Nyheter

Kollektbilden på kungen som väcker reaktioner

TT-fotografen Christine Olsson som tog bilden: ”Man vill väl inte göra bort sig inför kungahuset”.

Kungen gräver i fickan efter pengar till kollekten, med kollekthåven väntandes framför sig. TT:s fotograf Christine Olsson lyckades fånga ett unikt ögonblick från gudstjänsten i Uppsala domkyrka.
– Jag tycker att bilden är ganska rolig, säger hon till Dagen.

Det finns gott om symbolik i bilden, där kungen sitter i kyrkan med kollekthåven framför sig, grävandes efter pengar i fickan samtidigt som han får en otålig blick från sin fru, drottning Silvia.

Får man verkligen ta en sådan här bild på kungen?

– Jag var lite undrande själv, säger Christine Olsson, fotografen från TT, till Dagen.

– Men jag fotade och tänkte att: De får väl säga till mig. Men det var det ingen som gjorde.

Finns en vördnad

För så här i efterhand reflekterar hon lite över situationen och tänker att tidigare hade nog en sådan här bild på kungen inte varit möjlig. Eller så är det bara något hon själv inbillar sig, då det med ämbetet följer en viss vördnad. Inte minst som fotograf kan man bli lite osäker på vad man får göra.

– Man vill väl inte göra bort sig inför kungahuset. Sedan tänker man att man kan alltid ta en bild, sedan går det att ångra sig efteråt.

Men TT såg inga problem med bilden, som nu får användas av alla tidningar. Christine Olsson säger att hovet heller inte har hört av sig i efterhand.

Vad tycker du själv om bilden?

– Jo, men jag tycker att den är ganska rolig. När jag tog den tyckte jag att den var ganska bra, att det hände något i bilden, men jag kände inte “wow”.

Det var först i efterhand när hon såg kungens minspel, som hon insåg att bilden var speciell. Att andra också uppmärksammar den får väl också ses som ett tecken på det.

En kung som gräver i fickan för att få upp pengar till kollekten i kyrkan, vad symboliserar den?

– Att kungen är en helt vanlig människa när han sitter där i kyrkan och inte riktigt har koll på om han har mynt på sig.

Christine Olsson berättar att det antagligen är det som slår an med den här bilden. Det är vardagligheten, att kungligheter står inför samma små banaliteter som alla andra, exempelvis under kollekten i kyrkan.

Fick inte fotografera när kungaparet bad

Bilden är alltså tagen i Uppsala domkyrka under gudstjänsten som inledde årets kyrkomöte. Christine Olsson berättar att den enda restriktion fotograferna inne i kyrkan hade fått var att inte ta bilder på kungaparet medan de bad. Det närvarade även en person från Svenska kyrkan som hade i uppgift att ha koll på fotograferna, men ingen granskade bilderna som togs.

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia närvarar vid kyrkomötets öppnande i Uppsala domkyrka.
Fler artiklar för dig