En ny debattscen håller på att ta form i Göteborg. Bakom initiativet står Räddningsmissionen i Göteborg och Göteborgs stadsmission. På fredagen var socialminister Jakob Forssmed med i ett panelsamtal om ungas ensamhet.
– Vi vill skapa en mötesplats där vi diskuterar brännande samhällsfrågor och där de som berörs alltid är med i samtalen, säger Martin Ärnlöv på Göteborgs stadsmission.
Jakob Forssmed har gjort arbetet med att motverka ensamhet i det svenska samhället till en av sina hjärtefrågor. Det märktes när han på fredagen deltog i ett panelsamtal med fokus på ungas ensamhet.
Samtalet var en del i Samsnack som den nya satsningen kallas. Socialministern lyfte fram betydelsen av att unga har någon vuxen att anförtro sig åt som en avgörande faktor för att hjälpa unga ut ur isolering och psykisk ohälsa:
– Däremot ser vi detta som ett individuellt problem i Sverige och det måste vi ändra på. Vi måste erkänna detta som ett gemensamt problem och jobba brett både inom politiken, civilsamhället och näringslivet, sa Jakob Forssmed.
Han presenterade även ett förslag från regeringen om ett fritidskort laddat med pengar för att unga ska kunna betala avgifter inom föreningslivet, som en åtgärd för att motverka stillasittande.
Emil Mattsson, direktor för Räddningsmissionen i Göteborg, tycker att det var ett spännande seminarium där många olika synpunkter kom fram. Men han är kritisk till delar av den politik som regeringen bedriver.
– Det är bra att ha en minister som tar dessa frågor på allvar. Det jag efteråt kan fundera på är hur regeringens politik just nu går i olika riktningar. Det är bra med skärmriktlinjer och fritidskort men samtidigt minskas finansieringen till folkbildningen med hundratals miljoner kronor, säger han till Dagen.
Vad efterlyser du?
– Den del av civilsamhället som är beroende av offentliga medel har det tufft just nu. Det blir mer och mer av statlig styrning, kontroll och byråkrati. För många är det svårt att överleva, säger Emil Mattson och nämner studieförbundet Ibn Rushd som förlorar sitt statsbidrag, som ett exempel från senare tid.
Emil Mattsson menar att sådana beslut får konsekvenser som i förlängningen kan leda till att ensamheten i stället ökar, inte minst bland unga men även i andra åldersgrupper. Vilket i så fall går tvärtemot regeringens ambitioner att minska ensamheten.
Tar fart under hösten
I samtalet deltog även ungdomarna Bailasan och Shad, skolkuratorn Linda Martinsson samt Gisela Alftrén, enhetschef inom Bup Göteborg. Det hela modererades av Martin Ärnlöv, direktor för Göteborgs stadsmission. Han brukar turas om med Emil Mattsson att leda diskussionerna.
– Det blev ett spännande seminarium där alla var väldigt insatta och engagerade. Väldigt kul att det blev fullsatt och bred uppslutning. I publiken fanns präster och diakoner från församlingar och tjänstepersoner från Västra Götalandsregionen, Göteborgs stad, Röda korset, Rädda barnen, Hela människan, Bris och många andra sammanhang, berättar Emil Mattsson.
Bakom Samsnack står alltså Räddningsmissionen i Göteborg och Göteborgs stadsmission. Det började i våras med en testperiod och under hösten arbetar de för att satsningen ska ta fart.
Grundupplägget är att representanter från civilsamhället, politiken och näringslivet bjuds in till frukostseminarier där ett ämne avhandlas vid varje tillfälle. Ett exempel var när Migrationsverkets rättschef Carl Bexelius diskuterade ukrainarnas situation med bland andra kommunalrådet Jenny Broman i Göteborg.
– Det blev ett spännande samtal som tydliggjorde hur ändrade lagar snabbt ger helt nya förutsättningar för både människor och myndigheter, berättar Martin Ärnlöv.
Vad är syftet med Samsnack?
– Både Göteborgs stadsmission och Räddningsmissionen i Göteborg är samhällsaktörer som arbetar för ett gott samhälle. Vi bjuder in till öppna samtal i frågor som vi tycker är viktiga och som påverkar människors vardag.
Martin Ärnlöv påpekar att brukarperspektivet är viktigt när olika ämnen avhandlas:
– Vi bjuder in experter och personer med specialkunskaper och yrkeskunnande, men det är lika självklart för oss att alltid få med brukarperspektivet. De människor som berörs i en viss fråga är alltid med i samtalen, säger han.
Vända och vrida på svåra frågor
Ambitionen är att kombinera ett nationellt perspektiv med regionala och lokala perspektiv. Han säger att det ofta blir en spännande mix där olika argument och tankar blir tydliga.
– Vi är inte ute efter att genera eller måla in någon i ett hörn. Utan syftet är att vända och vrida på olika frågor och fenomen i vår tid och komma med perspektiv ur många olika synvinklar.
Är kyrkorna engagerade i debatterna?
– Ja, absolut. Om vi bjuder in representanter från kyrkorna eller kyrkliga organisationer att delta beror på vilket ämne som avhandlas, berättar Martin Ärnlöv och tar ett exempel:
– I våras var Göteborgs biskop Susanne Rappmann med i en dialog om kyrkornas roll i välfärden. Hur tänker kyrkorna om detta? Och vad gör civilsamhället för utsatta människor? Det var några utgångspunkter i samtalen.
Finns det ett behov av fler debattscener?
– Det gör det definitivt. Mycket av debatten är koncentrerad till Stockholm, men i Göteborg finns ett behov av den här typen av öppna mötesplatser där samhällsfrågor ventileras regelbundet, menar Martin Ärnlöv.
Han hoppas att de som lyssnar får en fördjupad insyn i de frågor som ventileras:
– Om vi kan bidra till att människor blir lite klokare och mer insatta i olika ämnen är mycket vunnet. Kanske kan det också leda till att en eller annan ändrar uppfattning. Den här typen av arrangemang kan också vara med och stärka demokratin i vårt land och det behövs verkligen i den tid vi lever.
Öppnar matcentral
Samsnack är inte första gången Göteborgs stadsmission och Räddningsmissionen i Göteborg samarbetar. Tidigare har det bland annat skett under flyktingkrisen 2015–16 och vid den flyktingvåg som följde efter Ryssland fullskaliga invasion av Ukraina.
– Under nästa år kommer vi att öppna en gemensam matcentral. Vi tar emot matsvinn från livsmedelsindustrin. Sedan fördelar vi maten till sociala matvarubutiker som vi själva driver, samt kyrkor och andra organisationer som möter människor med behov, berättar Emil Mattsson.
[ Räddningsmissionen fick rätt i hyresnämnden - får fortsätta driva skolan ]
[ Metallica donerade en miljon till Göteborgs stadsmission ]
---
Fakta: Samsnack
- Är ett samarbete mellan två organisationer: Räddningsmissionen i Göteborg, som har frikyrkorna och katolska kyrkan i Göteborg som huvudmän, och Göteborgs stadsmission har Svenska kyrkan i Göteborg som förankring.
- Båda startade sin verksamhet 1952 och har en kristen värdegrund.
---