Nyheter

Ukrainas kyrkor rustar för en ny flyktingvåg den tredje krigsvintern

Pingstpastorer på besök i Sverige • Barnen är traumatiserade men hamnar i bakgrunden i kriget: ”Vi riskerar förlora en hel generation”

I Ukraina, som står på tröskeln till en tredje krigsvinter, har regeringen inte resurser till annat än försvaret.
– Det är kyrkorna som får ge människor basförnödenheter och hopp, säger Ivan Bilyk, som leder pingströrelsens hjälporganisation Edobro.

Om Ryssland, som befarat, slår ut Ukrainas energiförsörjning i vinter väntar en ny flyktingvåg – och i förlängningen svält. Det säger två pingstledare som är på besök i Sverige.

Den ene är Oleksii Marchenko. Han leder ungdomsrörelsen Bud vilnyi, som i internationella sammanhang kallar sig Youth movement be free (YMBF). Den andre är Ivan Bilyk, och leder den ukrainska pingströrelsens hjälporganisation Edobro (godhet).

Båda har fru och tre barn, vilket gör att de i teorin skulle ha rätt att flytta utomlands med sina familjer. Men för dem själva verkar det inte finnas något alternativ: kyrkan har fått en oersättlig roll som moraliskt, praktiskt och andligt stöd för människorna i Ukraina, och någon – de själva – måste finnas där för att organisera arbetet.

Vi träffas på kontoret för Pingstmissionens utvecklingssamarbete (PMU). PMU är en av de två organisationernas stora givare och samarbetsparter i väst och just nu planerar man gemensamt satsningar inför en tredje krigsvinter, liksom hjälp riktad särskilt till ukrainska barn.

– Barnen har kommit i bakgrunden i det här kriget. Utmaningarna är så stora att vi riskerar att förlora en hel generation, säger Ivan Bilyk.

Livets skola är en av de verksamheter som ungdomsrörelsen Be free bedriver för barn i Ukraina.

– Många barn saknar utbildning helt och många andra får bara utbildning på nätet. Så barnen socialiseras inte, får ingen fullgod utbildning och lär sig inte grundläggande värderingar. I det läget måste kyrkan göra allt den kan för att hjälpa till.

Tvingas hantera panikattacker

I de projekt som stöds av PMU inrättar kyrkorna lokaler som anpassas efter barns behov av trygghet, samvaro och lek. Man får hjälp med att skapa ungdomsgrupper och lär barn och ungdomar att hantera panikattacker, oro och sorg.

– Barnen i Ukraina är mycket tydligt traumatiserade. De lider dessutom ofta av brist på livsmedel och andra basvaror eftersom deras pappor deltar i landets försvar. Så vi hjälper också till med mat, skor och andra förnödenheter, säger Oleksii Marchenko från organisationen Youth movement be free.

Oleksii Marchenko leder ungdomsrörelsen Bud vilnyi, som i internationella sammanhang kallar sig Be free.

Nya gravar varje vecka

Både han och Ivan Bilyk är övertygade om att Kristus är den enda som på allvar kan ge ukrainarna förtröstan och hopp. Men rent mänskligt går det att ana en förtvivlan och vanmakt. Som när Oleksii Marchenko berättar om sina möten med svårt skadade soldater, och om kyrkogården som fylls på med nya gravar varje vecka.

– Alla vi ukrainare har stängt av våra känslor i någon mån, för annars kan man helt enkelt inte leva i Ukraina. Det händer så många hemska saker hela tiden att våra psykologiska system inte kan hantera det. Vi lever i ett ständigt pågående trauma, säger han.

Oleksii Marchenko, ledare för pingstkyrkornas ungdomsrörelse Bli fri, på besök i Sverige.

Mitt i det traumat måste vardagen hanteras, och kyrkorna planera för vad många tror blir en hård vinter. Om den ryska militären lyckas slå ut strömtillförseln från Ukrainas kärnkraftverk tror både Oleksii Marchenko och Ivan Bilyk att en ny flyktingvåg är att vänta, i synnerhet från de större städerna.

– Vi planerar för att kyrkorna ska kunna ta emot människor. Då måste vi se till att vi har generatorer och kan erbjuda värme, ljus och varm mat, säger Ivan Bilyk.

Han har varit med om att bygga upp det nätverk mellan landets 1 830 pingstkyrkor som ända sedan krigsutbrottet våren 2022 kunnat bistå med evakueringar av människor och leveranser av förnödenheter.

Boende för internflyktingar i Ukraina, stöttat av PMU.

Kyrkan evakuerade människor

Bland annat berättar han om hur volontärer från pingstkyrkan i Kievregionen hjälpte till att evakuera invånare från förorterna Irpin och Butja när dessa besköts kraftigt i mars 2022, i ett läge när få hjälparbetare vågade ge sig in i området.

En av Edobros och pingströrelsens viktigaste uppgifter just nu är att se till att kyrkans medarbetare har allt stöd de behöver för att kunna finnas på plats för människor. I en del fall innebär det att flytta pastorernas familjer till västra Ukraina, så att pastorerna sedan kan växla mellan sina församlingar och sina familjer.

Finns det något du vill säga till vår tidning läsare?

– Två saker. För det första: värdesätt det ni har. Många människor i Ukraina tänker tillbaka på tiden före kriget och hur det var då. Så bara … uppskatta det ni har, säger Ivan Bilyk, och blir för första gången under samtalet synbart rörd.

Ivan Bilyk, ledare för den ukrainska pingströrelsens hjälporganisation Edobro, på besök i Sverige.

– För det andra vill jag att ni ska förstå att detta inte bara är Ukrainas krig. Kriget stjäl, förstör och dödar. Jag vill uppmana alla att stå i bön för en rättfärdig fred i Ukraina.

---

Fakta: PMU:s stöd till pingströrelsen i Ukraina

  • Svenska pingströrelsen och PMU samarbetar med Pingstkyrkan i Ukraina genom bland annat stiftelsen Edobro (godhet) och Youth movement be free/YMBF.
  • Edobro är den ukrainska pingstkyrkans humanitära organisation, som arbetar i nära samarbete med de lokala församlingarna för att nå ut med hjälp. YMBF är dess systerorganisation.
  • Genom sin tillhörighet till pingströrelsen har organisationerna ett omfattande arbete för att stötta flyktingar och familjer som drabbats av kriget, och kan nå ut med hjälpen dit andra inte når. Just nu satsar de extra mycket på att utbilda volontärer, ledare, unga vuxna och vuxna som kan ge psykosocialt stöd till barn.
  • I en enkätundersökning som Edobro tog fram i början av året visade det sig att nästan 80 procent av barnen i områdena Lviv, Odessa och Zjytomyr lider av ångest eller oro att någonting ska hända deras föräldrar. Mellan 38 och 40 procent av barnen uppger att de har svårt att sova till följd av sådant de upplevt, och att de plötsligt kan återuppleva en tidigare traumatisk händelse.
  • Källa: PMU

---

Fler artiklar för dig