kvinnor som ångrar en påbörjad abort. Bara under förra året ska 1 875 kvinnor ha fått progesteron utskrivet genom organisationens nätverk av läkare, vilket var 43 procent fler än 2022.
Påverkansarbetet har gett eko också i Sverige. För snart fem år sedan uppgav Heartbeat International att cirka 100 kvinnor i Sverige varje år kontaktade deras hjälplinje med frågor om hur man gör om man ångrar en påbörjad medicinsk abort.
– Under de senaste tre månaderna har vi vid två olika tillfällen fått förfrågningar från USA när de kontaktats av kvinnor i Sverige som sökt hjälp för att de vill avbryta en påbörjad medicinsk abort, den ena gången från Heartbeat International och den andra gången från en privatperson, uppger Brita Storlund.
”Skulle absolut anmäla”
Enligt Helena Hellner Kopp är det inte ovanligt att kvinnor som påbörjat en medicinsk abort hör av sig och säger att de ångrat sig. De informeras då om att abort senare i en graviditet ofta inte blir av om kvinnan inte tar det andra pillret.
– Det man alltid kan säga är att de graviditeter som fortsätter efter att man tagit det första pillret inte riskerar att påverkas negativt, säger hon.
Att Människovärde går ut med att man söker efter läkare som kan hjälpa kvinnor att behålla sin graviditet ser hon snarare som en “pr-grej för att väcka diskussion”.
– Som läkare är man förbunden att arbeta enligt vetenskap och beprövad erfarenhet, och det här är varken eller, utan då leker man med sin läkarlegitimation, säger Helena Hellner Kopp.
– Om jag fick reda på att någon ägnade sig åt detta skulle jag absolut anmäla den personen till IVO [Inspektionen för vård om omsorg].