Den 10–11 oktober arrangeras Bibelfestivalen för femte gången i Örebro. På två år har deltagarantalet mer än fördubblats.
– Vi har haft fina festivaler tidigare år som gjort att fler bibelskolor vill haka på, konstaterar Mikael Tellbe, lektor vid Akademi för ledarskap och teologi (ALT), i vars lokaler festivalen hålls.
Under torsdagen och fredagen samlas 250 elever från åtta olika bibelskolor för att delta i lovsång, undervisning, seminarier, panelsamtal, drama och en rad andra aktiviteter med Bibeln i fokus. Den första Bibelfestivalen anordnades 2016 och var då nationell och öppen för alla. Men de senaste tre åren har den vänt sig väldigt tydligt till elever som studerar på bibelskolor ute i landet. För två år sedan deltog 120 personer, i fjol var siffran 170 och nu har deltagarantalet nått en nivå som är precis vad ALT klarar att härbärgera i sina lokaler. En bidragande orsak tycks vara att landets bibelskolor samlar ovanligt många elever.
Välfyllda bibelskolor
– Det finns en ganska bra numerär på respektive bibelskola. Några, exempelvis Götabro, slår litegrann huvudet i taket när det gäller antal elever. Det är roligt att se, säger Mikael Tellbe.
– När vi skapat festivalen har vi sagt att vi ska inte göra det som bibelskolorna själva kan göra, utan vi frågar oss: Vad finns det ett behov av?
Begreppet ”festival” signalerar ju glädje och fest. Hur tar det sig uttryck på Bibelfestivalen?
– Det är party att få träffas så många bibelskolor. Naturligtvis bidrar det mycket att vi sjunger lovsång och har det härligt tillsammans. Festival kan ju signalera fel saker, men vi tänker mycket på glädjen att mötas och sätta Bibeln i centrum.
Ska man tolka det ökande intresset för festivalen som att bibelläsandet är på väg uppåt?
– Den slutsatsen kan man inte dra per automatik. Då får man göra andra undersökningar. Vi gjorde en sådan 2016 via ett statistikföretag och den visade, ungefär som andra undersökningar visat tidigare, att bibelläsandet är på nedgång.
[ Helena Alin: Jag levde i tron att man skulle ha ett gladare liv om man var kristen ]
Förra året diskuterade ni krig och våld i ljuset av Bergspredikan och i år återkommer inslaget med delvis andra paneldeltagare. Även andra samtidsfrågor som förvaltarskap, skapelse och klimat står på agendan igen. Är kristenheten rent generellt dålig på att på ett relevant sätt kommunicera Bibelns svar på aktuella samhällsproblem med människor utanför kyrkan?
– Vi har ju skapat seminarier som vi tror är aktuella för eleverna. Det är mycket av bibelskoleelevernas intressen och behov som får styra det. Då har det blivit de här ämnena och det har visat sig att det finns ett jätteintresse för de här frågorna. Bland våra valbara seminarier är de mest populära ”Kristen i sekulär miljö”, ”Apologetik – konsten att svara på svåra frågor” och ”Bibeln vs Koranen”. Människor känner ett behov av att veta vad man tror när man hamnar i en icke-kyrklig kontext.
– Egentligen hade vi tänkt att göra ett panelsamtal med kristen tro och politik, men med tanke på vad som händer i Mellanöstern och Ukraina så valde vi att ha kvar ämnet från förra året: “Våld och krig i ljuset av Bergspredikan”. Förra årets panelsamtal var dessutom mycket lyckat där de medverkande tydligt argumenterade för olika hållningar i dessa frågor. Sådant hjälper ungdomarna att själva reflektera, säger Mikael Tellbe.
När det gäller frågan om hur bra kyrkan är på att kommunicera Bibelns svar i aktuella samhällsfrågor tror Tellbe att kyrkan rent generellt behöver rusta kyrkobesökare att ha en reflekterad tro i stora samhällsfrågor som exempelvis klimat, krig, våld och kriminalitet.
Många unga människor som växt upp med kristen tro pratar nu om att de går igenom en tid av dekonstruktion, att de ifrågasätter och omprövar tron som den hittills sett ut. Hur påverkar den rörelsen synen på Bibelns auktoritet i svensk kristenhet?
– Att dekonstruera är inget nytt. Jag möter ständigt studenter som dekonstruerar när de börjar läsa teologi. Dekonstruktion kan äga rum på olika arenor och kanske har det i dag blivit vanligare och mer legitimt att göra det öppet. Men jag tror att det är något som pågått i tysthet i alla tider. Jag kan minnas från mina år som pastor att jag mötte dekonstruerande människor hela tiden. Man reflekterar och plockar isär sin tro med frågor som: Vad är det egentligen jag tror på? Och varför?
[ Unga allt mer intresserade av mission - "Verkligen hoppfullt" ]
Många av dem som deltar i Bibelfestivalen är framtidens ledare i kyrkan. Vad vill ni helst att de ska få med sig hem från festivalen?
– Flera saker. Alltifrån att se att vi är många som tror och många som älskar Bibeln till att de också ska få redskap att förstå sin tro.
Vad ser du mest fram emot under de här dagarna?
– Mötet med alla de här ungdomarna. Men också med alla ledare och lärare som kommer hit med sina elever, säger Mikael Tellbe.
---
Fakta: Bibelfestivalen vid ALT
- Högskolan Akademi för ledarskap och ledarskap i Örebro anordnar varje år Bibelfestivalen (tillsammans med bland andra Svenska evangeliska alliansen, Svenska folkbibeln, Svenska bibelsällskapet), där elever från flera bibelskolor under ett par dagar får förkovra sig i Bibeln.
- I år deltar 250 elever, lärare och ledare från åtta olika bibelskolor, däribland Götabro, Mariannelund, Bibelskola väst, Livskraft, Södra Vätterbygden och Hillsong.
---