Nyheter

Kritik mot kommunal föreläsning: ”Kyrkor pekas ut som sekter”

Föreläsaren tillbakavisar: ”Det är synd att fokusera på missförstånd och misstolkningar”

Förra veckan anordnade Västerås stad en fortbildningsdag för personal i kommunen om hedersrelaterat våld och förtryck. Några exempel som nämndes under föreläsningen var Knutby, Hillsong samt ”Pingstkyrkan m.fl”.
– Jag blev så arg att jag nästan ville gå ut, säger kursdeltagaren Salam Rabie.

Till vardags arbetare Salam Rabie som högstadielärare på Pilträdsskolan som har en kristen profil. Han är också medlem i församlingen Lifecenter i Västerås. I sin yrkesroll har han länge arbetat med hedersrelaterad problematik och efter tips från en kollega bestämde han sig för att förkovra sig i ämnet genom att gå en tvådagarskurs i kommunens regi.

I torsdags genomfördes det första kurstillfället och det var under ett av förmiddagens pass som föreläsaren talade om hedersrelaterat våld i kristna miljöer och sektliknande kontexter.

Salam Rabie, medlem i Lifecenter i Västerås.

Jehovas vittnen, Hare Krishna, scientologin, new age och Knutby lyftes fram som några avskräckande exempel. Men på en bild som visades för gruppen fanns även en rad andra organisationer och grupper, däribland Hillsong och ”Pingstkyrkan m.fl.”, uppräknade.

Salam Rabie beskriver en känsla av chock.

– Enligt föreläsaren är Pingst och Hillsong och även Lifecenter, som hon nämnde, kyrkor som drar åt det mer extrema hållet.

Salam Rabie säger att Hillsong också utmålades som en sekt från Australien.

Ändrar rubrik på bild

Sara Holm Stålhand, samordnare för barnrättsfrågor på Förebyggarcentrum som är en del av Västerås stad, var den som höll i föreläsningen. Hon kan delvis förstå Salam Rabies kritik, men menar att bilden med listan där bland annat Hillsong och ”Pingstkyrkan m.fl.” finns med måste ses i ett större sammanhang.

– Den här bilden är en av cirka 40 bilder i en presentation som handlar om heder i kristna kontexter, med utgångspunkt i barnkonventionen, säger hon till Dagen.

Trots att Salam Rabie alltså tolkade bilden som ett utpekande av Hillsong och ”Pingstkyrkan m.fl.” som sekter hävdar Sara Holm Stålhand att ”ingen har någonsin hört oss peka ut något kristet samfund som sekt”.

Hon beskriver att den aktuella bilden visar en blandning av olika kontexter där barn kan riskera att fara illa.

Överskriften “Sekter och sektliknande kontexter i Sverige” går att tolka som att du anser att grupperna på listan är sekter eller utgör sektliknande kontexter. Vad tänker du om det?

– Jag ändrar rubriken på den aktuella bilden, jag kan förstå att den går att misstolka om man endast ser den och inte har tagit del av hela sammanhanget, svarar Sara Holm Stålhand och tillägger att hon håller på att se över bilden och innehållet just nu.

Föreläsning i Västerås om heder och hedersrelaterat våld.

”Föreläsningen borde pausas”

En till som har reagerat på den omtalade bilden med sekter och kyrkor är Amanda Grönlund, KD-politiker i Västerås. Till skillnad från Salam Rabie var Amanda Grönlund inte på föreläsningen, men hon ifrågasätter ändå varför kommunen väljer att nämna Pingst, ett trossamfund som är godkänt av staten, i detta sammanhang.

– Jag tog skärmdumpen som jag hade fått och kontaktade Västerås stads direktör för kultur-, idrotts- och fritidsförvaltningen, som ansvarar för Förebyggarcentrum, och förklarade att det inte är acceptabelt att peka ut kyrkor på det här sättet. Utbildningar som kommunen ansvarar för måste vara evidensbaserade och får inte bygga på eget hittepå.

Amanda Grönlund berättar för Dagen att hon också har fått ett svar där direktören skriver att han hoppas att utpekandet av kyrkor var ett olycksfall i arbetet.

– Han skrev också att han skulle prata med de som ansvarade för föreläsningen. I dagsläget tycker jag att föreläsningen borde pausas tills felet är åtgärdat.

”Heder finns över hela världen”

I samtalet med Dagen betonar Sara Holm Stålhand att arbetet som Förebyggarcentrum bedriver syftar till att alla barn i Västerås ska ha tillgång till sina rättigheter och att inget barn ska utsättas för hedersrelaterat våld och förtryck av något slag. Hon säger vidare att man måste kunna beröra hedersproblematik oavsett var den finns.

Innebär det att ni har mött hedersproblematik inom exempelvis Jehovas vittnen, Hare Krishna, scientologin och new age?

– Vi pratar om de vanligaste religiösa/kristna kontexterna och pratar kort om de grupper som de flesta har hört talas om. Många deltagare har egna erfarenheter eller erfarenheter som de har med sig från sitt yrkesliv.

Har ni inte mött hedersproblematik inom någon av de andra världsreligionerna eller i vissa kulturella kontexter?

– Heder finns över hela världen, det är inte per automatik kopplat till religion. Självklart har vi det, den här föreläsningen är som jag tidigare sagt en liten del av en tvådagarsutbildning, vi pratar om heder i många olika kontexter, om könsstympning, olika grupper som kan vara extra utsatta och deltagarna arbetar med ett årshjul för sin verksamhet för att ständigt ha frågan aktuell.

Föreläsning i Västerås om heder och hedersrelaterat våld.

Tidigare kritik mot föreläsningen

Ett 30-tal personer hade anmält sig till utbildningsdagen och Salam Rabie säger till Dagen att 90 procent av utbildningen var ”helt fantastisk”. Enda undantaget var föreläsningen om heder i det som beskrevs som kristna kontexter.

Kritiken mot den aktuella föreläsningen är dock inte helt ny. En kvinna, som Dagen har varit i kontakt med, var med på en föreläsning som Sara Holm Stålhand höll i våras. Kursdeltagaren uppger att hon var arg i flera dagar efteråt och att hon i den efterföljande kursutvärderingen skrev att hon hade önskat mer fakta och ”inte sånt man läser i Aftonbladet”. Hon skrev också att pingströrelsen och Hillsong hade pekats ut som sekter och att det hade blivit väldigt negativt vinklat.

Flera personer har upplevt att du har pekat ut kyrkorna som sekter. Vad tänker du om det – utifrån att du själv säger att du aldrig har pekat ut något kristet samfund som sekt?

– Det är två personer som tagit del av det här temat, som uppfattat det så som du hänvisar till i dina frågor. Det kan jag inte göra så mycket åt. Det är synd att fokusera på missförstånd och misstolkningar när själva kärnfrågan handlar om barn som berövas sina rättigheter. Och om man läser våra utvärderingar så finns det uppenbarligen mer än hundra andra som verkligen har uppskattat och sett att frågan är viktig.

---

Fakta: Sekter

  • Det finns inte någon tydlig definition på vad en sekt är. Men organisationen Hjälpkällan, som hjälper avhoppare och anhöriga, har listat drygt 20 exempel på företeelser som kan förknippas med en grupp eller rörelse som är sluten till karaktären. Två av dessa är: Att medlemmarna avkrävs total lydnad. Att tron eller ideologin inte får kritiseras eller ifrågasättas.

---

Fler artiklar för dig