I helgen firade UMU Restenäs (Ungdom Med Uppgift) 45 års verksamhet på gården Restenäs utanför Uddevalla, med en heldagskonferens. I och med jubileumshelgen hoppas organisationens ordförande Bo Rudolfsson att UMU Restenäs också ska ta ett rejält avstamp mot framtiden efter en period av svacka.
– Vi ville inte göra ett firande när vi blickade bakåt, utan mer tacka Gud för hans trofasthet och blicka framåt, säger Bo Rudolfsson.
Bo Rudolfsson var en av de tiotal ungdomar som var med och flyttade in när UMU Restenäs startade sin första lärjungaskola där hösten 1979. Han har följt organisationen genom åren och har nu även varit dess ordförande i 15 år.
Inbjudna till festiligheterna var alla personer med intresse av mission, alla gamla UMU:are och elever på Restenäs, och vänner till UMU. Men Bo Rudolfsson understryker att man med firandet främst inte ville se bakåt.
– Vi vill förstå vilka nya uppgifter Gud har för oss på UMU Restenäs i den närmaste framtiden.
UMU har haft en period med en nedåtgående trend, men nu tycker Bo Rudolfsson att han skönjer en ljusning. För de sista åren har inneburit kräftgång för organisationen. För att göra en jämförelse var antalet medarbetare 90 stycken runt år 2015. I år är det 12–13.
En medarbetare är en person som genomgått en lärjungaskola och beslutat att stanna kvar inom UMU och jobba på ett av organisationens center någonstans under en tidsbestämd period.
– Under de här 45 åren har alltid verksamheten gått lite upp och ner. Men Gud har alltid gripit in och skapat möjligheter för att vi ska kunna växa igen, säger Bo Rudolfsson.
– Så nu tar vi nya tag och vi ber för fler medarbetare under 2025 och vi hoppas att inom några år vara många fler, kanske inte det 90-tal medarbetare vi hade runt 2015, men i alla fall cirka 40 medarbetare igen.
Under oktober till december kommer man anordna aktiviteter på Restenäs, men under några vintermånader kommer man ha mycket lite verksamhet på plats för att spara in på värmekostnaderna och sedan kör man i gång i mars igen med seminarier och besök till församlingar för att berätta om möjligheterna om att vara med i UMU. Och nästa lärjungaskola på Restenäs drar i gång hösten 2025.
Med färre medarbetare blir den ekonomiska situationen också sämre.
– Vår fokus är nu också att få in människor som vill vara med och stödja, både via löftesoffer men också som månadsgivare. Och det kan gälla stöd till praktiska saker, som värmepumpar som vi behöver byta ut, eller till att stödja ett team som besöker en församling någonstans i Sverige. Vi behöver också praktisk hjälp med att måla om och att byta ut tapeter i lokalerna.
Bo Rudolfsson har stark tro för att UMU ska komma igen, och att alla olika fristående organisationer har en uppgift, men för olika målgrupper. Bo och hans hustru Ruth Rudolfsson, de träffades i Venedig, Italien på en evangelisationsresa med UMU, firade också sin 45-års bröllopsdag på söndagen.
– UMU är en möjlighet för ungdomar i både Svenska kyrkan och frikyrkorna att se att Guds rike inte ”bara” behöver vara att gå i kyrkan, vara med i ungdomsgruppen och kören. Ibland känns det som att vi som församling har svårt att erbjuda våra ungdomar nästa steg, vad det innebär att leva ut sin kristna tro.
– UMU:s amerikanske grundare Loren Cunningham sa alltid att Jesu ord att ”gå”, betyder att man faktiskt ibland kan behöva förflytta sig rent geografiskt till en annan plats, säger Bo Rudolfsson.
Restenäs är lite av en historisk plats för kristen verksamhet, fortsätter Bo Rudolfsson. Före Ungdom med uppgift (UMU) fanns Restenässtiftelsens internatskola Restenässkolan på platsen, med Bibeltrogna Vänner, EFS och Alliansmissionen som huvudmän. Innan dess låg där ett kristet barnhem och ännu tidigare var där barnläger på somrarna, allt med kristen inriktning. Så det har i princip varit kristen barn- och ungdomsverksamhet där i mer än hundra år.
När man sökte lokaler 1979 för att starta en Discipleship Training School (DTS) hos Youth With A Mission (UMU:s internationella motsvarighet), fick Bo Rudolfsson ett tips om att Restenässkolan skulle läggas ner då antalet elever hade minskat. Och på den vägen var det. Först hyrde man lokalerna under ett år, sedan köptes de in för den på den tiden väldiga summan av 8 miljoner kronor, i dagens penningvärde cirka 33 miljoner kronor.
---
Fakta: UMU/YWAM
- Ungdom Med Uppgift/Youth With A Mission (UMU/YWAM) är en av väldens största missionsorganisationer.
- Den startades 1960 med visionen att hjälpa unga människor att åka på korta missionsresor för att sprida evangeliet runt om i världen.
- UMU arbetar i över 180 nationer med mer än 1 200 centra med fler än 20 000 heltidsmedarbetare.