Kungen och drottningen var på plats i Uppsala domkyrka när årets kyrkomöte öppnades, där de församlade även fick möjligheten att lyssna till en predikan av Ulrica Fritzon, en av Svenska kyrkans två nya biskopar. Nu väntar några intensiva dagar.
Kyrkklockorna ringer i Uppsala domkyrka och snart fylls den mäktiga katedralen av psalmsång som ekar i valven. Det är med en högtidlig gudstjänst som årets kyrkomöte inleds, där de förtroendevalda först får bekänna sina synder och lovprisa Herren innan det är dags att påbörja förhandlingarna och börja bena ut var man är ense och oense.
Brudöverlämning het fråga
Den fråga som fått störst uppmärksamhet inför årets kyrkomöte handlar om brudöverlämning, där två S-politiker föreslagit att det tas fram riktlinjer så att denna sedvänja försvinner vid svenskkyrkliga bröllop.
Men det är mycket mer än så som ska diskuteras och beslutas om, exempelvis om Svenska kyrkan ska acceptera polyamorösa relationer, hur man ska hantera begravning av dem som inte är medlemmar och vem vet, kanske det återigen blir en polariserad debatt om Israel, då det lagts en motion om detta också.
Temat för i år är Kyrkan i det offentliga rummet och nästan 80 motioner har kommit in som ska behandlas.
Under kyrkomötets första session, som påbörjas nu, sker förhandlingarna bakom stängda dörrar. Nu får de 13 olika nomineringsgrupperna som är invalda möjlighet att prata ihop sig och ta fram sina strategier. Först i den andra sessionen, som börjar den 18 november, sker debatt inför öppen ridå och följs sedan av beslutsfattande.
Att vara kristen handlar om det motsatta. Att leva utan fokus på framgång, att vara människa med sig själv och andra, också när allt har krackelerat.
— Ulrica Fritzons predikan
Ny biskop predikade
Men allt börjar alltså med en inledande gudstjänst. Skaras nya biskop Ulrica Fritzon fick den stora äran att hålla i predikan där hon utmanade alla som samlats med att fråga sig vad framgång egentligen innebär. Handlar det bara om att som kyrka öka sitt medlemsantal, eller betraktas som en relevant röst i samhället?
Nej, svarade hon själv under sin predikan.
– Att vara kristen handlar inte om det, utan om det motsatta. Att leva utan fokus på framgång, att vara människa med sig själv och andra, också när allt har krackelerat.
Sedan berättade hon att hon ibland tänker på kyrkans martyrer när medlemsstatistiken bistra sanning kommer på tal.
– De navigerade inte efter framgång, utan efter sin tro och anständighet som kristna, även om de förlorade allt, till och med sina liv.
Visst, erkände biskopen, medlemstal och relevans i vår samtid är viktigt för Svenska kyrkan. Men det är också viktigt att inte gå vilse i moralism eller framgångsiver, utan att ständigt vara redo att falla tillbaka i Guds nåd.
Glädjas i nuet
Kyrkomötet öppnades sedan formellt av dess ordförande Karin Perers, följt av ett tal av ärkebiskop Martin Modéus som berättade glatt att han märkt av att det finns ett ökat intresse för andliga frågor i samhället och att många svenskar återuppväcker sin kyrka.
– Det vore otacksamt att inte glädjas i nuet, sa han om detta.
[ Så olika motionerar grupperna på kyrkomötet ]
---
Fakta: Kyrkomötet
- Kyrkomötet är Svenska kyrkans högsta beslutande organ och väljs vart fjärde år i kyrkoval.
- Varje höst samlas kyrkomötet i två sessioner, för att behandla alla förslag som kommit in av de förtroendevalda och kyrkostyrelsen.
- Just nu har den första sessionen inletts, sedan återsamlas kyrkomötet igen den 18 november.
---