Nyheter

”Välsignelse av husdjur är här för att stanna”

Jag tror att det här kommer att bli vanligare i Svenska kyrkan, säger prästen Samuel E Lilja

Det kom 15 hundar och 2 katter då Svenska kyrkan i Knivsta välkomnade till djurvälsignelse på Franciskusdagen. Prästen Samuel E Lilja säger till Dagen att det här är en tradition som kommit till Sverige för att stanna, samt att han inte ser några konstigheter med att han välsignar husdjur samtidigt som han äter andra djur.

Hunden Charlie var törstig och drack upp vigvattnet och en annan hund stämde in i församlingens amen på slutet av Fader vår.

– Djuren hade varit tysta under hela bönen, men precis vid amen var det en hund som voffade till. Det var väldigt roligt, säger prästen Samuel E Lilja.

Han var med och höll i den välsignelse av husdjur som S:ta Birgittakyrkan i Knivsta anordnade på Franciskusdagen, alltså den dag som är tillägnad djurens skyddshelgon Franciskus.

Husdjursvälsignelse i Sankta Birgitta kyrkan i Knivsta.

Varför har ni djurvälsignelse i Svenska kyrkan?

– Varför inte? är Samuel E Liljas spontana motfråga.

– Det kristna livet är inte bara söndagar, utan allt ryms inom det. Vi ber Gud välsigna den mat vi äter, vi ber för olika saker i våra liv, som välsignelse över vårt jobb och över vår framtiden.

Så att även inkludera husdjuren i förbönerna tycker han därför är helt naturligt.

– Sedan är inte djuren människor, men husdjuren har en väldigt stor betydelse i många människors liv.

Husdjursvälsignelse i Sankta Birgitta kyrkan i Knivsta. Hunden Charlie med sina hussar Ludvig Wittborg och Tuvali Svensson, Södertälje.

Läser välsignelse

Själva välsignelsen utförs genom att prästerna lägger händerna på djuren och även skvätter vatten på dem för att samtidigt läsa en välsignelse. Samuel E Lilja förklarar att de också var noga att först fråga husse och matte om det var okej, inte minst när det gäller att skvätta vatten på katter.

– Men allt gick bra, konstaterar Samuel E Lilja.

Själva välsignelsen skedde inte i själva kyrkolokalen utan i ett tält precis utanför kyrkan. Alla som kommit dit med sina hundar och katter fick vara med på en gudstjänst där predikan och psalmer följde samma tema, där man lyfte fram skapelsen och djuren.

En av psalmerna som sjöngs, nummer 23 i psalmboken, går tillbaka till Franciskus av Assisi själv, alltså den tiggarmunk som levde på 1100-talet i Italien och som blivit djurens skyddshelgon för sitt sätt att inkludera hela skapelsen i sin livsgärning.

Husdjursvälsignelse i Sankta Birgitta kyrkan i Knivsta.

Katolsk tradition

Att välsigna husdjur har man länge gjort i katolska länder, men det är en tradition som nu också börjat komma till Sverige. Katolska kyrkan i Sverige anordnar egna djurvälsignelser, men även i Svenska kyrkan har det här börjat sprida sig. Samuel E Lilja tror att det är en tradition som är här för att stanna.

– Jag tror att det också kommer att bli vanligare i Svenska kyrkan, säger han.

Husdjursvälsignelse i Sankta Birgitta kyrkan i Knivsta.

Kan man ena stunden välsigna ett djur för att i nästa stund äta ett annat djur?

– Ja, och nu var det här husdjursvälsignelse och vi äter inte våra husdjur. Men vi äter andra djur. Det finns ingen motsägelse i det. Vi ber Gud välsigna maten och skörden på åkrarna, vi ber att djuren ska ha det bra, men djuren är inte människor, säger Samuel E Lilja.

– Sedan finns det kristna som resonerar olika, men jag äter kött. Det finns säkert de som tycker att det kan vara dubbelmoral. Men vi är satta att vårda skapelsen, så det är inte så att djuren är likvärdiga oss människor.

Husdjursvälsignelse i Sankta Birgitta kyrkan i Knivsta.
Fler artiklar för dig