Nyheter

Danmarks största pingstförsamling byter namn

Svenske föreståndaren Eric Andersson: Vi vill betona att vi är en lokal kyrka i Köpenhamn och ge utrymme för Guds närvaro

Pingstförsamlingen i Köpenhamn ändrar namn till Ark Copenhagen. Det nya namnet är tänkt att fungera i en mångspråkig storstad och signalera att det är en lokal kyrka mer än ett kulturhus.
– Vi vill skapa plats för Guds närvaro. Och vara en kyrka för alla, säger pastor Eric Andersson.

I 25 års tid har pingstförsamlingen i den danska huvudstaden gått under namnet Kirken i kulturcentret. När det namnet myntades var tanken att signalera sänkta trösklar och fylla kyrkan med många olika typer av aktiviteter; skola, kultur, konferenser med mera, inrymt i Köpenhamns kristna kulturcentrum.

De 15 000 kvadratmetrarna i det mångkulturella området Nørrebro har man fortfarande kvar.

– Men vi har fått ett allt mer mångspråkigt Köpenhamn som i dag samlar 50 olika nationaliteter, och där bara 40 procent har heldanskt ursprung. Så var det inte för 25 år sedan.

– Vi har letat efter ett kort namn som ska vara enklare att uttala på flera språk och som signalerar att vi är en lokal kyrka mer än ett kulturhus, säger Eric Andersson.

Eric Andersson och hustrun Erika välkomnas som föreståndarpar i Kirken i Kulturcenteret i Köpenhamn söndag den 16 augusti 2021.

Teologisk riktningsgivare

Förra söndagen lanserade man så Ark Copenhagen, eller ”Ark CPH”. Namnet syftar på ordet arken i Bibeln. Förutom att det är kort och internationellt funktionellt skickar det, enligt Eric Andersson, dessutom med två teologiska påminnelser.

Logga.

Dels om Noas ark, den stora båten, som en symbol för en nya start och nya möjligheter i livet. Dels kring förbundsarken, den träkista där budorden från Gud förvarades på Gamla testamentets tid, och som kan ses som en symbol för Guds närvaro bland sitt folk på jorden.

– För oss blir det här en teologisk riktning där vi allt mer vill ha Guds närvaro i centrum. Allt mer lutar vi oss mot att människor som kommer till oss också måste få ett möte med Gud.

Möjlighet att bli berörd av Gud

– Vi försöker praktiskt göra detta möjligt genom en eftermötesdel i varje gudstjänst och genom att varje onsdag samlas till bön och lovsång med profetiska hälsningar, säger Eric Andersson.

Eric Andersson och hustrun Erika välkomnas som föreståndarpar i Kirken i Kulturcenteret i Köpenhamn söndag den 16 augusti 2021.

Men vet danskarna verkligen vad arken är för något?

– Väldigt många av de danska folkkyrkorna, motsvarigheten till Svenska kyrkan, har en båt – en ark – som symbol i sina kyrkor. Så det är ganska känt. Däremot tror jag inte så många vet vad förbundsarken är. Men det här hjälper oss som kyrka att förbereda oss så att människor ska kunna få uppleva Gud.

Andliga upplevelser och det karismatiska tror han är viktigt och ligger rätt i tiden både för troende och för människor som inte är så vana vid kyrkan.

Många namnförslag

Ett 100-tal namnförslag fanns på bordet innan församlingen kunde fatta beslut och lansera det nya namnet vid gudstjänsten förra söndagen.

Eric Andersson har ett förflutet som pastor i Filadelfia Stockholm. Han och hustrun Erika har jobbat som föreståndarpar i Köpenhamnsförsamlingen sedan 2021. Under den treårsperioden har ett förändringsarbete pågått som har omfattat ett nytt ledarteam, nytt fokus samt arbete med kultur och värderingar, förutom namnbytet.

Eric Andersson och hustrun Erika välkomnas som föreståndarpar i Kirken i Kulturcenteret i Köpenhamn söndag den 16 augusti 2021.

---

Fakta: Ark Copenhagen

  • Samlar 800-900 personer på en söndag. Cirka 200 av dem är barn.
  • Församlingen har sett en tillväxt på 30 procent per år de sista två åren.

---

Fler artiklar för dig