Nyheter

Invandrarfientligt parti störst i Österrike - ändrade i Herrens bön

Oklart hur landet ska lyckas bilda regering – flera partier är obekväma med det högernationalistiska FPÖ

FPÖ:s partiledare Herbert Kickl gick till val på en omskrivning av ett känt bibelcitat och höll sitt sista valmöte framför den kända katedralen Stefansdomen i Wien. Det blåser just nu högernationalistiska vindar i det tysktalande Europa, men när det gäller valen i Tyskland och Österrike agerade kyrkorna på helt olika sätt.

”Ske er vilja”, stod det på partiledare Herbert Kickls valaffischer inför valet i Österrike, vilket är en tydlig referens till Herrens bön. Skillnaden är alltså att man i kyrkan ber ske din vilja, här användes Jesus förvrängda ord för att uppmana folk att rösta på det högernationalistiska paritet FPÖ, samt att det är folket som har makten.

Hur folkets vilja nu ska uttydas återstår att se. FPÖ blev i alla fall valets stora vinnare, till mångas förfäran, då de blev Österrikes största parti med cirka 30 procent av rösterna. De har gått till val på en invandrarfientlig agenda och vill begränsa möjligheten att söka asyl i Österrike samt driver frågan om att påbörja deportering av de som redan invandrat.

Reagerade på affisch

Kyrkorna har valt att inte gå in och markera hårt mot enskilda partier i det här valet, utan har hållit en mer generell linje att man ska rösta ansvarsfullt. Men när det kom till Herbert Kickls valaffisch och hans användande av Bibeln gjorde man ett undantag.

– Alla som gör på det här sättet måste förstå att man anspelar på någonting som anses heligt av människor, och att man därför inte visar dem den respekt de förtjänar, säger Peter Schipka från den katolska biskopskonferensen, refererat av Katolisch.de.

Noterbart är också att Herbert Kickl avslutade sin valkampanj på torget framför Stefansdomen, Wiens världskända katedral.

Oklart inflytande

Runt om i Europa skördar nu högernationalistiska partier framgångar, något som väcker starka känslor. Bara för några veckor sedan var det Alternativ för Tyskland som gick starkt framåt i flera delstatsval i Tyskland, ett parti som av många stämplas som högerextremt och som de flesta andra partier anser att det inte går att samarbeta med.

I Tyskland har ett flertal kyrkoledare gått ut och varnat kristna för att rösta på Alternativ för Tyskland, med en retorik om att deras värderingar krockar med kristna värderingar. Man lyfter också fram att de utgör ett hot mot demokratin, vilket Dagen tidigare skrivit om. Men trots dessa varningar gick väljarna ut och röstade fram detta främlingsfientliga parti ändå, vilket alltså skedde även i Österrike.

Men Herbert Kickl och hans parti FPÖ kanske inte lyckas växla in sin valframgång med politiskt inflytande. För partiet anses så pass extremt att övriga partier påbörjat en diskussion att gå samman över de traditionella blockgränserna för att hålla dem borta från makten.

Fler artiklar för dig