Nyheter

KD-politiker: Kyrkor borde undantas från lagkrav på laddstolpar

“Vrickat” • Kyrkor, idrottsföreningar och ideella organisationer ska inte behöva sätta upp laddstolpar för elbilar, enligt KD-förslag

Från och med nyår börjar en ny lag gälla med krav på laddstolpar för elbilar på parkeringsplatser. Nu föreslår KD-politiker att kyrkor, ideella föreningar och idrottsklubbar ska undantas. Fast det börjar brinna i knutarna för att få till ett sådant undantag.
– Men jag har gott hopp, säger riksdagsledamot Mathias Bengtsson till Dagen.

Det är bara några månader kvar, för vid nyår införs kravet på att det ska finnas en laddstolpe för elbilar vid varje parkering som har över 20 platser. Dagen har skrivit flera artiklar om det här tidigare, inte minst att lagen kommer att slå mot mindre kyrkor.

Nu har KD:s riksdagsledamot Mathias Bengtsson lämnat in en motion, under allmänna motionstiden, där han föreslår att det införs ett undantag för bland annat för kyrkor, ideella föreningar och idrottsklubbar.

Varför?

– För att det är ett vrickat förslag att tvinga små ideella föreningar och kyrkor som inte har ekonomin eller behovet att sätta upp laddstolpar. Det är uppenbart att de här reglerna inte lämpar sig för exempelvis mindre kyrkor.

Men är det inte bra att det finns gott om laddstolpar för elbilar?

– Jo, och jag försöker göra den balansgången i motionen. Laddstolpar är en förutsättning för omställningen så att stora parkeringsplatser erbjuder laddstolpar är viktigt, inte minst på landsbygden där jag bor. Det är därför jag förespråkar ett undantag, för jag är inte emot regeln i sig.

Matthias Bengtsson säger att hans förslag även rimmar med vad Kristdemokraternas står för och att hela partiet nu jobbar för att få ett sådant här undantag på plats. Även hans partikollega

Ingemar Kihlström har exempelvis lämnat in en snarlik motion med samma krav.

Lag införs snart

Men det är bara tre månader kvar tills lagen börjar gälla. Trots det snäva tidsperspektivet säger Mathias Bengtsson att han har gott hopp om att få till det här undantaget, där han berättar att KD även driver det här inom regeringssamarbetet.

– Jag förväntar mig att det här löser sig innan årsskiftet.

Mathias Bengtsson, riksdagsledamot för Kristdemokraterna

Själv är han bosatt i Gagnef i Dalarna och berättar att kravet på att sätta upp laddstolpar på parkeringsplatser påverkar hans egna engagemang i civilsamhället.

– Jag är ordförande i en idrottsförening som skulle få svårt att skramla fram pengarna. Jag är också med i en församling där det här är en utgift som skulle ställa till det för oss.

Han nämner 70 000 kronor som exempel på vad en laddstolpe skulle kunna kosta, vilket också är en prislapp som nämnts i debatten, även om det också förts fram billigare och enklare alternativ.

Hur gör du själv när du ska till kyrkan?

– Då parkerar jag på kyrkans parkeringsplats. Än så länge kör jag en hybridbil så jag behöver inte ladda. Men när jag är på gudstjänst så laddar jag också helt andra typer av batterier.

---

Fakta: Allmänna motionstiden

  • I början av ett riksdagsår, som inleds efter sommaren, infaller allmänna motionstiden.
  • Då har alla riksdagspolitiker möjlighet att lämna in motioner som ligger dem varmt om hjärtat.
  • De olika motionerna ska sedan behandlas under det kommande riksdagsåret.
  • Majoriteten av motionerna som kommer in under allmänna motionstiden brukar avslås.

---

Fler artiklar för dig