För bara ett år sedan var pastorn Nicklas Mörling övertygad om att Stockholm var den plats där Gud ville att han skulle vara. Ett år senare har familjens flyttlass fört dem 90 mil norrut, närmare bestämt till Luleå.
– De kunde lika gärna frågat om vi ville flytta till Afrika, säger han om den oväntade frågan som fick familjen att lämna den trygga tillvaron i huvudstaden.
När Dagen når Nicklas Mörling har det gått exakt två månader sedan familjen landade i Luleå. Det senaste året har varit en djupgående process men det är ingen överdrift att påstå att beslutet att lämna Stockholm för en ny tillvaro långt bort är välgrundat.
– Det har varit en process där vi funderat, bett till Gud och samtalat med varandra. För det handlar inte bara om vad jag vill, utan hela familjen påverkas ju av en så pass stor förändring, framhåller han och syftar på hustrun Lydia och deras två barn Rut och Sixten.
I Tullinge och Stockholm har familjen bott hela livet och där hade de rotat sig på alla tänkbara sätt. En flytt fanns inte på kartan fram till det där telefonsamtalet då Nicklas blev tillfrågad om att bli pastor och föreståndare för Pingstförsamlingen i Luleå.
– Frågan kom som en blixt från klar himmel. Vi var inte alls förberedda på att något sådant skulle komma. De hade lika gärna kunnat fråga om vi ville flytta till Afrika, för så överraskande kändes det, förklarar Nicklas med iver i rösten.
Tidigare har han fått förfrågningar om olika uppdrag i församlingar där en flytt varit nödvändig. Varje gång har han dock vänligt men bestämt tackat nej.
Varför blev det ja den här gången?
– Det enklaste svaret på den frågan är att vi vill tjäna Gud med våra gåvor och förmågor. Vi vill bygga församling och använda de erfarenheter och lärdomar vi fått under årens lopp. Det har hela tiden varit vår bön och längtan att ge detta vidare.
Planterade församling
Under tio år jobbade han som ungdomspastor i Botkyrka pingstförsamling. 2009 startade Nicklas och Lydia Tjugofyrakyrkan, en församlingsplantering i Flemingsberg söder om Stockholm. Fram till för ett och ett halvt år sedan var Nicklas anställd på deltid som nationell samordnare för församlingsplantering inom Pingst FFS.
– Pandemin gjorde att arbetet i Tjugofyrakyrkan avstannade och efter pandemin bestämde vi oss för att lägga ned församlingen. När Pingst i Luleå ringde var vi i ett läge där vi inte visste vad vi skulle engagera oss i, säger han som en förklaring till uppbrottet.
– Församlingsplantering är en fråga som jag fortfarande brinner för. Nya församlingar behövs i hela landet, även i Norrbotten.
Drömhus vid Luleälven
Nu är flyttkartongerna uppackade och familjen håller på att finna sig tillrätta i en ny omgivning. De har skaffat ett boende som ersätter det nybyggda hus i Tullinge som stod färdigt så sent som i början på året, och där de bara hann bo i två år.
– För oss som har föräldrar, släkt och vänner i Stockholm är det viktigt att kunna ta emot nattgäster. Vi har flyttat in i ett renoverat timmerhus från 1829 som verkligen passar våra behov. Det ligger vid Luleälven och från vårt köksfönster ser vi solnedgångarna över älven, säger han, och får det att låta som en drömtillvaro.
Vad är ditt intryck av Pingst i Luleå?
– En varm gemenskap där medlemmarna är glada och stolta över sin församling. I församlingen finns en stor potential och stora möjligheter att ta nya steg på den goda grund som lagts under dess drygt 100-åriga historia. Vid det senaste årsskiftet hade den 385 medlemmar.
Däremot är han inte beredd att ge några storslagna löften om hur han vill utveckla arbetet. Först vill han lära känna församlingen, verksamheten och sin nya hemstad.
– Under hösten har jag förmånen att få arbeta tillsammans med min företrädare David Sundström som i 25 års tid har format församlingen på ett fantastiskt sätt. Det är värdefullt för mig att få ta del av Davids gedigna kunnande och andliga ledarskap.
Sveriges största predikstolsbyte
Närmast ser han bland annat fram emot ”Sveriges största predikstolsbyte”. En söndag varje år predikar pastorerna i pingstförsamlingarna i Norrland i en grannförsamling inom Pingst. Uppslutningen bland pastorerna brukar vara i det närmaste total, och i år sker detta den 17 november.
När Nicklas inte arbetar i församlingen följer han gärna sitt favoritlag i hockey och fotboll. Sedan barnsben är Djurgården laget i hans hjärta.
Kan det vara kontroversiellt att vara djurgårdare i en stad som älskar Luleå Hockey?
– Ja, det kan det säkert, säger han med ett skratt. Men jag har redan varit på plats och sett Luleå Hockey i en hemmamatch i SHL. Utan att nämna några namn vet jag flera pastorskollegor som efter tio-femton år bytt favoritlag efter flytt.
Om det blir ett byte av favoritlag också för Nicklas Mörling återstår att se. Men hans ord ger en fingervisning om att han tänker långsiktigt, vilket i så fall borgar för att han är inriktad på att stanna i Luleå i många år framöver.
---
Fakta: Nicklas Mörling
- Ålder: 49 år.
- Familj: Hustrun Lydia, barnen Rut, 13 år, och Sixten, 12 år. Dessutom katterna Yatzy och Bingo.
- Bakgrund: Bott Stockholm i hela sitt liv.
- Känd för: Planterade Tjugofyrakyrkan i Flemingsberg i Stockholm.
- Intressen: Har spelat ishockey de senaste i 22 år. Spelar gärna innebandy på fritiden. Planerar att köpa en snöskoter till vintern.
- Aktuell: Nybliven pastor och föreståndare i Pingst i Luleå.
- Övrigt: Gick 2006 till semifinal i SVT-sportens tävling Folkets kommentator där han kommenterade Sveriges VM-matcher i fotboll.
---