Nyheter

Norska biskopskandidater inte överens om att alla ska bli kristna

Två av fem kandidater till biskop för Oslo stift tycker inte att alla människor behöver bli kristna. ”Etiketten ‘kristen’ tolkas av många som att vara på ett speciellt sätt”.

Två av de fem kandidaterna som vill bli ny biskop för Norska kyrkan i Oslo tycker inte att alla människor behöver bli kristna. Det framkom under en utfrågning förra veckan.

I december lägger Kari Veiteberg, efter sju år som biskop i Oslo stift, ned staven. Det är fortfarande inte bestämt vem som ska ersätta henne – fem kandidater kvarstår och i onsdags kväll arrangerades en utfrågning i Oslo domkyrka.

En av frågorna som personerna fick svara på var om de vill att alla ska bli kristna. Enligt norska tidningen Vårt Land bad en av kyrkorådets ledamöter kandidaterna att räcka upp en hand om de höll med om påståendet. Detta gjorde tre medan två inte lyfte sin hand.

Människor bör inte vara föremål för evangelisation

En av de två som inte räckte upp handen var Sunniva Gylver, 57, präst i Fagerborg församling. Hon uttryckte frustration över den typen av ja och nej-frågor.

– Jag tycker att hela frågan är så hypotetisk. Jag har levt bra med och älskat människor med en annan tro och livsåskådning än min egen under stora delar av mitt liv. Alla blir inte kristna, och i formuleringen tycker jag att man gör människor till föremål för evangelisation: jag ska få andra att bli kristna, och det är mitt jobb, förklarade hon efter utfrågning när hon blev intervjuad av Vårt Land.

NORSKA KYRKAN: I onsdags fick vi möjlighet att lära känna de fem biskopskandidaterna i Oslo bättre. Sunniva Gylver.

Sunniva Gylver sa vidare att hon inte är intresserad av att placera människor i olika fack. Hon kunde mycket väl tänka sig att bli tillfrågad om hon som biskop skulle bidra till att rusta människor i kyrkan att djärvt dela sin tro, predika nåd och omvändelse och peka på Jesus på korset och uppståndelsen.

– Ja, det skulle jag absolut svara på. Jag vill att vi ska förmedla evangeliet i tro och handling så troget vi kan, men sedan är resten upp till Gud. Därefter är det en fråga mellan Gud och individen.

Den andra som inte räckte upp handen: Sturla Stålsett, 60, är professor vid MF teologiska högskola i Oslo. Efter utfrågningen motiverade han beslutet att inte lyfta handen med att ”etiketten kristen tolkas av många som att vara på ett speciellt sätt i livet”.

– En sociologisk grupp. Jag vill att alla ska känna sig älskade och omhändertagna. Jag tror att det är vad evangeliet handlar om. Och av respekt för människor som tillhör andra trosriktningar vill jag att de ska veta att det jag känner till om den kristna tron, det hoppas jag också att Gud ska ta hand om.

NORSKA KYRKAN: I onsdags fick vi möjlighet att lära känna de fem biskopskandidaterna i Oslo bättre. Sturla Stålset.

Tre kandidater väljs ut

Några andra ämnen som avhandlades under utfrågningen var bland annat mission, mångfald i livsåskådning, liturgi och användande av kyrkorummet för icke-kristna ceremonier.

Efter utfrågningen blir nästa steg att välja ut tre kandidater som går vidare till nästa steg. Den nya biskopen kommer att presenteras den 6 december.

---

Fakta: Biskopsvalsprocessen i Norge

  • Vem som helst kan föreslå en biskopskandidat. Därefter nominerar stiftsrådet fem kandidater. Efter att kandidaterna har presenterats sker en omröstning då de tre som får flest röster går vidare till nästa omgång. Slutligen utser kyrkofullmäktige vem som blir ny biskop.

---

Fler artiklar för dig