Nyheter

Ärkebiskopen: Svenska kyrkan är inte som en stor frikyrka

Är det individen eller kyrkan som ska bära tron? Ärkebiskopen lyfte frågan i sitt tal till kyrkomötet

När ärkebiskop Martin Modéus höll sitt linjetal i samband med kyrkomötets öppnande ville han lyfta fram vad det är som skiljer Svenska kyrkan från frikyrkorna. Det han lyfte fram var olika syn på tro, samt att många uppfattar frikyrkornas syn som ”det normala”.

Årets kyrkomöte är i gång, och ärkebiskop Martin Modéus höll efter den inledande gudstjänsten ett linjetal inför de förtroendevalda som rest till Uppsala.

– Tro uppfattas i dag ofta som åsikter, sa ärkebiskopen inledningsvis i sitt tal.

– Kyrka eller församling blir då en förening för dem som delar samma tro. Du och jag tror på samma sätt, och därför bildar vi en församling.

Han menade att det här är en vanlig bild just nu som delas av många i samhället, att en kyrka enbart är de troende som samlas och tror ihop.

– Många som ser det så uppfattar därför Svenska kyrkan ungefär som en stor version av en frikyrka.

En annan syn på tro

Men, konstaterade ärkebiskopen i sitt tal, så ser inte den svenskkyrkliga traditionen ut.

– Hos oss är det kyrkan som institution som bär tron, förklarade han.

Martin Modéus målade upp en bild där kyrkan bär tron med frimodighet och tydlighet och där man tolkar Jesus lära in i vår nutid.

– Här finns ingen vinglighet eller otydlighet. Tveka aldrig över Svenska kyrkans djupa, tydliga och med glädje burna tro.

Många är med och bär. Några bär tro, andra bär stolar i församlingshemmet.

—  Martin Modéus

Personliga resor i tro görs i kyrkan

När han förklarade hur Svenska kyrkan skiljer sig från frikyrkor så handlade det alltså om synen på tro, att den primärt inte bärs av individer utan av kyrkan. Men inom ramen för detta, menade ärkebiskopen, kan sedan alla göra sin personliga resa inom Svenska kyrkan.

– Många är med och bär. Några bär tro, andra bär stolar i församlingshemmet. Någon är aktiv i ungdomen och återkommer efter pensionen. Någon kommer vid livets glada eller sorgliga stunder.

Ärkebiskop Martin Modéus talar på gudstjänsten inför kyrkomötets öppnande år 2024

Temat för i år

Temat för årets kyrkomöte är kyrkan i det offentliga rummet och resten av Martin Modéus linjetal handlade också om att fånga detta tema. Ärkebiskopen gjorde det genom att lyfta fram fyra bilder: Att vara där, att stanna kvar vid bordet, att bjuda på friskt vatten och att göra det lättare att andas.

– I hela Jesu gärning ser vi hur han lyfter av bördor, får människor att räta upp hopsjunkna ryggar, dra djupa andetag, befrielsens andetag. Att vistas i det offentliga rummet är att göra det med hela glädjen över att komma med ett befrielsens budskap, sa Martin Modéus.

Kyrkomötet träffas den här veckan i Uppsala med förhandlingar mellan de olika nomineringsgrupperna, där man sedan möts igen om en dryg månad för att debattera offentligt och fatta beslut.

Fler artiklar för dig