Nyheter

Trots regeringens besked: Sida säger inte upp biståndsavtalen

Ministern ville riva ned hierarkier bland biståndsaktörerna – men får nu hålla sig till tåls

Regeringens planer på att reformera biståndet bromsas in. De avtal som skulle sägas upp med 17 utvalda biståndsorganisationer, bland annat flera kristna, förlängs eftersom det behövs en längre omställningsperiod.

Det är Global Bar Magazine som kommer med avslöjandet att Sida inte kommer att genomföra regeringens nya strategi för civilsamhället omgående. I stället kommer det att bli en övergångsperiod som sträcker sig nästa ett år framåt i tiden.

Som det är nu har 17 olika organisationer så kallade SPO-avtal med Sida, det vill säga ett direkt avtal med biståndsmyndigheten, där sedan andra aktörer får ansöka om statligt stöd via några av dem. Regeringens plan är att få bort denna hierarki och låta alla som vill ha statligt stöd förhandla direkt med myndigheten Sida.

Men det är alltså lättare sagt än gjort. SPO-avtal kommer att vara kvar i nästan ett års tid, även om Sida parallellt öppnar upp för andra biståndsaktörer att söka stöd direkt via dem.

Kristna aktörer berörs

Svenska missionsrådet (SMR) är en av de organisationer som berörs. De har ett SPO-avtal med Sida och via det har de förmedlat vidare statliga medel till flera kristna biståndsorganisationer, exempelvis PMU, Läkarmissionen och Erikshjälpen.

Charlotta Norrby är generalsekreterare för SMR och hon berättar för Dagen att Sida nu fått på sig till sista september nästa år att få den nya ordningen på plats. Tiden innan dess kommer att bli en omställningsperiod, där exempelvis SMR fortsatt kommer att ha kvar sin tidigare status, om än med ändrade ekonomiska förutsättningar.

– I fredags kom ett mejl från Sida med beskedet att de inte säger upp avtalet, utan det får löpa på under omställningsperioden, säger Charlotta Norrby till Dagen.

Charlotta Norrby, generalsekreterare för Svenska missionsrådet.

Vad betyder det för er?

– Vi tycker att det här kommit sent, men nu kan alla processer få ta den tid de tar, vi kan få ett lite lugnare tempo, säger hon.

Förmedlar stöd vidare

SMR bedriver inget eget biståndsarbete, utan har främst förmedlat vidare det statliga stödet till andra. Så rent organisatoriskt är man som gjorda att ha ett SPO-avtal med Sida.

Men Charlotta Norrby säger att detta avtal inte är organisationens enda arbete, utan SMR jobbar även med att vara en ekumenisk plattform när det gäller missionsfrågor generellt.

– Så vi kommer att finnas kvar även om det skulle bli så att vi i framtiden inte blir en aktör som förmedlar statligt bistånd, vårt existensberättigande är bredare än så. Men vi hoppas hitta en lösning med Sida som gör att SMR och våra medlemsorganisationer får fortsatt stöd under anslaget.

Reagerar på hierarki

När biståndsminister Benjamin Dousa (M) nyligen presenterade regeringens strategin för bistånd som går via civilsamhället sa han att det här handlar om att bryta ned hierarkier och att få bort mellanhänder när statligt stöd förmedlas.

– Ordet hierarkier har en negativ klang, konstaterar Charlotte Norrby, som tycker att det var en något olycklig formulering.

För hon tycker inte att SMR agerat för att upprätthålla hierarkier, snarare har de arbetat för att få ett så effektivt bistånd som möjligt, inte minst när det gäller att förmedla pengar till små organisationer.

– Sida är inte vana att jobba med små aktörer, så som vi är, och jag är väldigt tveksam till om det därför blir effektivt.

Fler artiklar för dig