Nyheter

Motionen om brudöverlämning kommer att avslås

Även Sara Waldenfors (S) som lagt fram motionen om brudöverlämning valde att acceptera ett avslag

Ett enigt utskott på kyrkomötet har landat i att brudöverlämning i Svenska kyrkan inte kommer att förbjudas. I stället föreslås att ett nytt kunskapsmaterial ska tas fram, för att underlätta för såväl präster som brudpar.
– Vi har haft en härlig demokratisk process, säger Sara Waldenfors (S), som inte alls är missnöjd med att hennes motionen ratas.

Med all sannolikhet kommer motionen om att förbjuda brudöverlämning i Svenska kyrkan att avslås. Det står klart efter kyrkolivsutskottets betänkande som nu har gjorts offentligt. I betänkandet redogörs för de samtal som fördes på kyrkomötets första session.

Det är ett enigt utskott som nu yrkar avslag på motionen om brudöverlämning, där enigheten är så pass stor att även Socialdemokraterna som lagt fram förslaget skrev under, inklusive motionären själv. I stället har det tagits fram ett nytt förslag, att ge kyrkostyrelsen i uppdrag att ta fram ett material som ska ge fördjupad kunskap om vigseltraditioner, något som ska användas till stöd i vigselsamtal.

Glad för processen

Sara Waldenfors (S), till vardags kyrkoherde i Nylöse pastorat, är den som skrev den ursprungliga motionen och hon satt också som ordförande i det berörda utskottet när frågan behandlades. Att hennes ursprungliga förslag inte kommer att röstas igenom är inget hon hänger läpp för, utan hon är nöjd med vad utskottet kommit fram till.

– Vi hade ett jättefint samtal och landade i en stor uppslutning kring det här, säger hon till Dagen.

– Som du ser så har jag inte reserverat mig från beslutet att avslå motionen. Jag tycker att det är den demokratiska processen som är så härlig här, att vi tillsammans har jobbat fram det här och landat i något gemensamt.

Nytt förslag

Slutresultatet kan beskrivas som något av en kompromiss, då förslaget som i stället kommer att läggas fram till kyrkomötet handlar om att ta fram ett fördjupande material om kyrka och vigsel. Då handlar det alltså inte om förbud, utan att såväl präster som brudpar ska få bättre kunskap om olika vigseltraditioner.

– Det viktiga här är att folk förstår vad de väljer, säger Sara Waldenfors.

Du verkar nöjd?

– Ja, det är jag, jättenöjd, både med samtalet som vi haft och vad vi kommit fram till.

Sara Waldenfors är också nöjd med att frågan om brudöverlämning har fått så stor publicitet och det samtal som förts i offentligheten.

– På något sätt är motionen underordnad i sammanhanget, nu har det här samtalets förts överallt, på alla möjliga ställen och nu även på kyrkomötet.

Sara Waldenfors.

Blir det debatt ändå när kyrkomötet träffas igen?

– Det blir det säkert. Men nu får vi se hur den ser ut.

För när kyrkomötet träffas för en andra session med öppen debatt och beslut så kommer det alltså inte att handla om ett ja eller nej till brudöverlämning, utan om utskottets nya förlag, vilket antagligen kan förändra själva debattklimatet.

---

Fakta: Kyrkomötet

  • Kyrkomötet träffas varje höst i två sessioner.
  • Nyligen hölls den första sessionen, där kyrkomötets olika utskott träffades för att prata sig samman.
  • Nu har man presenterat deras betänkanden, vilket är en indikation på vilka beslut som ska fattas.
  • Beslut och offentlig debatt sker på session två som hålls i slutet av november.

---

Fler artiklar för dig