Nyheter

Kyrkomötet drar tillbaka SD:s motion om Herrens bön

Bröt mot temat • Men S-motionen om brudöverlämning får vara kvar - trots att den inte heller följer kyrkomötets tema

SD ville gärna ha en debatt om vilken version av Herrens bön som ska gälla i Svenska kyrkan. Men de tvingades att dra tillbaka sin motion till årets kyrkomöte med motivering att det inte höll sig inom ramen för årets tema.
– Det här tål att diskuteras, säger Daniel Engström (SD).

Herrens bön ligger många kristna varmt om hjärtat, så det går bara att föreställa sig vilken spänstig debatt det hade kunnat bli när kyrkomötet återsamlas i november. ”Fader vår” eller ”Vår fader”, hur ska vi be?

SD hade föreslagit att Svenska kyrkan ska gå tillbaka till 1917 års översättning av Herrens bön och även ställt krav på att inta nya ”experimentella” översättningar får göras, något Dagen skrivit om tidigare.

Men nu kommer det inte att bli någon debatt eller beslut. SD:s motion har tillsammans med två andra motioner, som handlar om Svenska kyrkans skogsbruk, dragits tillbaka av kyrkomötets presidium. Anledningen är att de inte anses stämma överens med årets tema som är Kyrkan i det offentliga rummet.

Tidigare har ytterligare tio motioner dragits tillbaka efter liknande krav, skillnaden där är att motionärerna accepterat det innan kyrkomötet började.

Besviken på beslutet

Daniel Engström är gruppledare för SD i kyrkomötet och är inte alls nöjd med att deras motion kastades i papperskorgen på det här sättet.

– Det är klart att man blir besviken, säger han till Dagen.

Daniel Engström, Sverigedemokraternas gruppledare i kyrkomötet.

Men det här handlar inte bara om att just den här motionen stoppas, utan Daniel Engström tycker att det är svårt att förstå logiken i varför vissa får vara kvar och andra inte. Han tar Socialdemokraternas omtalade motion om att få bort brudöverlämning vid vigslar som exempel, den får vara kvar men inte SD:s motion om Herrens bön.

– Det här tål att diskuteras vilken gränsdragning man gör, vi tycker inte att det här är tydligt, säger Daniel Engström.

– Bröllop är en privat angelägenhet i en kyrkan och kanske inte det första man tänker på när det gäller temat Kyrkan i det offentliga rummet.

Hanteras nästa år

Även om motionen om Herrens bön inte kommer att behandlas på årets kyrkomöte är den inte utagerad, utan hänskjuts till nästa år då det inte finns något tema att ta hänsyn till.

– Det innebär att vi har ett helt år på oss att ladda upp med argument. Just nu får vi lägga fokus på att kritisera motionen om brudöverlämning i stället, säger Daniel Engström.

Kyrkomötet i Uppsala november 2023.

BA: Svårt att förstå vad som godkänns

Även Olle Reichenberg från Borgerligt alternativ (BA) tycker att det är knepigt att förstå vilka motioner som får grönt eller rött ljus.

– Vi har från vårt håll uppmanats att dra tillbaka en motion som inte följer temat, berättar han för Dagen.

Motionen handlade om att man i vissa församlingar inte vågar nämna döpta och vigda eftersom det kan strida mot gdpr.

– Vi tyckte att det kändes rimligt, då en gudstjänst borde vara en del av det offentliga rummet.

Politiker, svenska kyrkan.

Men Borgerligt alternativ valde att själva dra tillbaka motionen på uppmaning av kyrkomötets presidium. Själv har Olle Reichenberg svårt att se logiken. Även han nämner motionen om brudöverlämning som han menar i så fall också borde vara tveksam.

– Jag tror gott om presidiet och de måste göra någon form av tolkning. Men den är ibland svår att förstå.

Det bästa tycker han vore att skrota de tematiska kyrkomötena så att man får lägga vilka motioner man vill.

Ordförande: ”Har försökt vara konsekventa”

Karin Perers (C) är ordförande för kyrkomötet och leder presidiet som föreslagit vilka motioner som inte ska få vara med. Hon förklarar att det är kyrkomötet själv som beslutat om att vartannat år ha ett visst tema som man måste följa, vilket alltså är anledningen till att vissa motioner stoppas.

Vissa anser att det här är otydligt?

– Jag kan ha respekt för det. Men vi har försökt att vara konsekventa, säger hon till Dagen.

Kyrkomötet på Uppsala Konsert & Kongress 21 november 2023.

Därför har de avvisat motioner som främst handlar om kyrkans interna angelägenheter, exempelvis hur man ska be Herrens bön eller hantera gdpr i en gudstjänst.

– Men det är inte alltid en så enkel rågång, konstaterar hon.

Varför fick motionen om brudöverlämning vara kvar, som inte heller följer temat?

– Det finns en annan grund där, motionen är inte knuten till årets tema utan till kyrkostyrelsens jämställdhetsskrivelse, säger Karin Perers.

Hon förklarar att det alltså finns andra sätt att lyfta motioner även på ett tematiskt kyrkomöte, vilket alltså skett i det här fallet.

Det är också förklaringen till att en annan motion med bröllopsanknytning drogs tillbaka, ett förslag om att kyrkan borde ta fram en ceremoni för äktenskapsförnyelse, vilket Dagen tidigare skrivit om. Den drogs tillbaka för att den varken följde temat eller kunde kopplas till någon av kyrkostyrelsens skrivelser, vilket också accepterades av motionären från Frimodig kyrka.

Kyrkomötets första session avslutas nu i Uppsala och i mitten av november återsamlas man för öppen debatt och beslutsfattande.

Kyrkomötet på Uppsala Konsert & Kongress 21 november 2023.
Fler artiklar för dig