Nyheter

Kronprinsessan Victoria får ny roll inom Svenska kyrkan

“Det som är viktigt att lyfta fram är de nära banden som finns mellan kyrkan och kungahuset”

Hennes Kungliga Höghet Kronprinsessan tar över som ny ordförande i Hovförsamlingens kyrkostämma, vilket är Svenska kyrkans minsta församling som är direkt kopplad till hovet.
– Jag tycker att hela Svenska kyrkan ska känna en stolthet, säger kyrkoherden i Hovförsamlingen Michael Bjerkhagen, till Dagen.

Kungliga hovförsamlingen är speciell på flera sätt, dels är det världsunikt att en församling är knuten till ett hov på det här sättet, men även inom Svenska kyrkan har man en unik position.

– Det här är den enda församling som har en kyrkostämma, något som annars brukar heta kyrkofullmäktige, säger Michael Bjerkhagen till Dagen.

Och det är alltså i denna kyrkostämma som kronprinsessan Victoria nu utsetts till ordförande. Hon tar över den rollen efter prinsessan Christina, kungens storasyster.

– Det var i samband med att hon fyllde 80 år som hon kände att det var dags att lämna över till nästa generation. Då lät kungen avgöra vem det skulle bli och pratade också ihop sig med sin dotter.

Tydlig koppling

Även här är denna församling annorlunda, då ordförande inte tillsätts i kyrkovalen som i övriga församlingar i Svenska kyrkan.

– Det skulle bli lite speciellt om vi skulle ha partipolitiska nomineringsgrupper, förklarar Michael Bjerkhagen.

– Men vi är jätteglada över att ha det som det är. Det känns viktigt att det är en person från kungahuset som axlar rollen som ordförande i vårt högsta beslutande organ, det tydliggör kopplingen som finns mellan kyrkan och kungahuset. Det här är glädjande för hela Sveriges kristenhet.

Kronprinsessan är oerhört engagerad.

—  Michael Bjerkhagen


Minsta församlingen

Hovförsamlingen är Svenska kyrkans allra minsta församling och består av cirka 630 medlemmar, personer som har någon form av koppling till kungahuset.

Hur engagerad är kronprinsessan i kyrkan?

– Mycket. Hon är oerhört engagerad. Det är alltid hon som läser julevangeliet i tv från Slottskyrkan, hon håller sig alltid informerad om vad som händer, hon är beskyddare för Act Svenska kyrkan och har ett stort engagemang inom Stadsmissionen och har i allra högsta grad varit aktiv tillsammans med drottningen i bönböckernas utgivande. Så hon är en varm stödjare av Svenska kyrkan och Hovförsamlingen.

Att hon blir ordförande för Hovförsamlingen, innebär det att hon numera också bestämmer över dig?

– Haha, nej faktiskt inte. Det är kungen som är min högsta arbetsgivare, även om det är biskop Johan Dalman i egenskap av överhovpredikant som har tillsynsansvar, säger hovpredikanten Michael Bjerkhagen.

– Men det som jag tycker är viktigt att lyfta fram är de nära banden som finns mellan kyrkan och kungahuset, vilket har en lång tradition. Vi hjälper varandra, och det är viktigt för vårt samhälle i en tid av splittring med sammanhållande funktioner av det här slaget.

Fler artiklar för dig