Hur länge ska kriget i Gaza fortsätta, och finns det ens någon plan för vad som ska hända efteråt? Det frågar sig människor i området just nu, säger den katolske prästen Gabriel Romanelli i sin senaste videohälsning från den krympande församlingen i Gaza.
För den mycket lilla katolska församlingen fortsätter vardagen mitt i kriget.
I sin senaste videohälsning på Youtube sitter fader Gabriel Romanelli i en kyrkbänk och sjunger ur en arabisk psalmbok, tillsammans med en liten flicka i lysande rosa glasögonbågar. Deras röster höjer sig över slamret i bakgrunden, och ger en känsla av stilla normalitet.
Men inget är normalt med församlingslivet i Heliga familjens kyrka i norra Gaza. Efter det lilla sångklippet berättar Gabriel Romanelli om hur befolkningen i stadsdelarna längre norrut nu uppmanats av den israeliska militären att ge sig av.
– Det är illa, riktigt illa, säger han allvarligt på den argentinska spanska som han delar med sin landsman påve Franciskus.
– För några dagar sedan informerade militären oss om att hela den norra zonen betraktas som en stridszon nu, en röd zon, en farlig zon, och man har gett order om att evakuera förstäderna som ligger längre norrut.
Bland annat ska sjukhusen i området evakueras.
– Vad människor överallt frågar sig är: ”Hur länge ska det här fortgå?” Nästa fråga är: ”Vad ska hända med Gaza efter kriget?” För det verkar som att det inte finns någon plan.
Knappt 700 kristna kvar
Före den 7 oktober 2023 fanns det drygt 1 000 kristna i Gaza, varav de 135 katolikerna var den minsta gruppen. I dag är knappt 700 kristna kvar.
– Tre hundra personer har kunnat lämna området tack vare att de hade visum och kunde ta sig till Egypten i början av konflikten, och 43 har dött, antingen i brist på sjukvård eller för att de dödats av den israeliska armén, säger Gabriel Romanelli i en intervju med tidskriften Aleteia.
Bland katolikerna i staden Gaza finns en liten grupp nunnor. De har sedan krigsutbrottet gjort om delar av sitt kloster till klassrum, där de undervisar traktens 180 katolska och ortodoxa barn i arabiska, engelska, kristendom, matematik och naturvetenskap.
– Vi har också fått tillstånd av myndigheterna att förbereda barnen för sina slutprov, så att de kan få avgångsbetyg, säger Gabriel Romanelli till Aleteia.
Ville inrätta klinik
Allt kan dock ändras från en dag till en annan. I onsdagens videohälsning berättar prästen att undervisningen nu har fått ställas in, liksom de psykosociala stödgrupper som drivs av hjälporganisationen Caritas.
– Det är för att förhindra samlingar av människor. Tyvärr har vi också tvingats stänga apoteket tillfälligt.
Gabriel Romanelli berättar att församlingen hade hoppats att få tillstånd att inrätta ett litet fältsjukhus på en tomt i närheten av kyrkan.
– Eftersom vi inte fick det planerar vi nu att dela upp lokalen som vi använder för matdistribution och att inrätta en mindre klinik i den ena delen, säger han.
Dessutom ska man ställa upp två större vattenkar med små tak över, där invånarna ska kunna sköta sin hushållsdisk.
Bilder från kyrkan
Gabriel Romanellis videohälsningar är fulla av bilder från vardagslivet i och kring kyrkan. Här ses familjer, barn och äldre delta i gudstjänsterna, som enligt deras präst är det som ger människorna hopp och en viss stabilitet. I början av oktober berättade han glädjestrålande att det yngsta barnet till en flyktingfamilj döpts i den ortodoxa grannkyrkan.
– Det var en stor glädje och det påminde oss om att himlen öppnades, också över Gaza, sa han.
Själv var Gabriel Romanelli på resa utanför Gaza den 7 oktober förra året, och kunde återvända till sin församling först i maj i år.
För Aleteia berättar han att vissa kvarter kring kyrkan är helt övergivna till följd av den israeliska militärens beskjutningar.
– Till exempel beskjuts kvarteret där Rosenkransens skola ligger dygnet runt. Där rör sig människor nu bara för att gå till den ortodoxa kyrkan, som ligger 400 meter från den katolska kyrkan, säger han.
– För två dagar sedan totalförstördes en byggnad som ligger 100 meter från oss, och fem människor dog.
[ Prästen i Gaza: 32 personer i min församling har dött i kriget ]