Nyheter

”Många unga står lite i kanten av kyrkan med en fot någon annanstans”

Alliansmissionen gjorde grundlig analys av sina egna medlemmar • Har mindre traditionell teologi än pastorerna • Äldre vill se fler unga i kyrkan – men vill inte förändra sin verksamhet

Svenska alliansmissionen är över lag ett samfund med traditionell teologi. Men bland de unga ligger värderingarna närmare samhället i övrigt. Det är två slutsatser av det omfattande analysmaterial som samfundet tagit fram genom en enkät och intervjuer med församlingsmedlemmar.

När rapporten ”Kristen tro på glid” från ALT släpptes 2022 var ett av de centrala resultaten att två av tre unga lämnar frikyrkan i vuxen ålder.

Det ville Svenska alliansmissionen inte låta gå obemärkt förbi utan kontaktade en av rapportförfattarna, Fredrik Wenell, och bad om en fortbildning för sina pastorer. Målet var att hjälpa de anställda att förstå sin samtid, förstå sina medlemmar och kunna skapa en församling där alla generationer känner sig hemma.

Under ett år har man gjort intervjuer i församlingarna, en omfattande enkät bland medlemmarna samt genomfört fyra träffar för pastorer och ungdomsledare, och nu är fortbildningen klar.

Fredrik Wenell tycker att flera intressanta saker kommit fram.

– Vi upptäckte att Alliansmissionen är ett samfund med en hög tro på Bibeln och med traditionella värderingar. Samtidigt kunde vi se att medlemmarna är något mindre konservativa än pastorerna och att de yngre medlemmarnas värderingar överensstämmer mer med samhället i övrigt.

En annan slutsats av materialet var att många tycker att det är svårt att dela med sig av sin tro till andra.

– Givet att frikyrkan är en vittnande rörelse är det lite intressant, säger Fredrik Wenell.

Svårt att se vad de kan bidra med

En tredje observation var att en del församlingar tycker att det är svårt att se vad de kan bidra med till närområdet. Flera uppfattade att de är relativt osynliga, att många inte känner till dem.

– Lite paradoxalt är det många som har barn- och ungdomsarbete där människor som inte tillhör kyrkan deltar, men de uppfattade ändå att folk i närområdet inte relaterar till församlingen.

Dagens ledarredaktion. Fr. v. Steven Crosson, chefredaktör Felicia Ferreira, opinionsredaktör Frida Park, Lennarth Hambre och Fredrik Wenell.

I intervjuerna med olika grupper i församlingarna framkom också att många äldre önskar att barnfamiljer och unga vuxna kommer till kyrkan, men samtidigt visar ganska liten benägenhet till förändring av församlingslivet.

– Det där tycker jag är intressant och handlar ju delvis om kulturfrågor. Om vi tar musikstil till exempel, så finns det ju inget som är rätt eller fel, men olika grupper har gjort erfarenheter av Gud vid olika tillfällen. Och då gör man den musikstil där man själv gjort gudsmöten till normerande, säger Fredrik Wenell.

Missionsledaren uppmanade alla att delta

Det var på Svenska alliansmissionens årskonferens 2023 som missionsledaren Ulf Häggkvist berättade om den kommande fortbildningen och uppmanade alla pastorer och ungdomsledare i samfundet att delta.

Bland ungdomsledarna blev det nästintill hundraprocentigt gehör, medan det bland pastorerna var omkring hälften som gensvarade. Det innebär för samfundet med omkring 13 500 medlemmar att 45 pastorer och 20 ungdomsledare deltog.

Kyrkan får inte vara en plats där man bara får en predikan som man stoppar i fickan och går hem.

—  Anna Ahlström, församlingskonsulent SAM

Under året har de medverkande gjort intervjuer med de egna församlingsmedlemmarna i grupperna ”unga vuxna”, ”familjeåldern” och ”äldre”. Utöver detta har omkring 900 medlemmar i samfundet svarat på en enkät där syftet var att undersöka skillnader i teologi mellan anställda och övriga i församlingen.

Vid fyra samtalsträffar under året har deltagarna sedan fått ta del av sammanställningar och tillsammans diskuterat resultatet.

Anna Ahlström, församlingskonsulent Svenska alliansmissionen.

– Ibland så kommer man till en fortbildning och så lägger varje pastor fram sin situation. Men nu fick pastorerna ta del av en gemensam analys av allas intervjuer och samtala om det, vilket tog det ett steg till. Det var fantastiskt bra och hade ett enormt genomslag, säger församlingskonsulenten Anna Ahlström, som har hållit i trådarna för fortbildningen hos Svenska alliansmissionen.

Vill ha verktyg för vardagsnära tro

Hon tycker att det var intressant att många medlemmar i rörelsen uttryckte en längtan efter att församlingen skulle vara en plats som ger verktyg för en vardagsnära tro, en tro där hela livet får plats. Hon tror också att det är viktigt utifrån det som framkom i rapporten ”Kristen tro på glid”, som konstaterade att det behövs forum för att få ställa frågor och bearbeta sin tro.

– Kyrkan får inte vara en plats där man bara får en predikan som man stoppar i fickan och går hem. Man måste också får prata om tron, stämmer detta och hur landar det in i mitt liv, säger Anna Ahlström.

Fortbildning "Fäste för en tro på glid", Svenska alliansmissionen.

Fredrik Wenell ser att en av Alliansmissionens stora utmaningar också gäller andra frikyrkor.

– Församlingarna behöver i ännu större grad se hur de kan bidra till stadens bästa. Inte som en strategi, utan genuint intressera sig för frågorna som människorna i närområdet bär på. Det kan handla om utflyttning, nya migranter eller en industri som lägger ner. Jag tror att Alliansmissionen har alla möjligheter att lyckas, de har ett stort engagemang som är avundsvärt.

---

Fakta: Fortbildningen ”Fäste för en tro på glid”

  • Fortbildningen togs fram med avstamp i rapporten ”Kristen tro på glid”.
  • 45 pastorer och 20 ungdomsledare inom Svenska Alliansmissionen deltog och gjorde under fortbildningen intervjuer med de egna församlingsmedlemmarna.
  • En enkät genomfördes bland SAM:s medlemmar med syftet att se skillnader i teologin mellan anställda och medlemmar.. Omkring 900 personer svarade.
  • Vid fyra träffar samtalade deltagarna om resultaten i intervjuerna och enkäten.

---

Pastor: Många saker är inte en ”quick fix”

En av deltagarna i Svenska alliansmissionens fortbildning ”Fäste för en tro på glid”, var pastorn Jakob Josefsson, som arbetar i Storegårdskyrkan i Eksjö.

– Vi är en blandad församling med en hel del barnfamiljer, drygt hundra aktiva medlemmar. Vi har bland annat scouter, konfirmation, tonår, öppet kafé och en fritidsgård i ett socialt utsatt område, säger han till Dagen.

Vad framkom i dina intervjuer med församlingsmedlemmarna?

– En sak var att några, på grund av hur vi planerat samlingar i kyrkan, inte kunde vara med på fikat efter gudstjänsten och då upplevde att de missade gemenskapen. Därför testade vi en gång under våren att fira gudstjänst på eftermiddagen i stället.

Jakob Josefsson, pastor i Storegårdskyrkan, Eksjö.

Var det något under samtalen på fortbildningsträffarna som du tar med dig?

– Utifrån enkäten framkom det att vi som församlingar behöver bli bättre på att kunna formulera vår tro. Då räcker det inte bara med undervisning utan också möjlighet att träna denna förmåga, vilket vi vill skapa möjlighet för i församlingen.

Hur ska ni göra för att ta till vara på det som du fått med dig från fortbildningen?

– Många av sakerna som kom fram är ju ingen ”quick fix”. Det är en kultur som behöver förändras på ett långsiktigt sätt för att skapa en hållbar förändring. Vi är på väg att med stöd från SAM gå in i ett sådant långsiktigt utvecklingsarbete.

Agnes Wramhult, ungdomsledare i Fiskebäckskyrkan.

Agnes Wramhult är ungdomsledare i Fiskebäckskyrkan, en av de större församlingarna inom Svenska alliansmissionen med över 500 medlemmar.

Vad uttryckte de unga vuxna i er församling i intervjuerna?

– De sa att det behöver skapas rum för dem för att de ska trivas i kyrkan. Många står lite på kanten, med en fot i kyrkan och en någon annanstans. Det kom ett förslag på att ha en unga vuxna-brunch så det har vi haft 2–3 gånger nu.

Vad gör ni då, förutom att äta brunch?

– Det har varit en andakt på slutet men vi funderar på om vi i framtiden även ska ge möjlighet att ställa frågor och kanske ha samtal i grupper. Men det har varit väldigt bra träffar där både aktiva i kyrkan och andra har kommit.

Kjell Larsson är pastor i Gislaveds frikyrkoförsamling, en samarbetsförsamling mellan SAM, Pingst och Equmeniakyrkan. Församlingen har cirka 250 medlemmar i blandade åldrar, och enligt Kjell Larsson finns en växande ungdomsverksamhet dit det kommer många barn och unga som inte tidigare tillhört kyrkan.

Vad framkom i dina samtal med de olika grupperna i församlingen?

– Många tycker att det är viktigt med ett utåtriktat barn- och ungdomsarbete. Sedan pratade flera om vikten av att vara relevant i vår tid, att komma utanför kyrkväggarna och nå människor.

– I vår församling pratar vi om att söka stadens bästa, men då är det också viktigt att tänka att kyrkan är jag på min skola och arbetsplats.

I rapporten ”Kristen tro på glid” framkom det ju att två av tre unga lämnar församlingen som vuxna. Vad gör ni för att motverka det?

– Vi är väl en ganska traditionell församling med scouter, konfa och tonår där vi försöker ha kul och adressera de djupare frågorna. Vi har också pratat om att jag ska vara med och ha ”ställ pastorn mot väggen”. I vårt gudstjänstråd försöker vi också hitta temakvällar kring olika frågor.

Kjell Larsson.

Hur ska ni se till att det du har fått genom fortbildningen blir till konkret nytta för församlingen?

– Två saker. Det ena är att vi under vår församlingshelg hade med oss Mikael Celinder från SAM som presenterade resultatet från enkäten och intervjuerna. Det andra är att vi som styrelse och ungdomsstyrelse jobbar med frågor om vilka vi vill vara. Där har SAM ett koncept som heter Apollos som vi arbetar med och i det kommer också det här som vi samtalat om på fortbildningen in.

Fler artiklar för dig