Folkmord är ett väldigt attraktivt ord när man vill göra ett ställningstagande, precis som biskop Andreas Holmberg nyligen gjorde. Men när det gäller Israels krigföring i Gaza så är det inte ett folkmord, menar folkrättsexperten Ove Bring. Däremot tycker han att ett annat värdeladdat begrepp kan användas.
Genomför Israel just nu ett folkmord på palestinier i Gaza? Ja, svarade Stockholms biskop Andreas Holmberg nyligen till Dagen, där han resonerade att det finns en intention från Israels sida att göra Gaza obeboeligt och därmed är också termen folkmord rimlig.
Men Ove Bring, professor emeritus i folkrätt, håller inte med. Han reagerar på att många använder sig av just termen folkmord och tror att anledningen är att det är ett väldigt attraktivt ord att använda när man vill göra ett politiskt ställningstagande.
– Det är ett tungt ord och ett häftigt ord om man vill komma åt en annan part i politiken. Så det är alltid frestande att använda ordet folkmord, säger han.
Men den frestelsen bör man inte alltid falla för. Ove Bring menar snarare att man bör vara försiktig då folkmord är en juridisk term med en tydlig innebörd. Han är inte ensam om åsikten, utan säger att flera jurister är kritiska mot hur lättvindigt folkmordsbegreppet slungas runt i debatten.
Avsikt avgörande
För det räcker inte att något är hemskt eller att många dör för att det ska klassas som folkmord, utan det som man måste leda i bevis är att det här är något som sker med en medveten avsikt.
– Den avsikt som biskopen behöver bevisa i det här fallet är att Israel helt eller delvis vill förinta den palestinska folkgruppen. Det ska finnas en avsikt från regeringens sida och den ska föras vidare och sedan även genomföras på militär nivå, säger Ove Bring.
Han menar att den avsikten inte går att se och därför är det i hans ögon inte ett folkmord som pågår i Gaza.
Annan anklagelse
Däremot anser Ove Bring att ett annat begrepp hämtat från folkrätten är relevant, nämligen brott mot mänskligheten. Anledningen är att Israel på flera sätt har brutit mot krigets lagar i Gaza, där det också är tydligt att de är villiga att offra civila palestiniers liv för att komma åt Hamas, vilket strider mot folkrättens principer om proportionalitet.
– För det är inte så att alla som argumenterar emot att ordet folkmord används därmed skulle stödja Israels krigföring. Jag tycker att man bör prata om brott mot mänskligheten och det är lika allvarligt som folkmord, säger Ove Bring.
Pågående process
När det gäller anklagelserna mot Israel så pågår också en juridisk process, efter en anmälan från Sydafrika till Internationella domstolen (ICJ). Men det här kan ta flera år att reda ut, där domstolen hittills landat i en uppmaning till Israel att vidta åtgärder för att förhindra ett folkmord i Gaza.
[ Frida Park: Pågår det ett folkmord i Gaza? ]
Måste man verkligen vänta in en domstols beslut för att få använda begreppet folkmord?
– Nej, jag är emot den inställningen att man enbart ska kunna tala om folkmord när en internationell rättslig instans bedömt det som så, utan jag tycker att jurister, diplomater och journalister, alla har rätt att uttolka en situation. Det är så en rättsordning blir levande.
Så även en biskop har rätt att lägga fram sina argument redan i dag, precis så som Andreas Holmberg gjorde, menar Ove Bring, även om han själv argumenterar att biskopen har fel.
Så även aktivisterna på gatan har rätt till sin tolkning?
– Ja, fast deras tolkning är inte så trovärdig, utan de tar mer ideologiska hänsyn då deras syften är att sätta dit Israel. Då använder de ordet folkmord eftersom det är så frestande att göra det.
Men bortanför gatans slagrop så hälsar Ove Bring en seriös diskussion välkommen.
Politiska erkännanden
När det gäller folkmord så har politiker i flera andra fall varit pådrivande, exempelvis röstade EU-parlamentet igenom en resolution som slog fast att Islamiska staten gjorde sig skyldig till folkmord, även Seyfo (även kallat det armeniska folkmordet) har man röstat om i flera parlament, bland annat i riksdagen.
Skulle man kunna göra ett sådant politiskt folkmordserkännande även när det gäller Israel?
– Ja, Sveriges riksdagen har rätt att besluta om vad som helst. Men det skulle i så fall enbart ses som en opinionsyttring, eftersom riksdagens uppgift inte är att bedriva utrikespolitik.
Regeringen däremot skulle kunna sätta ned foten och slå fast att Israel begår ett folkmord.
– Men det vore oklokt av regeringen att säga något så kontroversiellt om något som ännu inte är bevisat, säger Ove Bring.
Hamas och folkmord
När det gäller det pågående kriget i Mellanöstern gör sig även andra aktörer än Israel skyldiga till folkrättsbrott.
Även folkmord?
– Det skulle i så fall vara Hamas som via sitt agerande den 7 oktober mördade alla israeler som de kom åt. Det skulle möjligtvis kunna ses som en folkmordsavsikt, något som också genomfördes på ledarnas order.
Ove Bring återkommer till att det som avgör om det är ett folkmord är själva avsikten, hur många människor som dödas är underordnat, det kan vara förhållandevis få. Hamas dödade exempelvis 1 200 personer i sitt terrorattentat. Han tar sedan folkmordet i Srebrenica år 1995 som ett exempel, där drygt 8 200 bosniaker mördades. Antalet döda i Gaza är exempelvis mycket högre än i Srebrenica, ändå menar Ove Bring att man i dagsläget inte kan slå fast att det är ett folkmord eftersom uppsåtet att förinta en hel folkgrupp inte är bevisat.
[ Stockholms biskop: Det pågår ett folkmord i Gaza ]
Biskopen svarar
Biskop Andreas Holmberg väljer att svara direkt på det som Ove Bring säger, och försäkrar att han inte anser att ordet folkmord är det minsta attraktivt, häftigt eller frestande att använda.
– Tvärtom har jag värjt mig för ordet och ställt mig skeptisk till dem som redan tidigt ville etikettera Israels agerande som folkmord, säger han.
– Ove Bring konstaterar att Israel begår brott mot mänskligheten, vilket han menar är lika allvarligt som folkmord. Jag håller med.
Både folkrättsprofessorn och biskopen överens om premissen att för att något ska betraktas som folkmord så krävs det en medveten avsikt. Skillnaden är att de landar olika sina svar.
– Israeliska ministrar har gjort en hel rad mycket anmärkningsvärda uttalande om Gaza och dess framtid. Detta tillsammans med att antalet rapporter från Gaza fortsatt att öka om många och grova israeliska brott mot internationell humanitär rätt, har tvingat mig att ställa frågan: ägnar sig Israel åt folkmord? Jag konstaterar att det finns mycket som tyder på det, säger Andreas Holmberg.