Nyheter

Studieförbundet Ibn Rushd lägger ner sin verksamhet

“Det är en sorg att se det svenskmuslimska civilsamhället nedmonteras bit för bit.”

Det muslimska studieförbundet Ibn Rushd kommer att avveckla verksamheten efter att ha blivit av med statsbidragen. Samtidigt kommer de att överklaga beslutet som ledde fram till det här, för historieskrivningens och rättvisans skull.

Handlar det om islamofobi och en ideologiskt driven process, eller är det så att studieförbundet Ibn Rushd varit en plattform för extremism och islamism? Sällan har synen på ett enskilt studieförbund varit så splittrat.

Själva vill de gärna likställa sig med de kristna studieförbunden Bilda och Sensus och menar att de bedriver en viktig folkbildningsinsats riktat mot muslimer. Men kritiker menar snarare att de har drivit en helt annan agenda med anklagelser om att vara en del av den islamistiska rörelsen Muslimska brödraskapet.

Martin Modéus i blåsväder efter tweet

Det är också tydligt att den som i debatten höjt rösten till Ibn Rushds försvar kan få sig en rejäl känga. Inte minst fick Svenska kyrkans ärkebiskop Martin Modéus känna av det, då han på X beklagade beslutet att det muslimska studieförbundet blev av med sina statliga bidrag.

Det orsakade en orkan av kritik riktad mot honom, där också kyrkans egna samarbete med Ibn Rushd kom på tal, eftersom flera tyckte att det var en olycklig samarbetspartner.

I efterhand gick ärkebiskopen ut och förtydligade sig, bland annat genom att säga att det han skrev hade förvrängts och misstolkats.

Svenska kyrkans ärkebiskop Martin Modéus fotograferad i Visby.

”En sorg att se”

Efter de indragna statsbidragen kommer nu beskedet från Ibn Rushd att de tänker lägga ned som studieförbund, en process som kommer att slutföras nästa år.

– Att Ibn Rushd avvecklar studieförbundsverksamheten är en förlust för hela den svenska folkbildningen, för demokratin och för det demokratistärkande arbete som folkbildningen bär, säger Anna Waara, förbundschef, i ett pressmeddelande.

– Det är en sorg att se det svenskmuslimska civilsamhället nedmonteras bit för bit.

Samtidigt meddelar Ibn Rushd att de tänker överklaga Folkbildningsrådets beslut att neka dem statliga bidrag. Anna Waara säger att det handlar om historieskrivning och rättvisa och ska inte ses som ett försök till att återuppliva verksamheten som studieförbund, utan organisationen får i så fall vara kvar med inriktning på andra verksamheter.

L och KDgläds

Beskedet att Ibn Rushd lägger ned som studieförbund möts med glädje av flera aktörer, inte minst från politiker på högerkanten.

”Dagens bästa nyhet! Skattebetalarnas pengar ska inte gå till att förmedla extrema åsikter som stening och barnaga.”, skriver Robert Hannah (L) på X.

”Inte en dag för tidigt. Kritiken har varit befogad och bra att bidragen har strypts. Det vore bra för Sverige om detta blir spiken i kistan”, skriver Christian Carlsson (KD).

Christian Carlsson (KD) är ordförande i socialutskottet och håller just nu på med att argumentera emot en ny könstillhörighetslag som M och L vill införa med stöd av de rödgröna partierna.

Tufft för studieförbunden

Ibn Rushds besked kommer i en tid då studieförbunden rent generellt är inne i en tuff period med kraftigt minskade anslag från regeringen. Det muslimska studieförbundet är heller inte ensamma om att lägga ned verksamheten, tidigare i år meddelade också Kulturens bildningsverksamhet att de försvinner.

Studieförbundet Bilda.
Fler artiklar för dig