Systembolaget är en viktig bromskloss för människor med missbruksproblem, säger Steffen Olsen, som själv missbrukade alkohol i 28 år. Om gårdsförsäljning införs, som regeringen planerar, tror han att Sverige kommer att tvingas släppa handeln fri.
– Det skulle bli riktigt förödande, och supandet kommer att öka kraftigt.
Steffen Olsen började dricka alkohol när han var 12 år, och lyckades sluta först 28 år senare, när han var 40 år.
– Systembolaget var en bromsklass på så sätt att det på den tiden inte var öppet på kvällar och helger. Dessutom är personalen utbildad i att hantera människor och att säga nej till att sälja alkohol till personer som kan ha druckit för mycket redan, säger han till Dagen.
I dag är Steffen Olsen, som är engagerad i Sveriges landsråd för alkohol- och narkotikafrågor (SLAN), alkohol- och drogterapeut i Karlstad.
– Jag har blivit uppringd av personer som suttit utanför Systemet och bett mig att prata med dem tills bolaget stängt för dagen, så att de inte skulle lockas att köpa ut, säger han.
Vill låta vingårdar och bryggerier sälja
Sverige har genom Systembolagets monopol ett undantag i EU för hur alkoholdrycker får säljas, i syfte att skydda den svenska folkhälsan. På senare år har monopolet delvis luckrats upp. Systembolagets öppettider har utökats och privatpersoner och restauranger har fått rätt att direktimportera alkohol.
Nu vill regeringen med Moderaterna i spetsen gå längre och låta lokala vingårdar och bryggerier sälja sina produkter i begränsade mängder, helst redan från den 1 juni nästa år. Ett villkor är att reglerna inte äventyrar Systembolagets detaljhandelsmonopol.
När Dagen i somras intervjuade den ansvarige ministern, Jakob Forssmed (KD), sa han upprepade gånger att regeringen inte kommer att avveckla detaljhandelsmonopolet, oavsett hur EU-kommissionen bedömer det svenska lagförslaget.
Andra, såsom Lagrådet, är inte lika säkra.
De ser en risk för att regleringen inte kommer att anses vara förenlig med EU-rätten, utan diskriminera utländska tillverkare. Redan har spanska vinodlare protesterat, liksom den europeiska branschorganisationen för vintillverkare.
Nyligen skickade dessutom Portugal in ett så kallat detaljerat yttrande, vilket får till följd att granskningsprocessen inom EU fördröjs till i början av nästa år.
”Vill driva igenom det här”
Steffen Olsen, som har följt diskussionerna kring lagförslaget om gårdsförsäljning, tror inte att regeringen är berett att dra tillbaka eller ändra förslaget.
– Om vi börjar med gårdsförsäljning kommer Sverige att mista sin dispens, menar han.
– Men regeringen sätter den fria företagsamheten först och vill verkligen driva igenom det här. Jag tycker inte att politikerna verkar förstå hur hårt det här kan slå mot människor som inte kan dricka ett glas vin eller öl och sedan stanna där.
För Steffen Olsen kom vändpunkten mot ett nyktert liv när en socialsekreterare hade fått honom inlagd på ett sjukhus.
– När jag vaknade och insåg att jag missat min tioåriga dotters födelsedag, då förstod jag på allvar att jag behövde hjälp.
Kostar samhället 180 miljarder
Som drogrådgivare ser Steffen Olsen till så att personer med risk- eller missbruk får hjälp genom till exempelvis kognitiv beteendeterapi eller tolvstegsbehandling.
I dag kan det ta upp till åtta veckor att få den här hjälpen, eftersom den måste föregås av en utredning av socialsekreterare. Det är en regel som försvinner vid årsskiftet.
– Från den 1 januari kan du gå rätt genom dörren till mig och få hjälp direkt. Så om Systemet läggs ned kommer vi att ha en katastrofal situation med en extrem tillströmning av hjälpsökande.
– Redan i dag kostar beroendeproblematiken samhället 180 miljarder kronor om året. Det är en summa som kommer att öka om monopolet faller.
Enligt Folkhälsomyndigheten står alkoholen för över hälften av dessa kostnaderna, alltså drygt 90 miljarder kronor.
[ Gårdsförsäljning av alkohol om ett år – på prov ]
---
Fakta: Gårdsförsäljning av alkohol
- Ett undantag i EU:s konkurrenslagstiftning möjliggör det svenska alkoholmonopolet i detaljhandeln.
- Regeringen vill införa gårdsförsäljning nästa sommar, och anser att begränsad privat försäljning inte inkräktar på undantaget.
- I väntan på att EU ska ge sitt klartecken har nu Portugal haft invändningar mot lagförslaget, som anses diskriminera.
- Finland har som enda EU-land fått grönt ljus i EU-domstolen för att kombinera sitt alkoholmonopol och med en begränsad gårdsförsäljning.
- Detta anses dock inte betyda att EU-domstolen skulle göra samma bedömning för den svenska modell som föreslås.
---
[ I tvättstugan gömde han litervis med vin och gick ofta ner för att “tvätta” ]