Nyheter

Hopp, värme och kärlek när Estoniakatastrofen uppmärksammades

Stefan Claar: Vi fick höra fyra olika perspektiv där tron på Gud lyste igenom

I helgen var det 30 år sedan färjan Estonia förliste och 852 människor miste livet, däribland 15 personer från Bibelskola Pingst i Jönköping. För att hedra minnet arrangerades på söndagen en samling i Pingstkyrkan i Jönköping.
– Det var en mycket värdefull kväll, säger Stefan Claar som intervjuade fyra personer som på olika sätt påverkades av förlisningen den 28 september 1994.

Omkring 500 personer hade tagit sig till Pingstkyrkan för att lyssna på Stefan Claars samtal med Mats Hillerström, Marita Sandqvist, Magnus Carlson och Göran Melin. 1994 gick Mats Hillerström på Bibelskola Pingst i Jönköping och var en av bara sex elever från klassen som överlevde. Marita Sandqvists pappa var samtidigt rektor på skolan och en av de som omkom.

Magnus Carlson var vid tidpunkten pastor i Pingstkyrkan och mycket involverad i församlingens krisarbete medan Göran Melin var biträdande räddningschef och den som ledde krisarbetet från kommunens sida.

Magnus Carlson samtalar med Stefan Claar under en samling i Pingstkyrkan i Jönköping med anledning av att det i helgen var 30 år sedan Estonia förliste.

Tron på Gud lyste igenom

Stefan Claar, som tillsammans med Chatrine Carlson ledde kvällen, berättar att det, mitt i sorgen, fanns värme, kärlek och hopp när kvartetten berättade om sina minnen och om sina liv.

– Gemensamt för alla fyra är att olyckan har gjort något med dem, säger han och tillägger att det inte är särskilt förvånande.

– Vi fick höra fyra olika perspektiv där tron på Gud lyste igenom.

Enligt Stefan Claar berättade Mats Hillerström att han sällan tittar bakåt utan i stället har blicken fäst framåt. Detta var för övrigt något som även de andra tre var inne på.

– Marita, som förlorade sin pappa i olyckan, berättade om tuffa perioder, men också om hur det som hände har gjort henne starkare.

Marita Sandqvist samtalar med Stefan Claar under en samling i Pingstkyrkan i Jönköping med anledning av att det i helgen var 30 år sedan Estonia förliste.

Nytt program på kort tid

Hösten 1994, när Estonia sjönk, var Stefan Claar programledare för ”Morgonluft” som sändes i TV4 på lördagsmorgnarna. I en artikel i Dagen i somras berättade han hur redaktionen hade ett färdigt program, men att de efter olyckan insåg att programmet inte kunde sändas. På några dagar gjorde de ett helt nytt program där bland annat Mats Hillerström medverkade.

Mats Hillerström var som sagt också en av de som medverkade på söndagens samling i pingstkyrkan.

– När jag träffade Mats efter olyckan 1994 kom han i princip direkt från båten och den gången hade han ett krav: att vi bara skulle prata om fakta, inte känslor, säger Stefan Claar till Dagen när han sammanfattar minnessamlingen.

– Nu, 30 år senare, är det annorlunda. I dag kan han också prata om känslor.

Församlingens orkester, under ledning av Peter Arvidsson, medverkade på en samling i Pingstkyrkan i Jönköping med anledning av att det i helgen var 30 år sedan Estonia förliste. Orkestern spelade några instrumentala stycken och kompade solisterna Christina Arvidsson och Bosse Stålenbring. Bland annat framförde de en nyskriven låt av Michael Jeff Johnsson, "Du är inte ensam".

---

Fakta: Estoniakatastrofen

  • Strax efter midnatt mellan tisdag den 27 september och onsdag 28 september 1994 sprang passagerar- och bilfärjan M/S Estonia läck under en storm ungefär halvvägs på sin färd mellan Tallinn och Stockholm. Bara någon halvtimme senare hade fartyget gått till botten.
  • Enligt officiella uppgifter omkom 852 människor, däribland 501 svenskar varav 15 kom från Bibelskola Pingst i Jönköping.
  • Oroliga och förtvivlade anhöriga strömmade snart till Pingstkyrkan i Jönköping som förvandlade till ett kriscenter. Söndagsgudstjänsten fyra dagar efter olyckan förvandlades till en fullsatt parentation för de omkomna.

---

Fler artiklar för dig