Det finns en utstuderad idé att göra det omöjligt att bo i Gaza och det är därför som Israel just nu utför ett folkmord, enligt Andreas Holmberg, biskop i Stockholms stift.
– Jag kan inte se det på något annat sätt, säger han till Dagen.
Det var när Andreas Holmberg, biskop i Stockholm stift, höll sitt anförande i riksdagen som arrangerades av Act Svenska kyrkan som han använde ordet folkmord. Anledningen var att han kom in på palestiniernas situation, specifikt dem som bor i Gaza.
– Våra partners på marken i Gaza fortsätter att vittna och rapportera om det pågående folkmordet. Det här är något som måste stoppas, sa Andreas Holmberg.
[ Frida Park: Pågår det ett folkmord i Gaza? ]
Måste göra mer
Sedan riktade han sig till alla politiker som kommit för att lyssna på seminariet, som hölls i Förstakammarsalen, med en vädjan om ett större engagemang för Palestina. Biskopen påpekade att det här är ett land som Sverige redan har erkänt, men nu behöver svenska politiker växla upp.
Vad biskopen själv argumenterade för var ett omedelbart eldupphör, något som han hoppas kan bana väg för en rättvis fred och i förlängningen en palestinsk stat.
I sitt anförande kallade Andreas Holmberg Israels armé för ”den så kallade” försvarsmakten när han återgav den senaste nyheten om hur bomber slagit ned i ett sjukhusområde i Gaza, vilket ledde till att minst fyra personer dog.
– Tro mig, historien kommer att döma oss hårt, avslutar biskopen den del i talet som handlar om Israel och Palestina.
Mer frispråkig
Biskopen gick i sitt tal mycket längre än de officiella uttalanden som kommit från Svenska kyrkan, exempelvis biskopsmötets gemensamma uttalanden där man inte använder ett så pass värdeladdat ord som folkmord. Men Andreas Holmberg har inga problem med att sticka ut hakan på egen hand.
– Jag uppfattar att det är ett folkmord som pågår i Gaza, säger han till Dagen strax efter sitt tal.
– För ett antal månader försökte jag sätta mig in i definitionen och jag vet att det finns lite olika, men när jag ser och läser om vad som händer i Gaza så uppfattar jag att det är ett folkmord.
Finns en intention
Den springande punkten som diskuteras internationellt, fortsätter han, är om det finns en intention, att det finns en tydlig avsikt från Israel.
– Och jag uppfattar att det gör det, säger biskopen.
– Jag har svårt att se att det inte finns en plan eller utstuderad idé om att man ska göra det omöjligt för palestinier att fortleva där. Jag kan inte se det på ett annat sätt. Det pågår även svält i Gaza just nu, maten kommer inte in, inte i tillräcklig mängd i alla fall. De bombar pumpstationer för vatten och elanläggningar, vad har det med kriget att göra, det är bara för att förstöra för människor.
Stor debatt
Ordet folkmord är i grunden en juridisk term och än så länge finns det ingen domstol som slagit fast att Israel gjort sig skyldiga till detta, men frågan utreds. Bland politiker pågår debatten för fullt, där exempelvis Vänsterpartiets företrädare sedan en tid tillbaka använder begreppet folkmord i sin retorik, medan de flesta andra partier inte gör det, på högerkanten argumenterar man snarare emot.
Men ute på gator och torg där man demonstrerar för palestiniernas sak har ordet folkmord använts sedan länge som om det redan är en självklarhet.
Är det givet att du som biskop ska landa i samma slutsats som aktivisterna i stället för juristerna?
– Men juristerna utesluter inte att det är ett folkmord. De har inte konstaterat det fullt ut, men de öppnar för att de skulle kunna vara det, och jag tycker att det är så.
I ditt tal hänvisade du till ”den så kallade” försvarsmakten när du refererade till Israels armé, varför?
– För att jag har svårt att se att det är ett försvar när man bombar sjukhus. Då säger de att det finns kommandocentraler under marken där, och det kanske det gör, men det är ändå oförsvarbart att döda civila som finns där och blir behandlade.
Är det bra att biskopar går ut och tycker olika i den här frågan?
– Jag vet inte om vi tycker så olika, men vi uttrycker oss lite olika, svarar biskopen.
Präst pekar på ockupation
Biskopens uttalande om att Israel gör sig skyldig till folkmord i Gaza kom alltså på ett seminarium som Act Svenska kyrkan anordnade i riksdagen, med anledningen att det är 150 år sedan Svenska kyrkan skickade ut sina första missionärer. På plats fanns också flera internationella gäster från lutherska samarbetskyrkor. En av dem var Sally Azar, den första palestinska kvinnan som blivit prästvigd.
Sally Azar är verksam som präst på Västbanken, och även hon delade med sig av sitt folks lidande under seminariet.
– Det är inte så enkelt att prata om det här, att varje dag vakna upp till nyheten att någon från vårt folk har dödats, säger hon.
– Varje dag ställer vi frågan, varför är så många i omvärlden tysta.
Men ordet folkmord använde hon inte i sitt anförande, däremot kritiserade hon i hårda ordalag den israeliska ockupationen som hon såg som det stora problemet.
– För att få fred är det första som måste hända ett slut på ockupationen, säger Sally Azar.
[ Israel i ännu ett storbråk med FN ]
---
Fakta: Detta har hänt
- Act Svenska kyrkan bjöd in till seminariet: Trosbaserade aktörers roll i det internationella utvecklingssamarbetet.
- Anledningen är att det är 150 år sedan kyrkan började sända ut missionärer i världen.
- Seminariet hölls i Förstakammarsalen i riksdagen.
- På plats fanns tre inbjudna gäster från olika lutherska kyrkor, Sally Azar, präst i Palestina, Christian Samraj, präst i Indien och Kenneth Mtata som är präst i Zimbabwe.
---