Nyheter

Jamal el-Haj vill göra det förbjudet att bränna Bibeln

Den tidigare socialdemokraten, numera politisk vilde i riksdagen, vill göra det förbjudet att elda heliga skrifter

Att bränna Bibeln, Koranen eller Torah borde vara olagligt och stämplas som hets mot folkgrupp. Det menar Jamal el-Haj, tidigare socialdemokrat men numera politisk vilde i riksdagen. Han väljer också att lägga en motion riktad mot Israel.

Turerna kring Jamal el-Haj var många innan han slutligen bröt med Socialdemokraterna för att bli politisk vilde. Början på slutet på hans långa tid i partiet var den Palestinakonferens i Malmö som han besökte i maj förra året, en konferens som anklagades för att ha kopplingar till terrorgruppen Hamas.

Jamal el-Haj avråddes att gå dit, men valde ändå att trotsa partiet. När kritiken började komma efteråt trädde först partiledare Magdalena Andersson upp till hans försvar där hon tårögd i riksdagen försvarade sin partikamrat efter anklagelser om terrorromantik.

Men partiet skulle snart vända honom ryggen, bland annat för att el-Haj i smyg försökt påverka ett asylärende med en kontroversiell imam.

Vill förbjuda bränningar

Som politisk vilde är Jamal el-Haj nu fri att lägga vilka förslag han vill och han passar verkligen på under den allmänna motionstiden med 16 olika motioner. Ett förslag som han lägger handlar om att den som eldar upp en helig skrift ska fällas för hets mot folkgrupp.

”Regeringen måste stå upp för vad som är rätt och anständigt. Handlingar som enbart syftar till att hetsa och hota måste stoppas”, skriver Jamal el-Haj i sin motion.

Korskvinnan eldar Koranen i Skärholmen i södra Stockholm.

Gäller även för Bibeln

Bakgrunden till förslaget är de omfattande koranbränningarna som skett i Sverige vilket retat upp många muslimer, framför allt då dessa provokationer hållits utanför moskéer under religiösa högtider. En stor debatt om yttrandefrihet har brutit ut efter detta, och regeringen har också tagit steg för att skärpa lagstiftningen om dessa handlingar riskerar att hota rikets säkerhet.

Men Jamal el-Haj föreslår alltså inte ett förbud mot koranbränningar, utan menar att det här ska gälla alla religiösa skrifter, inklusive Bibeln.

”När böcker som Bibeln, koranen eller Torah bränns offentligt känner inte bara troende obehag, utan även sekulära personer som känner att det inte enbart handlar om religionskritik”, skriver han.

Riktat mot Israel

Innan Jamal el-Haj bröt med Socialdemokraterna presenterades han som en politiker som i hela sitt liv kämpat mot terrororganisationen Hamas. Något sådant märks dock inte i de motioner som han lämnat in, snarare väljer han att rikta kritik mot Israel.

I en motion anser han att Israel offentligt bör be om ursäkt till Sverige för mordet på FN-medlaren Folke Bernadotte, samt att Israel även ska betala skadestånd till familjen Bernadotte, något som han alltså anser att riksdagen ska driva på för.

Folke Bernadotte dödades i Jerusalem år 1948 strax innan staten Israel bildades.

”I september 2024 har det gått 76 år sedan mordet. Det är normalt att stater och nationer brukar be om ursäkt när de har begått mord eller folkmord mot andra stater och nationer. I det här fallet var Folke Bernadotte FN:s medlare som hade en internationell roll. Så mordet var inte bara riktade mot svenska folket utan mot alla väldens nationer”, skriver Jamal el-Haj.

---

Fakta: Allmänna motionstiden

  • I början av ett riksdagsår infaller den allmänna motionstiden, då alla riksdagsledamöter är fria att föreslå vad de vill.
  • Omkring 3 000 motioner brukar komma in varje år och de ska sedan behandlas i riksdagen under det kommande året.
  • Den stora majoriteten av alla förslag röstas ned, men det här anses ändå vara ett bra sätt för enskilda politiker att få profilera sig i sina hjärtefrågor.

---

Fler artiklar för dig