Nyheter

Antal motioner skiljer sig kraftigt mellan grupperna i kyrkan

Kyrkomötet 1 oktober • Frågan om brudöverlämning har dominerat debatten - så här olika, och olika mycket har grupperna motionerat.

Kyrkomötet står för dörren, och det är också sista gången Svenska kyrkans högsta beslutande organ träffas innan nästa års kyrkoval. Dagen går igenom vilka förslag som lagts fram, nomineringsgrupp för nomineringsgrupp.

76 motioner kommer att hanteras på årets kyrkomöte, som öppnas den 1 oktober. Temat för mötet är “Kyrkan i det offentliga rummet”, vilket har satt ramarna för vad man får motionera om.

Det som sticker ut bland motionerna är om Svenska kyrkan ska förbjuda brudöverlämning, bejaka polyamorösa relationer, stoppa nya översättningar av Herrens bön samt om Israel ska fördömas som ockupationsmakt.

Tretton nomineringsgrupper sitter invalda och här kommer en kort exposé över vad de föreslår, sorterade från största till minsta gruppering.


---

Socialdemokraterna 70 mandat

Vad gör egentligen alla socialdemokrater som valts in till kyrkomötet? Inte skriver de motioner i alla fall. De utgör den klart största nomineringsgruppen med sina 70 mandat, men har tillsammans enbart fått ur sig fyra egna motioner. Så det är tydligt att man inte ser enskilt motionsskrivande som vägen att påverka Svenska kyrkan, utan troligtvis tänker man att inflytandet sker genom hur man agerar i kyrkostyrelsen.

Kyrkomötet på Uppsala Konsert & Kongress 21 november 2023.

Men de motioner som ändå har kommit in väger desto tyngre. Förslaget om att förbjuda brudöverlämning i samband med en svenskkyrklig vigsel har blivit en riksnyhet. Andra förslag handlar om ökad religionsfrihet genom att främja fler interreligösa samarbeten, samt om Svenska kyrkans mångreligiösa ansvar i begravningsväsendet, exempelvis för muslimska gravplatser.

Socialdemokraterna har även lagt några motioner tillsammans med andra grupperingar.

---



---

Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, Posk: 47 mandat

Posk är den största helt inomkyrliga nomineringsgruppen. Ser man hur den agerar när det gäller förslag kan man konstatera att Posk mer än gärna skriver ihop sig med andra grupperingar. Inför kyrkomötet finns åtta motioner från Posks företrädare, men ytterligare fyra som de skrivit med andra aktörer.

Just det här året handlar väldigt mycket om formuleringarna i ett uttalande om kyrkan i det offentliga rummet som kyrkomötet ska göra, vilket flera av Posks motioner handlar om. Men de vill också få till stånd en ny organisation för utlandskyrkan samt önskar fler satsningar på interreligiösa samarbeten. Posk engagerar sig även i begravningsfrågan, med krav på riktlinjer för personer som inte är medlemmar men ändå vill ha en kyrklig begravning.

Kyrkomötet i Uppsala november 2023.

---


---

Centerpartiet: 30 mandat

Det slår inga gnistor om centerpartisterna, vars 30 förtroendevalda enbart vaskat fram en enda motion. Den handlar om att få loss fem miljoner kronor extra för att förbättra tillgängligheten för kyrkor runtom i landet.

Kyrkomötet på Uppsala Konsert & Kongress 21 november 2023.

---


---

Borgerligt alternativ, 20 mandat

Här ekar det tomt. Inte ett enda eget förslag har kommit in från Borgerligt alternativ. Däremot har man skrivit ihop sig en del med andra nomineringsgrupper, inte minst KR som gruppen är på väg att gå ihop med, bland annat för att få ned IT-kostnaderna samt främja Svenska kyrkan som kulturaktör.

Kyrkomötet på Uppsala Konsert & Kongress 21 november 2023.

---


---

Sverigedemokraterna: 19 mandat

Håll i hatten, för här finns det förslag så att det räcker och blir över. Hela 15 motioner har lämnats in från SD-ledamöter, varav flera handlar om att Svenska kyrkan borde ordna vissa typer av arrangemang, exempelvis en försoningsgudstjänst för det judiska folket, en informationsdag om civil beredskap eller en insamlingsgala till förmån för det kyrkliga kulturarvet.

SD slänger också in lite kulturkrig i sina motioner, som att kyrkan ska lämna priderörelsen och sätta stopp för planerna på att förnya Herrens bön, där man vill att kyrkan ska hålla sig till 1917 års översättning.

Att gruppen lämnar in 15 motioner får ses i ljuset av att den fortfarande är en relativt marginaliserad kraft. Få övriga grupper vill ha med nationalister att göra, och om man inte kan påverka på annat sätt så får man presentera sina förslag via en riklig ström av motioner som man sedan kan gå upp och argumentera för i offentligheten och skapa viss uppståndelse kring.

---


Kyrkomötet på Uppsala Konsert & Kongress 21 november 2023.


---

Vänstern i Svenska kyrkan (ViSK): 19 mandat

Det går att se en väldigt tydlig linje i ViSK:s nio motioner, för det handlar om minoriteters rättigheter, fredsfrågor och samhällets kamp mot kriminella. De kan nog få fart på debatten i och med förslaget att kyrkan borde normalisera polyamorösa relationer. En annan inomkyrklig krutdurk är synen på Israel, där ViSK nu lägger förslag på att Svenska kyrkan ska fördöma Israels ockupationspolitik. Den som kan sin historia vet att för några år sedan handlade kyrkomötets storbråk om Israel och apartheid.

Som nomineringsgrupp har man sin bakgrund i Vänsterpartiet, vilket också märks på förslagen som läggs. Här föreslås att religiösa samfund ska få driva alternativa behandlingsformer på kriminalvårdsanstalter, att kyrkan ska fördjupa sig mer i avhopparverksamheten för kriminella, samt ett något udda förslag om att stryka begreppet “negro spiritual” i psalmboken eftersom det kan uppfattas som rasistiskt.

Ytterligare tre motioner har man utöver detta skrivit ihop med miljögruppen Himmel och jord.

---


---

Öppen kyrka: 13 mandat

Denna progressiva inomkyrkliga grupp har skrivit två motioner inför årets kyrkomöte, vilka på förhand inte har väckt så mycket uppmärksamhet. Det handlar om att kyrkan ska stärka samverkan med Sensus och ha mer fokus på folkbildning, samt att alla i Svenska kyrkan borde genomgå en digital säkerhetsutbildning.

---

Kyrkomötet på Uppsala Konsert & Kongress 21 november 2023.


---

Frimodig kyrka: 8 mandat

Snart fyller den första svenska bibelöversättningen 500 år och då borde Svenska kyrkan passa på att ge ut en bibel till alla hushåll i landet. Det är förslaget i en av de fem motioner som Frimodig kyrka har lämnat in till kyrkomötet.

Denna nomineringsgrupp har en något mer teologisk konservativ inriktning, och är inte så visionär som den ibland brukar vara då den vill stöpa om hela sättet som kyrkan styrs på.

I år handlar det om mer pragmatiska förslag, som att instifta ett stipendium till teologistudenter. Man vill också vända upp och ned på jämställdhetsfrågan och menar att det numera behövs fler män i kyrkans profilyrken för att jämställdhet ska kunna nås.

---


---

Miljöpartister i Svenska kyrkan (MPSK): 8 mandat

Miljövännerna i MPSK har lämnat in fem motioner, bland annat för att få ut information till allmänheten om hur Svenska kyrkan sköter skog och mark.

De vill även se ett ökat samarbete med övriga civilsamhället och tycker att kyrkomötet ska ta beslut om att finansiera Act Svenska kyrkan.

---


---

Kristdemokrater i Svenska kyrkan (KR): 7 mandat

KR är på väg att gå ihop med Borgerligt alternativ inför nästa års kyrkoval, bland annat för att säkerställa att man kommer över den treprocentsspärr som är på väg att införas.

En av de tre motioner som de lägger fram handlar just om det, att denna spärr inte borde införas, något som andra smågrupper också motionerat om.

KR vill också utöka stödet till den inomkyrkliga missionsrörelsen EFS med 3 miljoner kronor som kompensation då de statliga bidragen kommer att försvinna, samt ta initiativ till en förnyad religionsdialog mellan judar och muslimer med anledning av den ökade antisemitismen i samhället.

---


---

Fria liberaler i Svenska kyrkan (FiSK): 4 mandat

De fria liberalerna i Svenska kyrkan är en väldigt liten kraft, men rik på idéer. Tio motioner har lämnats in till kyrkomötet, utifrån deras blott fyra mandat.

Engagemanget är det inget fel på, nu gäller det bara att få andra med sig på förslag som att det borde gå att göra vapenfri militärtjänst inom Svenska kyrkan, att den kyrkoantikvariska ersättningen ska höjas samt att man ska se behovet av att vidga och förtydliga missionsbegreppet.

---


Kyrkomötet på Uppsala Konsert & Kongress 21 november 2023.


---

Alternativ för Sverige (AfS): 3 mandat

Kyrkomötets svarta får kommer med fyra motioner som nog kan provocera en del, exempelvis att kyrkan ska ta avstånd från islam, ta avstånd från otryggheten i samhället samt att Sverige återigen ska bli alliansfritt.

---


---

Himmel och jord, 1 mandat

Sist, och minst, i denna uppräkning kommer gruppen som valdes in för att driva frågor om kyrkans skog och klimatet.

Några egna motioner finns inte, men man har skrivit ihop sig en del med Visk i frågor som biologisk mångfald.

---


---

Gemensamma motioner

Nio motioner som kommit in till årets kyrkomöte har skrivits gemensamt av flera nomineringsgrupper. Framförallt är det Posk som utmärker sig här, och som vid två tillfällen slår ihop sina påsar med S, där alltså de två största aktörerna krokar arm. Det handlar bland annat om att kyrkan borde bli en bättre kulturaktör, något som även två biskopar skriver under på.

---



Kyrkomötet på Uppsala Konsert & Kongress 21 november 2023.


---

Fakta: Kyrkomötet 2024

  • Kyrkomötets första session hålls 1-4 oktober i Universitetsaulan i Uppsala, där de olika grupperna samlas för att prata ihop sig och sedan driva sin linje inom ramen för de olika utskotten.
  • Den andra sessionen hålls 18-20 november i Uppsala Konsert & Kongress, där man debatterar offentligt och sedan fattar beslut.

---

Fler artiklar för dig